Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
VRIJEME ZA POTTEROV ISKORAK

Chelsea želi najpotentnijeg trenera Premier lige! Što Bluesi njime mogu dobiti?

Neminovno je kako sjajnom menadžeru Brighton and Hove Albiona uskoro slijedi naplata sjajnog posla odrađenog na jugu Engleske.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pala je i druga trenerska glava ove sezone u Premier ligi. Pored nekoliko kandidata koji su se mnogima činili izgledniji, kao što je prije svih Brendan Rodgers iz Leicestera, bez posla je ipak ostao Thomas Tuchel, čovjek koji je prije samo 16 mjeseci Chelsea doveo na tron Europe.

Kada takav klub ostane bez šefa stručnog stožera, mnoge glave se podižu u nadi za poslom kakav bi odbio rijetko koji trener na svijetu, osim naravno onih koji se već nalaze na klupi klubova jednakog ranga i reputacije.

Chelsea ima veliki izbor, no želi baš Grahama Pottera

Naravno da se u takvim slučajevima po pravilu vrte imena već dokazana u sličnim sredinama, no ovdje to nije slučaj. Kao glavni kandidat za klupu Chelseaja spominje se Graham Potter, čovjek koji je prije svega želja navijača. I to ne samo Bluesa, nego gotovo svih engleskih klubova koji su u posljednje vrijeme ostajali bez menadžera. Ali, sad je napokon to sve otišlo dalje od želja. Chelsea je već ozbiljno krenuo u posao angažiranja ovog 47-godišnjeg stručnjaka.

gol expired Mislav Oršić presudio trenerskoj eliti: Nakon njegovih golova pali su Mourinho i Tuchel divider

Već četvrtu sezonu u nizu nalazi se Graham Potter na klupi Brighton and Hove Albiona, premierligaša koji je u tom razdoblju dobio veliki broj novih simpatizera i navijača.

Preuzeo je momčad nakon što je Chris Hughton u sezoni 2018./19. izborio ostanak, ali sa samo 36 osvojenih bodova, vrlo lošu gol razliku te podosta loš nogomet. Klub se jednostavno zasitio menadžera koji ih je vodio pet sezona te ih nakon 34 godine lutanja između drugog i trećeg ranga vratio u onaj najviši.

Potter je bivši nogometaš, koji je karijeru proveo između drugog i četvrtog ranga engleskog nogometa, uz osam nastupa u Premier ligi kao član Southamptona. 

Krenuo prije 11 godina u švedskoj četvrtoj ligi

No, trenersku karijeru započeo je 2011. godine u švedskom Östersundsu, klubu koji je tada bio član četvrte lige. Proveo je tamo Graham punih sedam godina, a pet mu je trebalo da klub dovede od četvrtog do prvog ranga. Nakon tri prvoligaške sezone, uz osvajanje švedskog Kupa, odlučio se vratiti kući, gdje je preuzeo Swansea, zauzevši s njima deseto mjesto u sezoni Championshipa 2018./2019. Onda je stigao poziv iz Brightona.

Potter, koji je više puta izjavio kako je čovjek koji voli graditi, je odmah uspio napraviti neke ključne promjene, ali Brighton u svojoj prvoj sezoni nije uspio podići koliko je namjeravao. Ipak, za razliku od sezonu ranije, niti jednom nisu bili ugroženi po pitanju ostanka pa je imao prostora za miran rad. 

Konture njegovih ideja krenule su se viđati u sezoni 2020./21., kad je Brighton zaigrao po mnogima najljepši nogomet Premier lige. Ipak, imali su velikih problema s realizacijom pa su ostali bez velikog broja bodova koje su po mišljenju većine zaslužili uzeti. Ostanak ponovno nije bio ugrožen, ali niti 16. mjesto na ljestvici nije bilo nešto što ih zadovoljava.

gol expired Chelseajeve vlasnike jako razbjesnio poraz od Dinama: Evo tko je najveći favorit da zamijeni Tuchela divider

Zato smo u prošloj sezoni dobili pravi Brighton. Za razliku od većine klubova sličnog ranga, koji uspijevaju igrati lijep nogomet, ali uz probleme s rezultatima ili imaju rezultat, ali većinom uz destrukciju igre, Potterova momčad uspjela je dobiti oboje. Izuzetno gledljiv nogomet i dobre rezultate.

To ne znači da Brighton igra ludo otvoreni ofenzivni nogomet na gol više. Ne, Brighton je defenzivno jako dobro postavljen, ali ljepotu njihovom nogometu daje igra s puno promjena pozicija i kombinatore, uz brojne uigrane akcije. Ono što je specifično je da se Brighton ne povlači u potpunu defenzivu, čak niti kad vodi protiv izrazitih favorita nego i dalje igra svoju igru u kojoj najbolje pliva.

Nažalost, problem sa širinom kadra rezultirao je lošim srednjim dijelom sezone, no krajnje deseto mjesto na ljestvici bilo je nešto što zadovoljava upravu, momčad i navijače pa se u ovu sezonu krenulo s velikim optimizmom. I on je opravdan jer nakon šest kola Brighton drži četvrto mjesto s 13 od mogućih 18 osvojenih bodova. 

Bitno je navesti kako je Potter ljetos ostao bez važnih igrača Yvessa Bissoume i Marca Cuccurelle te posljednje i bez prvog napadača Neila Maupaya, ali je svejedno uspio od onoga što ima složiti još bolji Brighton nego što je do sada bio. I napokon su svi shvatili da se radi o vrhunskom stručnjaku koji je sazrio za klupu nekog većeg kluba.

Što to Potter i Chelsea nude jedan drugom?

Hoće li to biti Chelsea? Sve se čini da hoće pa moramo vidjeti što to Potter može ponuditi tom velikom klubu, a što klub može ponuditi njemu. 

Potter u klub dolazi sa svojim modernim idejama, jako dobrom taktičkom potkovanošću, gdje vrlo lako kombinira formacije s tri ili četiri igrača u posljednjoj liniji te donosi jednu svježinu. Isto tako, trener je od kojeg konkurenti neće znati što očekivati jer do sada nije vodio klub ovakve razine te automatski ovakvih očekivanja. Da, Brighton je igrao gotovo svaku utakmicu na pobjedu, ali to tamo nije bio imperativ. Sad bi mogao preuzeti klub gdje je, neovisno gdje i protiv koga se igra, sve osim pobjede neuspjeh i razočaranje.

Ono što Potter neće dobiti, a na što je u dosadašnjim poslovima navikao, je strpljenje. Čak i nakon što je preuzeo Swansea po ispadanju iz Premier lige, dobio je zadatak momčad izgraditi ispočetka. Ovdje će se očekivati da uzme u ruke ono što ima i s time odmah napravi rezultat.

gol expired Sprema se invazija na San Siro: Dinamo objavio cijene ulaznica za utakmicu protiv Milana divider

Mogao bi se tu Potter zapravo dobro snaći jer će u Chelseaju dobiti ono što u Brightonu nije imao, širinu klupe za dugu sezonu. Tom širinom dobiva još više prostora za manevriranje taktičkim varijantama i formacijama, što je također pokazao da mu je izrazita karakteristika.

Chelsea nudi Potteru gore spomenutu širinu ekstra kvalitetnog kadra, priliku za iskorak među velike igrače te naravno financijsku injekciju kakvu do sada nije vidio, ali to posljednje navedeno nije nešto što na što se svodi ovaj tekst. Nudi mu priliku isto tako igrati na najvišoj razini i boriti se za trofeje. No, u situaciji gdje će se osvajanje tih trofeja i tražiti.

Može li Potter zadržati svoju filozofiju?

Sad je pitanje hoće li Potter morati promijeniti filozofiju, ne samo igre nego i vođenja momčadi na drugim razinama. Kad vodstvo kluba nema strpljenja i kad se traži instantni uspjeh, onda nema kompromisa i vjerojatno će morati promijeniti dio svoje već spomenute nogometne filozofije. Zapravo, bilo bi tu kompromisa, no s njegove strane. 

Tu se naravno postavlja pitanje kako bi Potter plivao u takvim uvjetima, kako se može nositi s pritiskom, kao i to kako držati pod kontrolom momčad punu zvijezda, gdje svi očekuju svoju minutažu u bitnim susretima.

No, odgovore na ta pitanje Potter ne može dobiti ako mu se ne da prilika. A on bi ju prema svemu sudeći, ako se dogovori s vodstvom Chelseaja, s kojima je već u pregovorima, mogao dobiti. Sve je stvar toga kako će završiti razgovori koji su u tijeku.

Sve u svemu, jednim velikim dijelom bi bilo šteta vidjeti kako Potter napušta Brighton, klub koji je svakako njegov projekt i koji ove sezone izgleda najbolje do sada, no opet je teško odbiti priliku kakvu svi menadžeri jedva čekaju da im se pojavi. Kako je otišao iz Swanseaja kad je došao proziv Seagullsa, tako bi i njih mogao napustiti da se okuša pod zidinama Stanford Bridgea. 

Chelsea menadžerima nudi priliku baviti se nogometom na najvišoj razini i imaju izbor nekoliko menadžera koji su u takvim uvjetima već radili. Njihov je prvi izbor ipak onaj koji još uvijek nije pa svakako treba pohvaliti hrabrost i smionost tako nekome pružiti povjerenje. Jedan rizik su prije par sezone napravili s Frankom Lampardom i isti im se nije isplatio. No, Potter ipak ima nešto jači portfolio.

Ovaj Potter nije Harry, no mnogi vjeruju da bi unatoč tome mogao Chelseaju dati magiju kakva im je u ovim trenucima itekako potrebna.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider