Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
komentar ivice mede

Dalić kreće u konačni obračun: Izbornik pod velikim pritiskom! Prije otkaz nego pognuta glava

Izbor stožera postao je kamen spoticanja i teška omča oko vrata izbornika, ali i hrvatske reprezentacije, a posve je jasno da krivica nije na Daliću.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić javno je pokazao prve veće znakove nervoze, pa može se reći i ljutnje. Već smo pisali i govorili da se iza kulisa vodi tihi rat između izbornika i čelnika HNS-a, odnosno jedne struje HNS-a oko izbora stručnog stožera za Svjetsko prvenstvo 2018.

Dalić želi imati u stožeru Dražena Ladića i čini se da ne namjerava odustati bez obzira na pritiske. Više nije u pitanju samo Ladić, nego princip, što je puno značajnije i osjetljivije pitanje.

''Dvanaest izbornika prije mene slagalo je stožer neovisno i slobodno, dvanaest izbornika poslije mene slagat će stožer po istom principu. Ne vidim gdje je problem da i ja slažem stožer neovisno i slobodno'', izjavio je Dalić na press-konferenciji u sjedištu HNS-a prilikom objave kandidata za predstojeću američku turneju.

Samo iz ove izjave može se puno toga zaključiti, a kada još vidite izraz izbornikova lica dok je to govorio, baš sve je jasno. Izbor stožera postao je kamen spoticanja i teška omča oko vrata izbornika, ali i hrvatske reprezentacije, a posve je jasno da krivica nije na izborniku.

Izbornik pod pritiskom

Dalić do sada nije želio izlaziti u javnost s optužbama i nekim bombastičnim rečenicama, nije želio stvarati probleme, to je i sam rekao, no vraga je odnio šalu, vrijeme curi i sve je manje vremena za ples u lakiranim cipela, došlo je vrijeme da se skinu svilene rukavice i zavrnutih rukava skoči u klinč. Izbornik više nema prostora za uzmak i odlaganje okršaja, mora se uhvatiti u direktan koštac sa silama koje iz prikrajke kroje odnose u HNS-u.

Kod svakog izbora putnika za velike turnire, bilo je napeto i intrigantno. Oduvijek se razni interesi isprepliću oko reprezentacije, svi su izbornici bili pod pritiskom, nije ni sada drugačije, čak bismo rekli da je izbornik Dalić u najtežoj situaciji otkada je hrvatske reprezentacije.

Iako su neki možda sumnjali u to, Dalić pokazuje da je čvrstog karaktera i teško savitljive kralježnice, drži se principa i dane riječi. Jako dobro zna da je bitka oko stožera zapravo krucijalan test njegove izborničke samostalnosti, dovoljno je iskusan da zna da tu ne može i ne smije biti kompromisa. Jer, ako sad popusti, HNS-ovi jastrebovi shvatit će to kao očiti znak slabosti i potom će ga oguliti do kože.

Prvo stožer, a onda i izbor putnika

Ako mu nametnu izbor stožera, sigurno će doći i na red popis za SP. I onda će izbornik ostati gol na cesti, izgubit će teško stečeni kredibilitet u javnosti, a bit će ''mrtav'' i za svlačionicu. Igrači brzo nanjuše trenerove slabosti, a kada vide da nije samostalan, povratka više nema, izgubit će autoritet i nitko mu više neće vjerovati.

Tko će u ovom ratu živaca popustiti, tek ćemo vidjeti, ali ako Dalić ostane čvrst i nepokolebljiv, vjerojatno će odnijeti pobjedu, druga strana morat će popustiti. Što će im preostati, zar će smijeniti Dalića!? Ne vjerujemo u tu opciju, ali ne bismo stavili ruku u vatru, jer u HNS-u je sve moguće. Jedan od razloga zašto su sve opcije otvorene jest i taj što se nekima zacijelo neće svidjeti Dalićev nacrt za SP.

Popis je Dalićeva poruka

Popisom kandidata za turneju u SAD-u poslao je poruku da u Rusiju najvjerojatnije neće voditi mlade snage. To je zaključak koji se nameće nakon današnje pressice. Naime, popis za SAD ionako je proširen i izborniku će biti teško odabrati 23 igrača, a kamoli da još proširuje popis s mladim reprezentativcima. K tome još u prikrajku čeka sve bolji Marko Livaja. Kako čujemo okruženje oko njega prilično je nestrpljivo i nervozno. I nije jedini, znani i neznani menadžeri već zovu novinare i raspituju se.

Dakle, gužva je već sada velika u svim linijama. Nameće se pitanje: tko će ispasti ako će upasti neki mladi igrači koji sada nisu na popisu? Jednostavno ne vidimo prostor za takav rasplet priče.

Međutim, možda je upravo ta naznaka povezana s problemima oko izbora stožera? Nazire se da se iza kulisa vode razno-razne ''igre i igrice'', izbornik je očito pod pritiskom i sljedećih dana neće mu biti lako. Mišljenja smo da Dalić jednostavno ne smije popustiti radi sebe i interesa reprezentacije. Čini se da je svjestan situacije i da se neće dati, no samo vrijeme će dati ključne odgovore.

Vjerujete li da će Dalić imati slobodne ruke u izboru sva 23 putnika za SP?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider