Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
JE LI MOGUĆE OPET?

Bivši prvak Europe ponovno u proljetnoj krizi, hoće li još jednom nevjerojatno prokockati povratak u Bundesligu?

Nogometaši HSV-a ponovno imaju loše proljeće i njihovi navijači sve manje vjeruju u povratak.

Navijači HSV-a (Foto: Profimedia)

Već petu sezonu u nizu HSV nastupa u drugom rangu njemačkog nogometa. Tamo su već gotovo po pravilu kadrom najjača i najvrjednija momčad, imaju stadion pun vjernih navijača i kroz većinu sezone dobru igru.

No, oni se i dalje nalaze u toj ligi, odnosno nisu izborili povratak u Bundesligu, gdje su godinama stanovali te su višestruki prvaci, ali i prvaci Europe 1983. godine. No, načini na koje su ostajali bez povratka u najviši rang već polako postaju bizarni.

Svake sezone nevjerojatni kiksevi

Zapravo, proljeća HSV-a mogla bi uskoro postati predmetom istraživanja, posebno jer sve vodi tome da će se isto još jednom ponoviti. No, podsjetimo se što smo to gledali prošlih sezona.

2018./19. su prvu polovicu sezone držali čelo, da bi se među prva dva nalazili sve do 30. kola, odnosno četiri kola prije kraja. Onda su upisali tri poraza za redom i pobjedu tek u zadnjem kolu te završili na 56 bodova, s bodom manje nego drugi Paderborn i treći Union Berlin.

Sezonu kasnije Arminia je bila dominantna, no HSV je suvereno držao drugo mjesto kroz većinu sezone. Tamo su se nalazili i nakon 27 kola, a onda su u posljednjih sedam kola osvojili devet od mogućeg 21 boda. Čak su se u 31. kolu, tri kola prije kraja, vratili na drugo mjesto, no u ta tri kola uzeli su tek jedan bod i ponovno završili četvrti. Za treće mjesto i kvalifikacije im je u posljednjem kolu trebao domaći bod protiv 12. Sandhausena. Izgubili su rezultatom 1:5.

Prošle sezone bili su na vratima raja

Sezona 2020./21. bila je zapravo nekako najmanje njihova. Bili su jesenski prvaci, s četiri boda ispred drugog i pet bodova ispred trećeg, no nisu se nakon toga odvajali, nego su krenuli vrlo brzo padati. Očekivalo se kako će se žestoka borba voditi do posljednjeg kola. Van najboljeg dvojca ispali su nakon 28. kola, domaćim porazom od tada 13. Darmstadta, nakon čega su u iduća tri susreta uzeli tek dva boda. Ovdje su ipak otpali i prije zadnjeg kola, a ponovno su bili četvrti.

Prošla sezona navijačima je donijela malo drugačiji scenarij. Mjesto među prve dvije momčadi teško su mogli uhvatiti, a već pet kola prije kraja zaostajali su osam bodova za izravnom promocijom i sedam za kvalifikacijama. No, onda su napravili nevjerojatan niz od pet pobjeda u posljednjih pet kola i napokon došli do kvalifikacija. Šestu pobjedu u nizu ostvarili su na gostovanju kod Herthe, 0:1. Trebalo je samo pred svojih 57 tisuća navijača ne izgubiti i vratiti se u Bundesligu. Što se dogodilo? Domaći poraz od 0:2, prekid niza od šest pobjeda i nova sezona u drugom rangu.

Je li moguće da slijedi još jedna takva sezona?

Kako HSV izgleda ove sezone? Pozicija među prve dvije momčadi do 27. kola, odnosno sedam kola prije kraja. U četiri kola nakon toga uzeli su četiri boda i već se polako mogu opraštati od izravne promocije. Sad će trebati obraniti treću poziciju, odnosno četiri boda ispred Fortune Düsseldorf. Nakon toga bi došle nove kvalifikacije protiv 16. momčadi prvog ranga. 

Mogu li navijači HSV-a još jednom prolaziti kroz to sve? Očito će morati, no nisu optimistični. Nakon svega što se prokockalo prijašnjih sezona, teško je i dalje vjerovati u povratak. A njima je po svemu mjestu u 1. Bundesligi. Osim očito prema proljetnim partijama posljednjih sezone. To je već uistinu postalo fenomen.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider