Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
novi "slučaj Jabulani"

Kontroverzna lopta za SP podiže prašinu: Vratarske zvijezde je žestoko kritizirale

Ponavlja se slučaj zloglasne lopte koja je na SP-u 2010. bila noćna mora za vratare.

David De Gea (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Reprezentacije Njemačke i Španjolske susrele su se u petak u pripremnoj utakmici za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Utakmica je završila 1:1, a najspektakularniji trenutak utakmice dogodio se kada je Thomas Müller dalekometnim projektilom u 35. minuti savladao Davida De Geu i postavio konačni rezultat.

No sudeći prema izjavama De Gee, ali i njegova suparnika na drugoj strani Marca-Andrea ter Stegena, sjajnom pogotku kumovala je nova lopta koja će se koristiti na Mundijalu. Dva prva vratara, kao i De Geina alternativa Pepe Reina, obrušili su se nakon utakmice na loptu koja se čudno ponaša i vrlo ju je teško kontrolirati.

''Okladio bih se da će na Svjetskom prvenstvu biti barem 35 dalekometnih golova. Prekrivena je plastikom i vrlo ju je teško ukrotiti, imamo puno problema s ovom loptom'', prenosi španjolski As Reinine riječi, dok je De Gea ocijenio kako je lopta ''čudna''.

Sporna lopta je Adidasov Telstar, koju je taj proizvođač sportske opreme predstavio kao modernu, tehnološki naprednu reinkarnaciju legendarnih lopti sa Svjetskih prvenstava iz 70-ih. No zasad se više čini kako je ona reinkarnacija zloglasnog Jabulanija, lopte koja je izazivala slične kontroverze na SP-u 2010., kada je došla na glas kao lopta koja u zraku nenadano mijenja smjer i maksimalno otežava posao vratarima.

Njemački Adidas tradicionalno je sponzor ''svoje'' reprezentacije, ali vratar Die Manschafta Ter Stegen nije se ustručavao kritizirati njihov najnoviji proizvod.

''Lopta bi mogla biti bolja jer se pomiče u zraku, ali mislim da se moramo naviknuti na nju i naučiti kontrolirati je što bolje prije nego počne prvenstvo'', prenosi As njegove riječi. Pepe Reina ima drugačiji prijedlog: smatra da bi proizvođač trebao unaprijediti loptu do početka Svjetskog prvenstva.

''Trebali bi je izmijeniti, još imaju vremena'', rekao je Reina.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider