Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Čudesni Lovre spašavao, ljutiti Nikola pucao po zbunjenom treneru: Zašto je izvadio razigranog Biuka i stiže li u Hajduk značajno pojačanje?

Dinamo je u Superkupu nadigrao Hajduk, posebno u drugom poluvremenu, te se može reći da je na kraju zasluženo slavio na jedanaesterce…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Lovre Kalinić vratio se u Hajduk da uhvati reprezentativnu formu i opet izbori kadar Vatrenih. Sudeći prema partiji koju je pružio u Superkupu protiv Dinama, čini se da ju je dohvatio.

gol expired VIDEO Hajdukovci nakon poraza došli pred Torcidu, pogledajte kako su ih dočekali divider

Kalinić je branio briljantno. Dugo ga nismo vidjeli u ovom izdanju. Samo zahvaljujući njemu Hajduk je uspio odoljeti brojnim naletima Modrih u drugom poluvremenu i nekako se dokopati jedanaesteraca.

Briljantna partija Lovre Kalinića

Kalinić više od toga nije mogao. Iako je bio blizu kod nekih udaraca, Dinamovi igrači bili su iznimno precizni s 11 metara, dok su Hajdukovi pucali otprilike kako su odigrali drugo poluvrijeme. Dakle, ne baš dobro.

gol expired Trener Hajduka otkrio što je presudilo utakmicu: "Kod jedanaesteraca tri stvari igraju ulogu" divider

A na početku utakmice puno toga je izgledalo drukčije. Prvih pola sata Hajduk je bio bolji, opasniji i agilniji. Stipe Biuk probijao je po lijevom boku obranu hrvatskog prvaka, zadavao je velike probleme Irancu Sadeghu Moharramiu, desnom beku Dinama.

Da je onaj udarac Dine Mikanovića odsjeo u mreži, a ne na gredi, tko zna kako bi se utakmica razvijala. Nakon toga Dinamo je polako preuzimao inicijativu i počeo sve jače pritiskati Bijele.

Kada je Biuk izašao, Hajduk je totalno pao

Ne znam što je Ante Čačić rekao Modrima na poluvremenu, ali u drugi dio ušli su puno bolje. Nakon što je Livaja otvorio opasnim udarcem s distance, Dinamo je zagospodario terenom možda i zbog toga što je Valdas Dambrauskas odlučio zamijeniti do tada, po meni, najboljeg igrača Hajduka u polju – Biuka, koji je u akciji prije toga sjajno prošao po lijevoj strani i tražio jedanaesterac ili prekršaj nakon što je pao u duelu s Moharramijem na rubu kaznenog prostora.

gol expired Ante Čačić nakon novog trofeja: "Moram se zahvaliti i Torcidi" divider

To je možda i najspornija situacija na utakmici. Čini se da je kontakt bio izvan šesnaesterca  i da stoga nije bilo za penal, no bila je iznimno opasna situacija i mirisalo je na prekršaj. Da je Biuk prošao, moglo je biti svašta. Vidjet ćemo što će reći sudačke analize.

Nakon što je Biuk izašao, Hajduk je totalno pao i postao bezopasan. Dinamo je počeo napadati u valovima, a Hajduk se uglavnom branio. Dambrauskas se tada odlučio za još jedan potez koji je izazvao dosta nervoze u redovima gostiju.

Verbalni sukob Nikole Kalinića s Dambrauskasom  

Naime, izveo je iz igre Nikolu Kalinića, kojem to, čini se, nije baš dobro sjelo. Uslijedila je žestoka rasprava s Dambrauskasom, kratka verbalna paljba.

Zanimljiva je bila reakcija pomoćnika litavskog trenera koji su eksplozivno skočili s klupe, valjda za svaki slučaj. Kalinić se ipak smirio i otišao sjesti na klupu, pa razdvajanje nije bilo potrebno.

I taj detalj pokazuje koliko su živci bili našpanani i koliko je ozbiljno shvaćena utakmica Superkupa. Obje strane žarko su željele pobjedu i prvi trofej u sezoni.

gol expired Čudesni Lovre Kalinić spašavao Hajduk, ali nije mogao sam protiv Dinama: "Ostaje veliki žal" divider

Slavlje Modrih i vidno razočarenje Bijelih nakon utakmice to jako dobro sugeriraju. Derbi je ipak derbi. Kada igraju Dinamo i Hajduk, nema opuštanja i foliranja.

Hajduk radi na dovođenju još jednog veznjaka: Je li u pitanju Filip Bradarić?

Jako dobra uvertira za nadolazeću sezonu. Dinamo je opet glavni favorit, a Hajduk najozbiljniji izazivač. Ako je suditi već po prvoj utakmici, očito je da se Hajduk trebao još malo pojačati, posebice u središnjici obrane i veznom redu. Dambrauskas tu nema baš previše kvalitetnih alternativa.

Koliko čujem, Hajduk radi na dovođenju još jednog veznjaka koji je nekoć nosio njegov dres. U nogometnim krugovima spekulira se da se radi o Filipu Bradariću. Vidjet ćemo.

gol expired FOTO Boysi poslali poruku Torcidi pa pripremili iznenađenje divider

Kako god, dojam je da Dinamo ima dosta širi izbor i da bi to moglo biti presudno u dugoj sezoni, kao što se pokazalo i u ovoj utakmici.

Kada je trebalo pojačati ritam i agresivnije napasti, Čačić je imao koga ubaciti. Trener Dinama imao je taj luksuz da Mislava Oršića ostavi na klupi i uvede ga tek u 66. minuti.

Čačić ima taj luksuz ostaviti Oršića na klupi

Pomalo iznenađujuće započeo je utakmicu sa zvjezdanim napadačkim tandemom Bruno PetkovićJosip Drmić. Vidi se da najnovije pojačanje Dinama još nije polovilo linije kretanja. Oršić ga je zamijenio i dodatno podigao Dinamovu igru.

Zaključak je da je Dinamo bio bolji u odnosu na međusobne utakmice s Hajdukom u prošloj sezoni. Teško je donositi neke dugoročnije zaključke na početku sezone, sve se to lako može promijeniti, ali Hajdukova igra na pripremama sugerirala je da Superkup neće dočekati u nekoj bajnoj formi.

Dinamo je ipak pokazao osjetno više. Da Hajduk nije imao raspoloženog Kalinića na vratima, vjerojatno bi glatko izgubio u 90 minuta. Prvenstvo započinje sljedećeg vikenda, a dojam je Dambrauskas ima puno više problema od Čačića.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider