Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sukob Fife i Uefe

Collinin naputak diže prašinu, Guardiola i Boban ogorčeni: "To je ludo i apsurdno"

Sve češće u nogometu gledamo obilne sudačke nadoknade i utakmice koje traju i više od 100 minuta. I dok Fifa gura tu ideju, UEFA se ne slaže. Mišljenja su oprečna, a čini se da bez jasnog stava na gubitku može biti - nogomet.

Sve duže sudačke nadoknade stvaraju sve veće prijepore u nogometnom svijetu. Kritizirao ih je i ponajbolji trener današnjice.

Torcida na Poljudu Nestvarni podatak s Poljuda: Povijesni dan za Hajduk, imaju 100.000 članova! divider

"Na kraju s 10 minuta, s 10 minuta u svakoj utakmici je kao da ćete igrati još tri utakmice na kraju sezone. Odigrat ćemo 41 utakmicu u prvenstvenoj sezoni, a ne 38. Najmanje 41 utakmicu. Pa, kada je više dosta utakmica? Jer rekao sam puno puta, naši igrači - a ja branim svoje igrače - kada idem na reprezentativnu pauzu, oni idu u svoje reprezentacije i igraju 100 minuta. 100 minuta", grmi Pep Guardiola.

Sudačke nadoknade podijelile nogometni svijet

Tendencija nadoknađivanja svakog prekida, što sve češće dovodi do utakmica od 100 + minuta, naputak je Fife, odnosno šefa njezine sudačke komisije Pierluigija Colline. No s tom idejom Uefa se ne slaže, o čemu je nedavno progovorio i Zvonimir Boban.

„Potpuno je apsurdno. Kada igrate 60, 65 minuta – mogu govoriti iz vlastitog iskustva, posebno kao vezni igrač – kada se umorite, imate još 30 minuta utakmice. I onda se netko pojavi i doda još 15 minuta. Često smo kritično govorili o kalendaru i o prevelikom broju utakmica. Ne slušamo igrače i trenere … Ludo je. Previše je, stoga nećemo to napraviti. Naše su smjernice drugačije“, kaže Boban, s njim se slaže šef hrvatskih sudaca Bruno Marić.

Joan Laporta, predsjednik Barcelone Barcelona objavila senzacionalne podatke: Ruši rekorde i uzvraća udarac Madriđanima divider

„Apsolutno sam protivnik dugotrajnih naknada jer one su izuzetno opasne iz bezbroj razloga. Igrači u završnici utakmice riskiraju svoje zdravlje i sigurnost, jer oni su već 'na rezervi' i mogućnost ozljede je bitno veća. Ako gledamo s aspekta sudaca u terenu za igru, svakako je loše i za njih, jer u tom razdoblju isto su na rezervi što se tiče snage i koncentracije. Tako da se sve odluke prijeporne sažmu u tih nekoliko minuta na kraju i bojim se ako zagrizemo u to duboko, da ćemo povrijediti nogomet“, kaže Marić.

Sukob Fife i Uefe

Rekorder među Ligama petica po dugotrajnim nadoknadama je španjolska La liga s prosječnim trajanjem utakmice od 103 minute i 3 sekunde. Slijedi Premierliga sa 101 minutu i 46 sekundi, pa Serie A sa 101 minutom i 4 sekunde. Prosječno trajanja utakmica u HNL-u jest 98 minuta i 25 sekundi.

Sassuolo s našim Martinom Erlićem sinoć je u utakmici od 100 minuta senzacionalno pobijedio Inter 2:1. Suci u Italiji su nogometaše, otkriva nam Erlić, uoči sezone upozorili na veće nadoknade.

Luka Juričić u dresu Puskas Akademije Talent hrvatskog podrijetla osvaja Mađarsku: Stigao iz Kanade i podsjeća na španjolsku zvijezdu divider

„Sigurno je veći napor. Ali ako ćemo gledati realno, na svaki gol potroši se minuta, minuta i pol na slavlje. Mislim da je na kraju OK i realno da se produži toliko, trebat će samo vremena da se naviknemo. Ali što je korektno, korektno. Jer ima dosta ekipa koje se brane i svaki kontakt idu na pod, zadržavaju vrijeme jer im ide na ruku“, kaže Erlić.

Ima tu i pokoja anegdota, i Erlić se našao u jednoj.

„Protiv Atalante smo gubili 1:0, ja u 90. minuti htio sam ići naprijed. Kaže trener: 'Gdje ćeš, ostani nazad?' Meni nije bilo jasno. I drugi dan mi je rekao: 'Martine, znaš da se ima za igrati još 7,8 minuta, tu se još može zabiti gol.'“

No dokle god Fifa bude gurala jedno, a Uefa drugo, to nikako ne može biti dobro za nogomet. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider