Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Modri na pragu prolaska

Dinamo blizu nezabilježenog slučaja u Europi: Evo zašto "mora" zaustaviti Hajduk i tko su mu mogući protivnici u nokaut-fazi KL-a

Dinamo je na pragu prolaska skupine i plasmana u doigravanje za osminu finala Konferencijske lige…

Dinamo slavi pogodak (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Nakon pobjede u Astani Dinamo je na pragu prolaska skupine Konferencijske lige. Modri u posljednjem kolu ne smiju izgubiti od Ballkanija na Maksimiru, a to ne bi trebala biti neka preteška zadaća, iako treba biti oprezan s prognozama jer hrvatski prvak još uvijek ne djeluje kao momčad više kvalitete.

Sukob na futsal utakmici u Srbiji VIDEO Trener udarao igrača na utakmici: Ima optužbu za ratne zločine i član je Vučićeve stranke divider

Modri su u Astani visjeli kao luster, u prvom poluvremenu lako su mogli popiti dva-tri komada, što bi se vjerojatno i dogodilo da su igrali protiv samo malo kvalitetnije ekipe. Astana je uprskala čak i jedanaesterac, odnosno Danijel Zagorac obranio je udarac Darboea i tako je spasio Modre od nove havarije.

Dinamo na pragu prolaska skupine, ali i dalje ne izgleda dobro

Iako je Dinamo izgubio na Kosovu i još uvijek ne izgleda dobro, najblaže rečeno, ipak je razlika u kvaliteti takva da kod kuće ne bi trebao strepjeti protiv skromne kosovske momčadi, najlošije po koeficijentu u svim ligama UEFA-e.

Viktoria je suvereno prva u skupini i proći će izravno u osminu finala. Česi imaju savršeni skor, upisali su svih pet pobjeda, a to ponešto govori i o snazi skupine, vjerojatnije najlošije u najlošijoj UEFA-inoj ligi.

Eto, i u takvoj skupini Dinamo još uvijek drhti. Kakva mu je sezona najbolje govori podatak da može osigurati proljeće pobjedama isključivo protiv Astane. Ako odigra remi s Ballkanijem, prezimit će u Europi s četirima pobjedama protiv iste momčadi, skromnog kazahstanskog predstavnika. Bio bi to doista raritetan slučaj, nezabilježen u UEFA-inim natjecanjima.

Dominik Livaković Livaković nakon najveće katastrofe u karijeri napravio gospodski potez divider

I taj podatak svjedoči koliko je važno u europska natjecanja ući kao prvak države. Na taj način otvara se pregršt mogućnosti za dulji ostanak u Europi. Odavno je omogućavao lakši put, a formiranjem Konferencijske lige mogućnosti su, kao što vidimo, postale neslućene. I mostarski Zrinjski uspio je iskoristiti blagodati tog natjecanja i postao je prvi klub u BiH koji je izborio nastup u skupinama nekog od UEFA-inih natjecanja.

Važno je biti prvak države

Upravo taj podatak povećava važnost domaćeg prvenstva i govori zbog čega je ovosezonska bitka za prvaka Hrvatske tako važna, a možda i presudna za dulje razdoblje. Tko se okiti naslovom, stječe znatnu početnu prednost jer gotovo da može računati da će u blagajnu kapnuti europski milijuni čak i ako završi u najslabijoj UEFA-inoj ligi.

Iako je pobjeđivao isključivo Astanu, Dinamo je dosad zaradio 5,4 milijuna eura, a smiješi mu se još oko milijun ako se plasira u doigravanje i usput pobijedi Ballkani.

Hajduk - Dinamo na Poljudu Hajduk se doima kao jedina prava opasnost za Dinamo: Derbi će biti ključ sezone! divider

Prođe li u osminu, kapnut će još 600 tisuća eura, a dogura li do četvrtfinala, dobit će još milijun. Polufinale donosi još dva, finale tri, a osvajanje još dodatna dva milijuna.

Ako se prisjetimo, uoči prve utakmice u skupini s Astanom o napadu na trofej pričalo se na Dinamovoj press-konferenciji. Doduše, više kroz šalu, ali znate kako se kaže - u svakoj šali ima pola istine.

Tetoviranje pehara trenutačno izgleda kao utopija, ali...

"Daj Bože da tetoviram pehar Konferencijske lige", ispalio je Sergej Jakirović, a priključio mu se i Josip Mišić:

"Ha, ha, ha, i ja ću se tetovirati, zajedno ćemo."

Kako Dinamo trenutačno izgleda, osvajanje naslova izgleda kao utopija, prava nemoguća misija, ali u nogometu se nikad ne zna. Iako to u ovom trenutku izgleda fantazmagorično, s dva-tri prava, istinska zimska pojačanja, pa dobro odrađenim pripremama i podizanjem forme te razrješenjem skupštinske zavrzlame, stvari se mogu stubokom preokrenuti, a onda je sve moguće, pa i to da Dinamo ode daleko.

Treba imati na pameti da se radi o natjecanju u kojem ipak ne igraju najjače momčadi kontinenta. Ni blizu jer to je ipak treća europska liga. Ako Dinamo uspješno apsolvira Ballkani, pa makar odigrao i neriješeno, kao drugoplasirani će ići u doigravanje za osminu finala s trećeplasiranim momčadima u Europskoj ligi.

Mogući Dinamovi suparnici u doigravanju za osminu finala Konferencijske lige

Bacimo li pogled na Europsku ligu, vidjet ćemo da je kvalitativni dijapazon mogućih suparnika prilično širok. Još se ne zna poredak, puno je kombinacija, ali prema stanju na ljestvici uoči posljednjeg kola lista suparnika mogla bi ovako izgledati:

Olympiacos, AEK ili Ajax, Sparta, Rangers ili Aris, Sturm ili Rakow, Royale Union ili LASK, Panathinaikos ili Maccabi Haifa, Servette, Qarabag ili Molde.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider