Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
sanjali su

Dijaspora opet jača Vatrene: Po njih je otišao Stipe Pletikosa, jedva su čekali poziv

Hrvatska je odjednom dobila igrače prve momčadi Bayerna, Dortmunda i Salzburga.

Braća Niko i Robert Kovač, Ivan Klasnić., Mladen Petrić, Ivan Rakitić…. Hrvati iz dijaspore koji su utkali sebe i bili zaslužni za neke od najvećih trenutaka Vatrenih.

No onda je s adutima iz dijaspore nekako stalo, da bi nam se sada nasmiješio potencijalni bingo u vidu terceta mladih asova - Bayernovog Josipa Stanišića, Salzburgovog Luke Sučića i Dortmundovog Marca Pašalića.

gol expired Favoriti HNL-a na 100 muka: U prvenstvu svi svakoga mogu pobijediti, bodove samo Dragovoljac ne uzima divider

Gostujući u našem Dnevniku o tome je prije tjedana pričao i izbornik Dalić...

"Mislim da Hrvatska ne mora i ne smije strahovati za svoju budućnost. Ima zaista puno mladih igrača. Samo treba skupiti hrabrost i dati im šansu. I onda će oni sigurno svoje pozive opravdati. Ja vjerujem da će oni izabrati Hrvatsku, na tome radimo i to ćemo već ovaj tjedan riješiti."

Rečeno, ispunjeno. Jer novi tehnički direktor A i U21 reprezentacije Stipe Pletikosa prošlog je tjedna boravio u Austriji i Njemačkoj, te obavio razgovore sa Sučićem i Stanišićem.

"Prije svega bih im se zahvalio ovim putem, i naravno njihovim roditeljima, na odluci koju su donijeli. Kako sad svi znamo, to je da nastupaju za Hrvatsku. Naravno u jednim uvjetima koji nisu bili nimalo lagani. Jer je postojalo i pritisaka i s one druge strane. Tako da zbilja vjerujem da su pokazali i put budućim naraštajima', rekao je Pletikosa.

gol expired Hrvatski dragovoljac po šesti put doveo istog trenera divider

Pritisci s druge strane najviše se odnose na Josipa Stanišića. Hoće li igrati za Hrvatsku ili Njemačku toliko je važno pitanje u njemačkoj javnosti, da je o svemu upitan i Bayernov Julian Nagelsmann. On je doduše odgovorio diplomatski:

"To se ne odlučuje tek tako, "igrat ću za Njemačku, a ne Hrvatsku. Ja mu govorim što treba ili ne treba raditi za Bayern. Za sve ostalo on ima dovoljno godina da odluči sam'', rekao je trener Bayerna.

Pletikosa otkriva detalje sastanaka sa Stanišićem i Sučićem, te kako ga je oduševila njihova:

"Neupitna želja da sa ponosom, dostojanstvom i punom odgovornošću i profesionalnošću nastupaju za Hrvatsku. I mislim da je to jedan veliki dobitak za cijeli hrvatski nogomet."

Josip Stanišić 21-godišnji je desni bek, koji je na početku ove sezone za Bayern odigrao 214 minuta, startajući u dvije utakmice.

Luka Sučić je 18-godišnjak, centralni veznjak, koji je upisao već 32 nastupa za Salzburg, uz tri gola i jednu asistenciju.

A Marco Pašalić je 20-godišnje lijevo krilo. Neki dan je debitirao za prvu momčad Dortmunda, a stigao je iz Stuttgarta za čiju je drugu momčad prošle sezone zabio 8 golova i ostvario 12 asistencija.

gol expired Je li ovo najluđe predstavljanje dresa koje ste ikad vidjeli? divider

"Već nekoliko godina su sva trojica u selektivnom procesu mlađih dobnih kategorija. Veliku ulogu ja vjerujem da smo i mi s naše strane odigrali. Prije svega skautska služba koja se brine za igrače u dijaspori, glavni instruktor odnosno tajnik Tomaško, te svi izbornici u mlađim selektivnim naraštajima'', kaže Pletikosa.

Josip Tomaško, tehnički tajnik mlađih uzrasta, otkriva kako funkcionira sustav:

"HNS ima velik broj skauta, odnosno koordinatora u zemljama gdje živi značajan broj Hrvata. Te oni prate naše mlade igrače koji mogu igrati za Hrvatsku i javljaju nam njihove kvalitete. Sve počinje s Memorijalom vukovarskih branitelja za U14 kategoriju, gdje uz najbolje hrvatske klubove radimo selekcije igrača iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Švedske, SAD-a. Te zapravo nakon toga najbolji s tog turnira dobivaju pozive za selektivne ljetne i zimske kampove, te naravno pratimo njihov daljnji razvoj u klubovima."

A ovaj trojac - kažu u HNS-u - tek je početak vala novih talenata iz dijaspore koji naginju kockastom dresu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider