Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nakon 34 godine

Slavni klub se sjetio Hrvata koji ih je odveo u raj: Zovu ga na proslavu najvećeg trofeja

Bivši izbornik Vatrenih, Mirko Jozić dobio je poziv na 34. obljetnicu osvajanja Copa Libertadoresa.

Mirko Jozić (Foto: Afp)

Čileanski nogometni klub Colo-Colo namjerava iduće godine pozvati u goste svog bivšeg trenera i nekadašnjeg izbornika "Vatrenih" Mirka Jozića, kako bi zajednički obilježili 34 godine od osvajanja Cope Libertadores, južnoameričke inačice Lige prvaka.

"Mirko nedostaje. Iduće ga godine namjeravamo dovesti ovdje, jer je on bio na čelu tog uspjeha", izjavio je klupski predsjednik Anibal Mosa u obraćanju medijima tijekom ovogodišnje obljetnice naslova.

"Taj će dan ostati urezan u sjećanja..."

Colo-Colo je u ljeto 1991. pod vodstvom Jozića podigao pehar Cope Libertadores nakon što je u finalu pobijedio s 3-0 Olimpiju iz Paragvaja. Prva utakmica je završila 0-0.

"Taj dan će ostati urezan u sjećanju svih naših navijača. Naša su obveza i odgovornost iskazivati počast toj skupini igrača, trenera i direktora koji su osvjetlali obraz Čilea", rekao je Mosa.

Colo-Colo, nazvan po poglavici skupine domorodačkih naroda Mapuche koji danas žive u Čileu i Argentini, iduće godine slavi 100 godina postojanja.

Mirko Jozić, 84-godišnji bivši trener, umirovljen je i živi u Splitu.

Ostali su bliski nakon svih tih godina

Bivši igrači Colo-Cola pozvali su njega i njegovu obitelj prije tri godine na 30. obljetnicu tog najvećeg uspjeha u povijesti kluba, ali zbog pandemije koronavirusa nisu otputovali u Santiago de Chile.

Jozić je sa šest osvojenih pehara najtrofejniji trener u povijesti Colo-Cola pa ga se rado sjećaju u toj južnoameričkoj zemlji.

Osvojio je tri nacionalna i tri međunarodna natjecanja. Bio je prvak Čilea (1990., 1991. i 1993.), pobjednik Cope Libertadores (1991.), južnoameričkog Kupa pobjednika kupova (1992.) i osvajač Interameričkog kupa (1992.) tijekom četiri godine provedene u klubu.

Jozić je u kontaktu sa svojim bivšim igračima te si šalju preko mobitela čestitke za rođendan. Hrvatski trener prati putem televizije i interneta nastupe aktualne momčadi.

Spomenik za Jozića u Čileu?

U glavnom gradu Čilea je na društvenim mrežama bila pokrenuta inicijativa da mu se podigne spomenik pored klupskog stadiona "Monumental" koji prima 47.000 gledatelja.

"Vjerujem da se s time slažu svi koji vole Colo-Colo", rekao je prošle godine 63-godišnji bivši argentinski napadač Ricardo Dabrowski.

On je 1991. bio najbolji klupski strijelac u utakmicama Cope Libertadores sa šest golova, koliko ih je postigao i Gabriel Batistuta iz argentinskih Boca Juniorsa, koje je Colo-Colo izbacio u polufinalu.

Bivši igrač Jaime Pizzaro, koji je nosio broj 10, ministar je sporta u vladi Gabriela Borica, čileanskog predsjednika hrvatskih korijena.

Ljubav između Jozića i Čilea rodila se 1987. Tada je u toj zemlji kao izbornik mlade reprezentacije Jugoslavije, u kojoj su bili Hrvati poput Zvonimira Bobana, Roberta Prosinečkog, Davora Šukera i Roberta Jarnija, osvojio naslov svjetskog prvaka. Nakon toga je došao u Colo-Colo gdje je prvo radio s mladima.

4 dana Igara, Hrvatska ima 1 medalju. Što kažete?

Ukupno glasova:

Obitelj Mirana Maričića VIDEO Najljepši dani u životu heroja rodnog Bjelovara: Donio prvu medalju Hrvatskoj i uskoro postaje tata divider

Matija Marinić Marinić iskreno nakon rezultata karijere: "Dolazim iz zemlje koja nema stazu, ovo je veliki rezultat..." divider

Švedska - Španjolska Veliki obračun u hrvatskoj skupini olimpijskog turnira završio pobjedom Švedske divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook