Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Hrabro ili prerizično?

Dalićeva ključna odluka: Ofenzivna postava Vatrenih i zamka u koju ne smiju upasti

Hrvatska u povoljnoj situaciji dočekuje utakmicu s Mađarskom u Budimpešti, no mora biti oprezna i ne smije se opustiti...

Galerija Slavlje Hrvatske (Foto: AFP)

U drugom kolu kvalifikacija za Euro 2020. Hrvatska večeras gostuje u Mađarskoj. Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću reći da je otklonjen i posljednji upitnik oko sastava hrvatske reprezentacije, ali čini se da je to tako.

Prema izvještajima iz Budimpešte, sinoćnji trening hrvatske reprezentacije sugerira da će na jedinoj upitnoj poziciji, a to je mjesto desnog beka, opet zaigrati Josip Brekalo.

Sudeći prema izjavama Zlatka Dalića nakon utakmice s Azerbajdžanom, mlađahni krilni napadač, a za tu utakmicu ofenzivni desni bek, zapravo više krilo nego bek, ispunio je izbornikova očekivanja.

Brekalo opet na desnom beku?

Tin Jedvaj tek se oporavio od ozljede i pitanje je u kakvom je stanju, a Karlo Bartolec izgleda da nije ni bio u ozbiljnim izbornikovim planovima. Desnu stranu mogao bi pokriti i Domagoj Vida, no Dalić nerado razdvaja stoperski par Vida – Lovren. Zbog svega navedenog pretpostavka je da će od prve minute ipak krenuti Brekalo.

Hrvatska postava mogla bi ovako izgledati: Kalinić - Brekalo, Vida, Lovren, Barišić - Modrić, Brozović, Rakitić - Kramarić, Rebić, Perišić,.

Je li Brekalo na desnom beku najbolje rješenje, što je veći rizik u ovom slučaju, teško je reći, to ćemo tek vidjeti. Brekalo je protiv Azerbajdžana odigrao dva različita poluvremena.

U prvom nije briljirao, uostalom kao ni čitava momčad, a drugom je bio možda i najbolji pojedinac na travnjaku. Brekalo je bio više desno krilo nego bek, što znači da je većinu vremena provodio u napad.

Obrana na kušnji

Budući da se znalo kako će Hrvatska imati posjed i da će napadati, otpočetka je bilo jasno da Brekalo neće previše razmišljati o obrani. Njegovu izrazito ofenzivnu rolu trebala su pokriti preostala trojica igrača u zadnjoj liniji, posebice stoperi, a pomoć se očekivao i od veznih igrači.

Kako je propala najveća sila i što rade da se vrate u vrh: Hrvatska ovo može samo sanjati Stadion Ferenc Puskas (Foto: AFP) Mađarski sportski novinar Laszlo Polgar (Foto: GOL.hr) Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: AFP) +1 ZTE Arena u gradu Zalaegerszeg (Foto: GOL.hr)

E, sad, jesu li to svi skupa odradili kako treba? Ako konstatiramo da je Azerbajdžan stvorio tri izrazite gol-šanse iz kontranapada, jednu je iskoristio, te da je zadao puno muke Vatrenima, odgovor se nameće sam po sebi.

Logičnim se postavlja pitanje kako će hrvatska obrana funkcionirati protiv dosta kvalitetnije momčadi, barem na papiru? Bi li Mađarska kaznila Hrvatsku da je bila na mjestu Azerbajdžana u Maksimiru? To su pitanja koja je realno postaviti. Naravno da je veliki plus povratak trojice prvotimaca u momčad – Ante Rebića, Marcela Brozovića i Dejana Lovrena.

Povratak prvotimaca

S Lovrenom u momčadi i Brozovićem na zadnjem veznom, hrvatska obrana trebala bi biti čvršća i sigurnija, a napad s Rebićem robusniji. Malo brine to što Lovren nije relativno dugo igrao zbog ozljede i pitanje je u kakvoj je formi.

Pretpostavka je da će Hrvatska voditi igru, imati posjed i napadati. Ako Brekalo istrči, to će biti dodatan znak da će Hrvatska biti ofenzivno orijentirana, ali vjerojatno ne toliko kao protiv Azerbajdžana. Hrvatska dočekuje utakmicu s tri boda na kontu, u povoljnijoj je situaciji od Mađarske i ne mora srljati, ali ne smije ni previše kalkulirati.

Manje krilo, više bek

Napad jest najbolja obrana, ali Brekalo će vjerojatno dobiti instrukcije da malo više povede računa o obrani, što znači da bi se češće mogao spuštati u zadnju liniju nego protiv Azerbajdžana. Jednostavnije rečeno, Brekalo bi ovaj put mogao biti manje krilo, a nešto više bek. Vidjet ćemo hoće li to uopće tako biti i ako hoće, kako će se snaći u toj ulozi. O tome bi mogao ovisiti ishod utakmice.

Analiza pobjede karaktera: Tko je oduševio, a tko podbacio; najveći problem i postava za Mađarsku Andrej Kramarić (Foto: AFP) Zlatko Dalić (Foto: GOL.hr) Slavlje Hrvatske (Foto: AFP)

Jasno je da će puno toga ovisiti i kako će se postaviti Mađarska. Hoće li Mađari slijediti primjer Azera i zaigrati u gustom bloku te prijetiti isključivo iz kontri ili će se odlučiti za ofenzivniji pristup? Mađari će vjerojatno igrati nešto između.

Hoće li Mađari napasti?

Ako ih ponese publika i krenu naprijed, Hrvatskoj bi to moglo doći kao naručeno. Poznata je stvar da Hrvatska oduvijek igra najbolje kada je protivnik napada. Igra na kontru i povremeni presing na zadnju liniju suparnika bili su lajtmotiv Vatrenih u Rusiji. Takvim pristupom došli su do svjetskog srebra.

Mađari su najavili da će igrati agresivno, no to ne znači da će se igrati odveć otvoreno. Mađarski izbornik, Talijan Marco Rossi, vjerojatno je svjestan da bi mogli proći kao bosi po trnju ako se odluče napasti Hrvatsku iz svih oružja.

Razdor u svlačionici

Sumnjamo da će složiti takvu taktiku, no isto tako je upitno hoće li mađarski igrači slijediti Rossijeve naputke. Izjave Adama Szalaija nakon utakmice sa Slovačkom sugeriraju da u Trnavi to nije bilo tako. Szalai je oštro iskritizirao suigrače i izazvao burne polemike u mađarskoj javnosti.

Rakitić za Dnevnik Nove TV: "U Mađarsku smo došli pozitivni i želimo tri boda" Ivan Rakitić za Novu TV

Mađarske kolege nam kažu da je Szalai takav tip, da je i inače bez dlake na jeziku, sklon verbalnom konfliktu, što ga je možda stajalo da napravi i veću karijeru. Neki su ga kritizirali kazavši da je objede na račun suigrača trebao sačuvati za svlačionicu, dok drugi tvrde da je rekao notornu istinu i potpuno se slažu s njim.

Zamka u koju Vatreni ne smiju upasti

Kako su njegove izjave djelovale na atmosferu u mađarskoj svlačionici, možemo samo pretpostaviti. Ako je došlo do razdora, jasno je da bi to Vatrenima išlo na mlin. Mađarima je očito jako teško pao poraz u srazu sa Slovacima, s kojima odvajkada imaju zategnute političke odnose.

Ušli su u kvalifikacije s velikim očekivanjima, a popili su gorku pilulu već na otvorenju, i to u sudaru s najmrskijim suparnicima. Sve je to izazvalo turbulencije u mađarskoj momčadi, što jasno govore izjave jednog od njihovih senatora.



No ipak, povijest nam govori da treba biti oprezan, jer takve situacije mogu biti dvosjekli mač. Moguće je da sukobi u svlačionici izazovu potpuni raskol, a moguće je i da budu kohezivni faktor. Možda je Szalaijeva intencija, kao vrlo iskusnog igrača, upravo buđenje prkosa mađarskih igrača.

Stoga Hrvatska po tom pitanju mora biti maksimalno oprezna i ne smije upasti u zamku, odnosno oslanjati se na to da će Mađari sami sebe pobijediti. To bi mogla biti kobna pogreška.

Treba ići na pobjedu

Iako su izgubili u prvoj utakmici, Mađari bi vjerojatno bili zadovoljni i bodom, jer igraju protiv prvog favorita skupine, a čini se da ni Dalić ne bi imao ništa protiv remija. Izbornik je rekao da će Hrvatska ići po pobjedu, ali i da bi remi bio dobar ako tako ispadne. U nekoj konačnoj kalkulaciji bodova vjerojatno je u pravu. Remi u Mađarskoj i pobjeda u Hrvatskoj bila bi zadovoljavajuća računica.

No Hrvatska je po svim parametrima puno kvalitetnija od Mađarske i sama sebi bi podmetnula nogu ako bi se prepustila kalkulacijama. Pobjeda treba biti prvi cilj, ako na kraju ipak bude remi, neće biti neki problem.

Kakav ishod predviđate za utakmicu Mađarska - Hrvatska (nedjelja, 18:00)?

Ukupno glasova:

 

 

 




 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider