Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Povratak Katalonaca

Barcelona objavila senzacionalne podatke: Ruši rekorde i uzvraća udarac Madriđanima

U trenutku kada madridski mediji guraju u prvi plan moguće teške posljedice po Barcelonu zbog „slučaja Negreira“, katalonski klub objavio je financijski izvještaj za prošlu sezonu i iznio rekordne brojke…

Joan Laporta, predsjednik Barcelone (Foto: Afp)

U jeku „slučaja Negreira“ i za Barcelonu crnih najava, prvenstveno madridskih medija, da bi mogla biti izbačena iz Lige prvaka ako se naposljetku dokažu optužbe za podmićivanje sudaca, a Marca i As naglašavaju da Barca ne stoji predobro u sudskom procesu jer je šef istražnog suda zaključio kako slučaj ima elemente korupcije, bez obzira na to što nema dokaza za sustavno podmićivanje španjolske sudačke organizacije, s Camp Noua lakonski poručuju da nisu previše zabrinuti pokretanjem službene optužnice i uzvraćaju udarac Madriđanima lansirajući senzacionalnu objavu o povijesnim prihodima, što su opet neki protumačili i kao PR-ovsko odvraćanje pozornosti s crnih tema.

Zlatko Dalić VIDEO Zlatko Dalić u lovu na nove rekorde: Ovo Vatreni nikad nisu uspjeli ostvariti divider

Kako god, doista se radi o fantastičnim brojkama, pogotovo kada znamo da je Barcelone još nedavno bila jako teškoj financijskoj situaciji i zadužena do grla.

Barcelona objavila senzacionalne brojke

Barcelona je objavila dobit od 304 milijuna eura nakon oporezivanja (neto rezultat) u prošloj sezoni, ponajviše zahvaljujući prodaji 15 posto TV prava La Lige financijskom fondu Sixth Street na 25 godina u zamjenu za 312 milijuna (400,5 milijuna kapitalnih dobitaka u računovodstvene svrhe) i 49 posto Barça Studiosa (24,5% Socios.com i 24,5% Orpheus Media ) za 200 milijuna, od kojih je samo 10 milijuna ušlo u blagajnu Barce prije 30. lipnja.

Luka Modrić VIDEO Modrić se prebacio na košarku, pokazao zavidno znanje pa izazvao Luku Dončića divider

Da nije bilo prodaje „obiteljske srebrnine“, Barca bi zaključila sezonu s nešto više od 100 milijuna minusa. Katalonski klub premašio je operativne prihode planirane u proračunu za 2022./2023., s 1,259 u odnosu na očekivanu 1,250 milijardi eura, no ukupni rashodi planirani prije godinu dana popeli su se s 1,065 na 1,165 milijardi eura.

Gledajući unaprijed na sezonu 2023./24., a koja je već u tijeku, bez dokapitalizacije ili planirane prodaje imovine, Barca predviđa prihode od 859 milijuna eura i dobit od 11 milijuna prije oporezivanja u okviru plana održivosti odobrenog od strane Upravnog odbora.

Značajno povećani prihodi

Očekuju se nešto veći prihodi od prognoze koja je dana prošle sezone, što se tretira uspjehom pogotovo jer će Barca zbog obnove svojeg stadiona cijelu sezonu odigrati na Olimpijskom Montjuicu, koji ima gotovo dvostruko manji kapacitet od Camp Noua.

U izvještaj se ističe da su značajno povećani komercijalni prihodi i srezani troškovi na svim razinama, ponajviše u masi plaća, tako da će smanjenje proračuna biti sa 1,165 milijardi na 848 milijuna. Prihodi na svim razinama, od sponzorstva i marketinga do prodaje dresova, suvenira i posjeta muzeju, daleko su nadmašili prethodnu sezonu.

Radnik Križevci Povijesna pobjeda Radnika "oštetila" križevačku ekonomiju: "Dvojica su dobili slobodno s 'dnevnog posla' jutro poslije, feštalo se uz tamburaše" divider

Komercijalne aktivnosti dosegle su 351 milijun eura, što daleko premašuje 245 milijuna u sezoni 2021./22. Prihod od sponzora, s 20 novih sponzora (Spotify, Bimbo, Whitebit i te obnova ugovora s Stanleyjem i Scotia Bankom), doseže blizu 200 milijuna, a prodaja robe u fan-shopovima Barce dosegla je rekord od 100 milijuna, što je 54 posto više u usporedbi s prethodnom sezonom.

Barca smanjila dug

Zahvaljujući tim povećanjima nadoknađeni su gubici zbog ranog ispadanja u Ligu prvaka, Europskoj ligi i Kupu kralja. Tako je Barcelona uspjela smanjiti preostali dug sa 680 milijuna na još uvijek velikih 552 milijuna eura. Krediti povezani s obnovom stadiona i izgradnjom dvorane odvojeni su u zasebnu financijsku strukturu.

Prema predočenim brojkama i s obzirom na zatečenu situaciju prilikom preuzimanja predsjedničke fotelje od prethodnika Josepe Marija Bartomeua, koji je doveo Barcu na korak od propasti, može se zaključiti da je nova Uprava pod vodstvom Joana Laporte napravila dobar posao u financijskoj konsolidaciji.

Luka Juričić u dresu Puskas Akademije Talent hrvatskog podrijetla osvaja Mađarsku: Stigao iz Kanade i podsjeća na španjolsku zvijezdu divider

No povijest nas uči da tu treba biti oprezan jer je svaka prethodna Uprava farbala je financijska izvješća i prikazivala situaciju kako joj je odgovaralo, pa je to godinama radio i Bartomeu, iz čijih su izlaganja manje upućeni mogli pomisliti kako Camp Nouom teče isključivo med i mlijeko.

Ništa drukčije nije bilo niti kada su svojedobno Sandro Rosell i Bartomeu naslijedili Laportu, koji je u prvom mandatu ostavio goleme dugove, a nasljednici su ga optuživali za tešku korupciju. Sada se situacija okrenula. Laporta je naslijedio Bartomeua i zatekao je rekordne dugove, koji su debelo probijali milijardu eura, a isto tako je optuživao svojeg prethodnika za nezapamćenu razinu korupcije.
Nije to ništa novo za Barcelone, tako je već desetljećima.

Mito i korupcija

Gotovo da nema predsjednika koji je zaključio mandat bez repova. Mito i korupcija najpostojanije su krilatice na Camp Nouu. Baš su Rosell i Bartomeu prvooptuženi u "slučaju Negreira", njih sud tereti za podmićivanje. Laporta vjerojatno ne bi plakao za njima da samo oni nadrljaju, ali stao je u njihovu obranu jer mu je interesu da obrani klub. Jer ako njih proglase krivima, teško da će se Barca kao klub izvući bez kazne. 

Kako god, da bi se zaključilo tko je kako radio, treba pričekati kraj mandata i promjenu vlasti. Što se tiče sportske politike, koja je uvijek usko vezana za financijsku situaciju, također je možda prerano za konkretnije zaključke, ali čini se da se Barcelona dobro oporavlja i na tom planu. Konkretniji odgovor dat će krajnji rezultat u ovosezonskoj Ligi prvaka. Prošle sezone Katalonci su također puno očekivali pa su doživjeli debakl u najelitnijem klupskom natjecanju. Čini se da bi ove sezone mogli puno bolje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider