Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Daljinski iz Međugorja

Novi sukobi u HNS-u, pala zvučna ostavka u pismu koje je podiglo buru: Ljutiti Šuker raskida s Mamićevom strujom!?

Damir Batinić poslao je pismo članovima Izvršnog odbora HNS-a u kojem je podnio ostavku na mjesto dopredsjednika Komisije nogometnih sudaca i usprotivio se imenovanju Brune Marića za predsjednika sudačke komisije…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izvršni odbor HNS-a izabrao je novog predsjednika Komisije nogometnih sudaca. To će formalno od 1. lipnja postati Bruno Marić, bivši poznati nogometni sudac koji je dao značajan obol implementaciji VAR sustava u Prvu HNL.

Zanimljivo je da na sjednici nije nazočio predsjednik Davor Šuker, koji se nedavno vratio u Hrvatsku nakon višetjednog boravka u SAD-u.

Službeno je objašnjenje da se nije dobro osjećao, a neslužbene informacije govore da se nije pojavio zbog toga što se jako naljutio. Naime, već duže vrijeme šuška se da je opet u napetim odnosima s nekim članovima Izvršnog odbora.

Naše informacije govore da se Šuker nije slagao s izborom Brune Mariće za novog šefa sudačke komisije, ili da se barem nije slagao da ga se potvrdi već na ovoj sjednici IO-a. Ante Vučemilović-Šimunović stariji, član Izvršnog odbora čija je baza ŽNS Osječko-baranjski, predlagao je da članovi sudačke komisije (Damir Batinić, Ivica Modrić, Vlado Svilokos, Edi Šunjić, Šime Vukić i Ante Vučemilović-Šimunović) sami između sebe izaberu predsjednika komisije, no njegov prijedlog glatko je odbijen.

Batinićevo pismo ostavke

Da je ta odluka i izbor Brune Marića za novog predsjednika izazvala novi raskol u vrhu HNS-u, sugerira i pismo koje je članovima IO-a poslao Marićev najveći protukandidat Damir Batinić, koji još uvijek aktivno sudi, ali će na kraju sezone završiti sudačku karijeru.
Batinić je izabran za potpredsjednika sudačke komisije, ali očito da ga to nije zadovoljilo. Ili krugove koje predstavlja, a nije tajna da ga se povezivalo s takozvanim osječkim lobijem.

Batinić je podnio ostavku na mjesto dopredsjednika, a svoju odluku obrazložio je u pismu koje je poslao glavnim šefovima HNS-a Davoru Šukeru, Marijanu Kustiću i ostalim članovima Izvršnog odbora HNS-a.

Sadržaj pisma prenosimo cijelosti:

„Poštovani, ovim putem vam se obraćam u svezi vaše jučerašnje odluke o formiranju nove Komisije nogometnih sudaca, predsjednika i mene kao dopredsjednika. Naime, ovim putem iskazujem nezadovoljstvo načinom odabira iste, odnosno imenovanjem gospodina Brune Marića za predsjednika.

Vi ste kao izvršno tijelo HNS-a zatražili od međužupanijskih odbora prijedlog kandidata za novu KNS-a. Predloženim kandidatima trebali ste dozvoliti da iznesu svoj plan i program rada te sami unutar svoje novoformirane KNS-a demokratskim putem izaberu najboljeg kandidata za mjesto predsjednika.

Vi ste mimo Statuta Fife kao krovne organizacije, bez iznošenja plana i programa te razgovora s kandidatima, imenovali Komisiju, dopredsjednika i predsjednika, te je učinili ovisnom o direktnom ili indirektnom utjecaju članova Izvršnog odbora, predstavnika klubova, prisutnih i odsutnih.

Podsjećam vas na vaše odluke iz bliže prošlosti, kada ste kao Izvršni odbor HNS-a prihvatili ostavku imenovanog s funkcije voditelja VAR-edukacije iz razloga 'tereta' njegovog djelovanja i odnosa prema poslu tijekom sudačke karijere. Nakon tog čina, jučerašnjim njegovim imenovanjem na još odgovorniju i zahtjevniju poziciju, po mom mišljenju dodatno ste opteretili suce, KNS-a i Hrvatski nogometni savez u cjelini.

Predsjednik KNS HNS-a prije svega treba biti neovisan čovjek, moralno i društveno priznat, imun na razne utjecaje, bez kompromitirajuće prošlosti, a spreman za novi i drukčiji početak.

Jučer imenovani, po mom mišljenju ne ispunjava potrebite kriterije za tako važnu poziciju, nije osoba koja spaja, već dijeli nogometnu obitelj i društvo, suprotan je mojim životnim načelima, načinu na koji sam živio sudačku karijeru, te nema iste životne vrijednosti za koje se zalažem i provodim.

Po mom mišljenju predsjednik Komisije sudaca u ovom 'osjetljivom' trenutku mora biti osoba koja ima svoj stav i mišljenje, netko tko se može othrvati raznim utjecajima i pritiscima, te onaj tko neće biti 'daljinski navođen' iz Međugorja. Zbog svega ovoga molim da me razriješite dužnosti dopredsjednika i člana KNS-a HNS-a“, stoji u pismu.

Šuker se primiče rodnom Osijeku?

Odakle puše vjetar nije teško zaključiti. Sukobi na relaciji Osijek - Zagreb - Rijeka, odnosno Gradski vrt - Maksimir - Rujevica nastavljaju se punom žestinom.

Na čiju će stranu stati predsjednik Šuker? Znači li ovo da se odmiče od Mamićeve struje i primiče rodnom Osijeku? Rano je za definitivne prognoze, ali izbori su jako blizu. Šukeru mandat istječe krajem godine. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider