Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Čudo iz Poljske

U pet godina stigli iz treće u prvu ligu i osvojili Kup sa zaboravljenim hajdukovcem koji je zabio gol za Hrvatsku

Tek pet godina trebalo je poljskoj momčadi da osvoji Kup i plasira se u europsko natjecanje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hit-momčad poljskog nogometnog prvenstva Rakow iz Czestochowa uspjela je u pet godina doći od treće do prve lige i osvajanja Kupa, što ih je dovelo do plasmana u Konferencijsku ligu.

"Tajna našeg uspjeha leži u planiranju, teškom i strastvenom radu. Prije samo pet godina bili smo na rubu profesionalnog nogometa, a sada smo na vrhu", kaže direktor Rakowa Pawel Tomczyk u razgovoru s poljskim medijima.

Uzor im je Atalanta

Od samih početaka njihov je uzor talijanska Atalanta, koja im je poslužila kao izvrsna nit vodilja u stvaranju uspješnog nogometnog kluba.

"Atalanta je naš uzor. Već godinama promoviramo proaktivan, moderan, napadački nogomet. Kupujemo mlade nogometaše, prodajemo ih i tako zarađujemo novac. Naravno, još uvijek smo daleko od razine Atalante, ali zasigurno su nas inspirirali", kaže Tomczyk.

gol expired Internet uništava Hazarda: Ova montaža je hit na društvenim mrežama divider

U pronalaženju i kupovini mladih nogometaša sudjeluju vlasnik kluba, sportski direktor i trener. To je posao koji odrađuju 365 dana u godini, 24 sata dnevno.

"Pratimo mlade nogometaše s ciljem da ih kupimo, a kasnije prodamo u inozemstvo. Puno ulažemo u njihov razvoj, a to se i vidi na našim rezultatima. Najbolji je primjer prodaja Piatkowskog u RB Salzburg, što nam je dokaz da radimo dobar posao", otkrio je direktor poljskog kluba.

Što je tajna njihova uspjeha?

Skautiranje, analiza, napadački nogomet i puno povjerenje u trenera koji je već pet godina na klupi Rakowa. Sve je to rezultiralo strelovitim usponom iz treće u prvu poljsku ligu i osvajanjem Kupa. Zahvaljujući tome poljska će momčad sljedeće sezone igrati novoosnovanu Konferencijsku ligu.

gol expired Tko je vratar koji je uništio snove Realu? Od ispadanja u četvrti rang i prijave na burzu došao je do finala Lige prvaka divider

"Znamo da poljske momčadi teško prolaze u europskim natjecanjima, ali mi to želimo promijeniti", rekao je Tomczyk i dodao.

"Nemamo što izgubiti, sjajno je što ćemo sudjelovati u Konferencijskoj ligi i razmišljat ćemo na način da prođemo što je dalje moguće. Idemo korak po korak", rekao je.

"Skautiranje je najvažnije..."

Rakow sve nade polaže u pronalazak mladih talentiranih igrača na tržištu. No napominju kako ne žele dovesti baš bilo koga, imaju stroge kriterije koje svaki igrač mora zadovoljiti.

"Skautiranje je najvažnije. Na tržištu može biti sjajnih igrača, ali ne odgovaraju našem stilu igre. Mi tražimo samo mlade igrače koji će se u potpunosti uklopiti u našu filozofiju igre, mi se nećemo mijenjati ni za koga. Oni moraju imati određene tehničke, fizičke i mentalne karakteristike kako bismo ih doveli u klub", rekao je direktor poljskog kluba.

Osim Piatkowskog Rakow ima još nekoliko mladih talentiranih igrača koji bi mogli ostvariti dobar transfer u kvalitetnije lige. 

"Iwo Kaczmarski, Ben Lederman, Witkor Dlugosz, Daniel Szelawoski", otkrio je direktor Rakowa neka imena mladih talentiranih igrača.

A u hit-momčadi poljskog prvenstva igraju i dva Hrvata. Bivši igrač Osijeka i Rijeke Zoran Arsenić te već pomalo zaboravljeni igrač Hajduka Fran Tudor koji je upisao jedan pogodak za hrvatsku nogometnu reprezentaciju u prijateljskom susretu protiv Meksika.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider