Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
POVRATAK NA POČETAK

Birmingham nije bio usputna stanica do Liverpoola, Stevie još nije spreman

Steven Gerrard nije izdržao niti punih godinu dana na klupi Aston Ville, rezultatima razočaravši navijače tog kluba, ali i onog čija je legenda.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Težak poraz na gostovanju od Fulhama, kojim je Aston Villa ostala na devet bodova, koliko ima i prva momčad ispod crte, Wolverhampton, koštala je posla Stevena Gerrarda.

Apsolutno je to opravdan potez uprave kluba iz Birminghama. Gledajući na uloženo te na neku objektivnu kvalitetu ekipe, očekivalo se da će ova sezona biti ona u kojoj će se klub učvrstiti u sredini ljestvice te uz status stabilnog premierligaša stvoriti predispozicije za skorašnje ozbiljnije ambicije.

Sedma najvrjednija momčad lige

Umjesto toga, Villa je u 11 susreta postigla tek sedam pogodaka (manje su postigli tek Wolvesi), dva puta minimalno pobijedila u susretima gdje je sve osim pobjede veliki neuspjeh, a raspored u preostala četiri susreta do odmora im nije ni blizu onakav kakav bi momčad u krizi poželjela.

gol expired Presudio mu težak poraz kod povratnika u Premier ligu: Aston Villa smijenila Stevena Gerrarda divider

Gerrard osim toga nije stvorio igru po kojoj bi momčad bila prepoznatljiva. Ovu cijelu sezonu zapravo je tražio dodatnu formulu, krenuvši od same formacije i pokušaja da uklopi svoje ofenzivce te ih što više koristi. U pokušaju da u početnoj postavi koristi Dannyja Ingsa i Ollieja Watkinsa, neuspješno je testirao formaciju s dva napadača, a nakon toga je Watkinsa krenuo žrtovati na krilu ili na polušpici, sve s ciljem da ga ima u igri, no opet ga nije imao tamo gdje je najbolji. 

Phillipea Coutinha proljetos je oživio, a ove godine je ponovno neprepoznatljiv, no također iz razloga jer nije definirano ono što i kako Brazilac igra. Da ne nabrajamo dalje, od na papiru vrlo čvrstog veznog reda i odlične obrane, predvođene ofenzivno sjajnim bočnim igračima do donedavno sigurnog i neupitno vrhunskog vratara. Nažalost, za Villu i njihove igrače ove sezone ne možemo reći puno toga dobrog niti ikoga istaknuti. 

Daleko je to od ambicioznih planova uprave, a u pitanju nisu nerealne ambicije. Klub je bogat, a vlasniku nije bilo problem platiti ono što je potrebno. Prošle sezone potrošeno je sve što je zarađeno na transferu Jacka Grealisha, a ove je uloženo u dovođenje igrača gotovo dvostruko više nego je prodajom zarađeno. Prema Transfermaktu Aston Villa je sedma najvrjednija momčad lige.

Niti prošle sezone nije viđen značajniji napredak

Gerrard je momčad preuzeo nakon 11. kola prošle sezone, kad se Villa nalazila na 16. mjestu s deset osvojenih bodova. Do kraja sezone podigao ih je za dvije pozicije te su završili 14. s 45 osvojenih bodova. I to je bilo daleko od ambicija, no računali su na to da Gerrard nije imao pune pripreme između sezona te ljetni prijelazni rok. To su mu omogućili, ali on nije opravdao očekivanja, nego je ekipa izgledala još lošije nego na proljeće.

Erik Ten Hag i Cristiano Ronaldo Ten Hag potvrdio glasine: "Da, Ronaldo je odbio ući u igru" divider

Time je razočarao navijače Aston Ville, ali i one Liverpoolove, koji su mu oprostili puno toga kao igraču pa čak i onaj kiks iz posljednjeg prošlosezonskog kola kao treneru. Naravno, poraz od Manchester Cityja u gostima nije kiks, no prokockati 0:2 u onakvim okolnosti, u njihovim očima ipak je.

Naime, Steven Gerrard je po svemu jednostavno preodređen za budućeg menadžera Redsa, samo je pitanje kad će se to dogoditi. No, prema svemu sudeći očito još neće, neovisno o tome koliko će Jürgen Klopp na klupi Liverpoola još potrajati.

Rangersi nisu pali nakon što ih je napustio

Iako je u Rangersima radio vrlo dobar posao, zapravo Gerrardu niti to trenutno ne ide u potpunosti u prilog. U svojoj trećoj sezoni osvojio je naslov prvaka, no može se reći kako je Giovanni Van Brockhorst finalom Europske lige napravio više (nakon što je Gerrard ispao u kvalifikacijama za Ligu prvaka), a uz to je dodao i Kup, gdje je Stevie sva tri puta zaustavljen u četvrtfinalu. Istina, možemo reći kako je Gerrard tu momčad izgradio, no spomenuti rezultati pišu se Nizozemcu.

Said Benrahma Bizarno kršenje pravila: Igrač West Hama nije smio igrati protiv Liverpoola divider

A teško je Gerrard mogao imati bolji prvi posao od tog u Rangersima, klubu za koji zločesto možemo reći kako u prvenstvu osim za susrete protiv Celtica ne treba neka posebna taktička briljantnost. Mogao se učiti kroz ligu gdje su dva kluba posloženošću i kvalitetom daleko ispred ostalih. Radio je to dobro i stvorio podlogu za prelazak u Premier ligu, gdje apsolutno nije opravdao očekivanja.

Tako je Steven Gerrard trenutno na početku, gledamo li misiju da se jednog dana nađe na klupi svog kluba, klupi Liverpoola, gdje ga svi navijači kluba sanjaju vidjeti. 

Idući posao bit će ključan

Svakako će trebati pažljivo odabrati idući klub na čiju će klupu sjesti. Već mali uspjeh vratit će ga gdje je bio prije nego je preuzeo Aston Villu i ponovno će postati glavni kandidat za nasljednika Kloppa. No, još jedan loš rezultat nikako nije opcija.

Davanje posla legendama bez pravog iskustva u velikim se klubovima nije pokazalo kao najbolje rješenje. U posljednje vrijeme je Zinedine Zidane iznimka, dok je Andrea Pirlo potpuno suprotan primjer, kao i Frank Lampard sa svojim periodom na klupi Chelseaja.

Trenutno niti Xavi u Barceloni ne stoji najbolje. Nakon poraza od Reala brzo je u drugi plan pao sjajan ulazak u sezone te gol razlika 20:1. U prvom planu je sada činjenica da je Real ispred njih, dok se u Europi drugu sezonu za redom sramote. Ole Gunnar Solskajer recimo da je neki primjer između dvije krajnosti.

Jasno je da trenutno na svijetu ne postoji trener kojemu za klupu jednog velikog kluba treba tako malo trenerskih referenci kao što treba Stevenu Gerrardu za klupu Liverpoola. 

No, on niti te minimalne reference za sada još uvijek stekao. I Birmingham tako nije bio usputna stanica do Liverpoola, koliko god da su se tome navijači Liverpoola prije manje od godinu dana nadali.

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider