Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Gadni kod kuće"

Modri na teškom iskušenju: Hrvat iz Norveške secira Dinamova suparnika i zna gdje ga treba udariti

Dinamo će u play-offu Lige prvaka igrati protiv norveškog prvaka Bodo/Glimta, a koji jako dobro poznaje hrvatski nogometaš Dario Čanađija…

Do prije dvije godine Bodo/Glimt bio je ogledan primjer onoga što zovemo "yo-yo klub" - jednu sezonu gore, jednu dolje.

gol expired Navijači Bayerna slave, Bundesliga drhti: Ovo znači neviđenu dominaciju, pretekli i Stasijev Dynamo divider

Plesao je klub sa samog sjevera Norveške između prve i druge lige, bio po svemu prosječan, a onda - postao izvrstan. Klik se dogodio kada je 2018. na klupu sjeo dotadašnji pomoćnik Kjetil Knudsen, a ulogu sportskog direktora preuzeo dotadašnji glavni strateg Aasmund Bjoerkan.

Prvi rezultati vidjeli su se vrlo brzo. Nakon dvije sezone Knudsen 2020. Bodu donosi prvi povijesni naslov norveškog prvaka. I to na kakav način - 81 osvojeni bod od mogućih 90 uz 103 pogotka u 30 ligaških dvoboja.

Afirmirali se na europskoj sceni

Impresivnu sezonu naslijedila je još bolja lanjska, u kojoj se Bodo afirmirao i na europskom kolosijeku. Odjeknula je pobjeda u skupini Konferencijske lige nad Mourinhovom Romom od čak 6:1 te kasnije eliminiranje Celtica s ukupnih 5:1 u šesnaestini finala, te AZ-a u osmini.

U četvrtini ih je ždrijeb odveo ponovno na kasnijeg osvajača Romu, ali ovoga puta Rimljani su u dvomeču ipak bili bolji.

gol expired Veliki Ademijev intervju: "Želim ovo poručiti svakom navijaču Dinama koji nam je zviždao" divider

Ni ove sezone Norvežani ne skidaju nogu s gasa kada su ofanzivni pristup i efikasnost u pitanju. Dovoljno je vidjeti njihove rezultate u pretkolima Lige prvaka - ukupnih 4:3 protiv Klasvika, 8:1 protiv Linfielda i 6:1 protiv Žalgirisa. Visoki pressing i brzo vraćanje posjeda njihov je potpis, a silinu njihove igre iz prve ruke osjetio je bivši HNL-ovac, Dario Čanađija, čiji se Aalesunds natječe s Bodom u norveškom prvenstvu.

Čanađija: Gadno je igrati kod njih, 30 utakmica nisu izgubili

"Kompletno su promijenili viđenje nogometa u Norveškoj. Tu se prije igralo s dugim loptama, a sad se svi furaju na njih i dobro to rade. Imaju uhodan sistem, gdje kad dođu novi igrač i samo se uklope u sistem. Stvarno je teško igrati protiv njih, baš si uvijek u nekom položaju gdje kontroliraju. 30 utakmica doma nisu izgubili tako da je tamo baš gadno za igrati", kaže bivši nogometaš Slaven Belupa, Rijeke i Gorice.

gol expired Čačić opet dobio porciju, Livaković poludio: Bez Petkovića i Ivanušeca Dinamo je razbio Bugare, a onda kaos... divider

I gdje je tu onda Dinamova šansa? S obzirom na 10 primljenih pogodaka u 9 ovosezonskih susreta, teško je očekivati da će Dinamo zadržati čistu mrežu protiv momčadi koja uvijek igra na gol više.

"Stoperi najslanija karika Bodo/Glimta"

"Po meni su im najslabija karika ta dva stopera koji jesu nešto sporiji i mislim da tu iz nekog kontranapada sigurno ih se može napasti. Nisu ni oni sad Man City da ih treba ih toliko respektirati. Dinamo ima i jaku individualnu kvalitetu, pa dečki mogu 1 na 1 izaći iz pressinga", zaključio je Dario Čanađija.

Po individualnoj kvaliteti, vrijednosti momčadi, koja je al pari s primjerice Lokomotivom ili Goricom, te europskom iskustvu, Bodo/Glimt je miljama daleko od Dinama. No, ovaj sjajno organizirani i strukturirani klub dokazao je da je spreman skinuti skalp i puno većima od sebe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider