Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sankcije zbog rata

Dejan Savićević podržao ruske sportaše: "Ovo sam doživio 1992. Ne branim Putina, ali..."

Dejan Savićević iskazao je podršku ruskim nogometašima koji trpe sankcije zbog rata u Ukrajini.

Siniša Mihajlović i Dejan Savičević (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Dejan Savićević, poznati crnogorski nogometaš koji je u karijeri nosio dres Crvene zvezde i Milana, progovorio je o ruskoj agresiji na Ukrajinu, ali i sankcijama koje trpe ruski sportaši.

Ovog tjedna UEFA i FIFA su zajedničkim dogovorom izbacili Rusiju iz svih međunarodnih natjecanja.

To znači da ruska nogometna reprezentacija neće igrati kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru, dok je jedini ruski predstavnik u Europi, moskovski Spartak, isključen iz Europske lige.

Savićević stao na stranu ruskih sportaša

"Ne branim Vladimira Putina, ali ovo kažem jer sam na svojoj koži osjetio isključenje zbog politike. Sport i igranje utakmica šalju poruku mira. Ruski nogometaši nemaju ništa s politikom Vladimira Putina, kao što mi nismo imali s ratom na prostoru bivše Jugoslavije otprije 30 godina", rekao je Savićević pa dodao:

gol expired ''Putin je kopija Hitlera, ovo je katastrofa'': Prije pet mjeseci napravio najveću senzaciju Lige prvaka, sad je uzeo pušku divider

"Vidim da se ponavlja situacija koju su od 1992. godine pa nadalje doživljavali poznati nogometaši. Zbog politike nisam nastupio na tri velika natjecanja, na Euru 1992. i 1996. te na Svjetskom prvenstvu 1994.", prenosi talijanski list La Repubblica.

Ruski sport trpi teške sankcije

Osim što ruski nogometaši i nogometašice neće moći nastupiti na međunarodnim natjecanjima, poznati njemački proizvođač sportske opreme Adidas jučer je obustavio suradnju s Ruskim nogometnim savezom.

Također, brojni europski klubovi odriču se sponzorstva ruskih kompanija, dok je UEFA trenutačno prekinula svoje partnerstvo s ruskim divom Gazpromom, jednim od glavnih sponzora od 2012.

Ugovor je, prema specijaliziranim medijima, procijenjen na 40 milijuna eura godišnje, a pokrivao je Ligu prvaka, međunarodna natjecanja u organizaciji UEFA-e kao i EURO 2024. koji će se održati u Njemačkoj.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider