Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"ČUVAO ME ĆORLUKA"

Crnogorska legenda prisjetila se svojeg velikog nastupa: "Proradio mi inat, pa sam Hrvatskoj zabio tri komada!"

Jedne sebi jako drage utakmice prisjetio se bivši crnogorski napadač Mirko Vučinić.

Mirko Vučinić (Foto: Afp)

Uistinu sjajna je karijera iza najvećeg crnogorskog nogometaša od osamostaljenja. Radi se naravno o Mirku Vučiniću, igraču koji je bio svojevrsna zvijezda talijanske Serie A, u kojoj je nastupao od 2000. do 2014. godine, igrajući za Lecce, Romu i Juventus.

Za te klubove postigao je ukupno 127 pogodaka, od čega 98 u najvišem rangu talijanskog ligaškog nogometa. 

Srušio je generaciju Modrića i Ćorluke

Također je nastupao za dvije reprezentacija, prvo za Srbiju i Crnu Goru, a onda i samo za Crnu Goru nakon osamostaljenja 2007. godine, te je u najdražem dresu upisao 46 nastupa i 17 pogodaka.

Prosvjedi u Crnoj Gori Večeras se u susjedstvu igra velika utakmica: Ulog je ogroman, više od sporta divider

Ipak, svoju prvu veliku reprezentativnu utakmicu, onu kojom je izašao iz anonimnosti, odigrao je 12. studenog 2005. godine na stadionu Rajka Mitića. Radilo se o dodatnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, u kojima je Srbija i Crna Gora igrala protiv Hrvatske.

Domaći su slavili rezultatom 3:1, a sva tri pogotka bila su Vučinićevo djelo. On je baš te sezone počeo igrati standardno u dresu Leccea. Upravo tog susreta prisjetio se u velikom razgovoru za Mondo.

"Čuvao me Ćorluka, ali bio sam neukrotiv"

"Novinari su prije utakmice gurali svoje igrače, mene nitko živ nije spominjao. Pisalo se da treba započeti Purović, čini mi se da je Vukelja bio u nekim kombinacijama. Uglavnom, Vučinića 'niđe'. Proradio mi je inat, dao sam tri gola. Jedan lijevom, jedan desnom i jedan glavom. Čuvao me je Ćorluka, ali sam te večeri jednostavno bio neukrotiv. To je ona sjajna ekipa Hrvatske, s Modrićem, Eduardom, Vukojevićem i ostalima, koji su se kasnije proslavili na seniorskoj sceni", prisjetio se.

Srbija i Crna Gora u uzvratu je obranila svoju prednost te otišla na Euro i time ga uskratila stvarno sjajnoj generaciji.

Hrvatska je, naime, taj susret u Beogradu započela u sastavu Vranjić - Pelaić, Vučko, Bodrušić, Ćorluka - Vukojević, Vrdoljak, Marčić, Modrić - Lakić, Eduardo, a s klupe su još ušli Grgurović, Benko i Tadić. Izbornik je bio Slaven Bilić, no tu je utakmicu iznimno vodio Aljoša Asanović.

Slaven Bilić manje od godinu dana kasnije preuzeo je seniorsku reprezentaciju i upravo na toj generaciji izgradio temelje momčadi s kojom je Zlatko Dalić osvojio dvije svjetske medalje. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider