Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novi ugovor

Navijači Bayerna slave, Bundesliga drhti: Ovo znači neviđenu dominaciju, pretekli i Stasijev Dynamo

Bayern je potpisao novi sponzorski ugovor koji mu jamči povećanje ionako velikih prihoda sljedećih godina…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Volim nogomet, ali nemam klub za koji stalno navijam. Moram reći da je Bundesliga postala jako dosadna zbog dominacije Bayerna“, izjavio je u intervjuu za Sport1 Florian Wellbrock, koji je postao nova njemačka plivačka zvijezda nakon što je osvojio pet medalja na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, od toga dvije zlatne.

Ta je izjava pobudila popriličan publicitet u njemačkoj javnosti jer Wellbrock nije jedini koji tako razmišlja.

Bayern od Bundeslige radi tešku dosadu

Nije to plivački as rekao, ali prilično je jasno da mu Bayern nije baš omiljen klub, kao i velikoj većini Nijemaca koji navijaju za ostale njemačke klubove.

Bayern je osvojio deset uzastopnih naslova prvaka Bundeslige, što je nezabilježen slučaj u povijesti njemačkog nogometa, čak ako uzmemo u obzir i nekadašnju Istočnu Njemačku.

U DDR-u je 80-ih dominirao berlinski Dynamo, za koji se pričalo da je pod patronatom tajne službe Stasi. Dynamo je bio prvak „samo“ devet puta zaredom.

Dobro se sjećamo komentara u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj da je takvo što moguće samo u državama pod diktatorskim komunističkim režimima. Kao, kakav je to liga ako je netko devet puta zaredom prvak.

Deset Bundesliga zaredom

Eto, došlo je doba da čak i u demokratskoj Njemačkoj, i to ujedinjenoj, jedan klub osvaja prvenstva gotovo pa unedogled.

Naravno da malo ironiziramo. Jasno je da se ne može povući identična paralela jer se Bavarci ne koriste ni približno sličnim metodama, iako se ne može poreći da Bayern ima poprilične političke veze.

Nije li se isto tako pričalo da je CSU onomad dao značajan obol u stvaranju moćnog Bayerna, koji do sredine 60-ih nije bio ni prvi klub u Muenchenu, a kamoli u Njemačkoj, pa se praktički preko noći uzdigao do najmoćnijeg kluba.

Jasno da je bio upumpan veliki novac u tada. Da nije tako, zar bi Čajkovski samo tako prešao iz velikog Koelna, koji je odveo do naslova prvaka Njemačke, u tada drugoligaški Bayern, a imao je na stol navodno i ponudu Barcelone.

Bayern pretekao i Stasijev Dynamo

Paralela se može povući u financijskoj moći. Berlinski Dynamo 80-ih raspolagao je daleko najvećim budžetom u tadašnjem istočnonjemačkom nogometu, kao što je Bayern već desetljećima, a pogotovo posljednjih desetak godina daleko najbogatiji klub ujedinjenje Njemačke.

Kako stvari stoji, to se neće tako skoro promijeniti. Nekoć je Bayern uvijek imao barem jednog ili dvojicu, a ponekad i tri-četiri ozbiljna izazivača, može se čak reći ravnopravna kluba koji su po dekadama izmjenjivali u borbi s Bavarcima za prvaka Njemačke.

Primjerice, 70-ih i 80-ih Borussia Mönchengladbach, HSV, Koeln, Stuttgart i Werder znali su ozbiljno uzdrmati Bavarci, 90-ih i 2000-ih je to uglavnom bila Borussia Dortmund, dvaput je bio prvak i Kaiserslaturen…

Ne vidi se kraj bavarskoj dominaciji 

Eintracht iz Frankfurta često je bio tu negdje pro vrhu, iako nije osvajao prvenstvo tih dekada, znao je s boriti do posljednjeg kola. Manji klubovi znali su otići do kraja, to je posljednji put napravio Wolfsburg 2009.

Borussia Dortmund uzela je svoja dva posljednja prvenstva 2011. i 2012. pod vodstvom Jurgena Kloppa, a onda je Bayern u potpunosti zagospodario Bundesligom i kako stvari stoje, mogao bi biti prvak još godinama.

Bayern stalno financijski jača i povećava razliku. U bavarski klub ulažu najveće njemačke kompanije, neke od njih imaju sjedište u Bavarskoj. Adidas, Audi i Allianz imaju svaki po 8,3 posto udjela u dionicama.

Novi sponzorski ugovor

Jedan od velikih sponzora je i Telekom, koji je produljio suradnju s Bayernom i povećao iznos sponzorstva.
Trenutačni ugovor traje do 2023., a sada se produljuje prije roka do 2026.

Za Bayern to znači još jedno povećanje prihoda jer će po novim uvjetima dobivati najmanje 50 milijuna eura
Nakon što su ovo ljeta uložili više od 137 milijuna u zvijezde kao što su Sadio Mane i Matthijs de Ligt, ovo su dobre vijesti za Bayern i njegove navijače, a loša za konkurente.

Očito je da će Bavarci i godinama koje slijede imati dovoljno novca za kupovinu igrača vrhunske klase. To znači samo jedno – produljenje već sada nezabilježene dominacije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider