Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Daljinski iz međugorja"

Batinić progovorio o ostavci koja je pokrenula buru: "Nudio mi je pomoć pri lobiranju kod Mamića"

Afera "daljinski iz Međugorja" dobila je novu epizodu. Damir Batinić progovorio je o Bruni Mariću i Zdravku Mamiću.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zvučna ostavka suca Damira Batinića prodrmala je hrvatski nogomet. Nakon što je novi predsjednik Komisije nogometnih sudaca postao Bruno Marić, Batinić je podnio ostavku na poziciji dopredsjednika.

"Po mom mišljenju predsjednik Komisije sudaca u ovom 'osjetljivom' trenutku mora biti osoba koja ima svoj stav i mišljenje, netko tko se može othrvati raznim utjecajima i pritiscima, te onaj tko neće biti 'daljinski navođen' iz Međugorja", napisao je u pismu ostavke.

Tjedan dana nakon ostavke Batinić je o svemu detaljnije progovorio za Glas Slavonije.

gol expired Kako će ovo izgledati i što će reći UEFA? Belgijski klubovi podržali zajedničku ligu s Nizozemcima! divider

"Kako bih objasnio razloge ostavke na mjesto dopredsjednika Sudačke komisije i razloge zbog kojih nisam želio surađivati s novoizabranim predsjednikom Brunom Marićem, moram se vratiti tri mjeseca unatrag. Tadašnji predsjednik Sudačke komisije Ante Kulušić najavio je povlačenje s te funkcije na kraju ove sezone.

"Nudio mi je pomoć pri lobiranju kod Zdravka Mamića"

Naravno, odmah su se pojavili kandidati za njegova nasljednika, među kojima sam bio i ja. Bruno Marić tada je tražio sastanak sa mnom pa smo se sreli u Osijeku 18. prosinca prošle godine. U razgovoru mi je rekao kako ima želju biti predsjednik Komisije, ali je s obzirom na svoju prošlost iz sudačke karijere smatrao kako to ne bi bilo dobro za sudačku organizaciju, kojoj bi to bio samo dodatni teret, a ni za hrvatski nogomet u cjelini.

Takav stav potkrijepio je velikom prašinom koja se digla u javnosti nakon što je izabran za VAR instruktora. Tom prilikom kazao je kako bih ja bio najbolji izbor za poziciju predsjednika Sudačke komisije. Tada mi je rekao kako ću imati njegovu punu podršku i suradnju te izrazio stajalište da smatra kako bih bio čovjek koji bi mogao napraviti potrebne iskorake u sudačkoj organizaciji.

Kakav Dinamo očekujete bez Zdravka Mamića?

Ukupno glasova:

U nastavku razgovora ponudio mi je pomoć pri lobiranju kod određenih članova Izvršnog odbora HNS-a, a u jednom je trenutku spomenuo kako bi bilo dobro da Zdravko Mamić podrži moju nominaciju i ponudio mi pomoć pri lobiranju kod Mamića. Odmah sam odbio takvu mogućnost jer s Mamićem kroz cijelu svoju sudačku karijeru nisam imao nikakvih doticaja pa ih pogotovo ne bih želio imati u funkciji predsjednika Sudačke komisije i pod cijenu da nikada ne budem imao nikakvu funkciju u Sudačkoj komisiji, rekao sam Mariću “ne” na taj njegov prijedlog.

"Izigrao me je i to je jedini razlog zbog kojeg sam odlučio ne participirati u komisiji"

Ne zbog toga što imam nešto privatno protiv Zdravka Mamića, nego isključivo zbog lošeg utjecaja koji je imao u proteklim godinama na sudačku organizaciju. No cijela se njegova priča promijenila nakon nagle smjene Sudačke komisije, koju smatram posve pogrešnim potezom jer je taj saziv Komisije bio složen od pravih profesionalaca i ljudi koji su svoj posao radili dobro.

Oni su najmanje bili krivi u cijeloj toj histeriji koja se stvorila. Tu je Bruno osjetio svoju novu priliku, čak se nije našao pozvanim da ponovno kontaktira sa mnom. Tek sam kroz medije saznao kako je on postao favorit za tu funkciju. Nazvao sam ga i prvo je pokušao opovrgnuti taj novinski napis, a onda mi je rekao kako će on svojoj izbornoj bazi, ako ga želi za predsjednika Sudačke komisije, reći – ne.

gol expired Modrić nakon maestralne partije poručio cijelom svijetu: "Nemojte gledati moje godine i moju putovnicu" divider

Što se događalo u razdoblju između našeg razgovora i nakon nepotrebne smjene Sudačke komisije, mogu samo pretpostavljati. Izigrao me je i to je jedini razlog zbog kojeg sam se odlučio ne participirati u komisiji kojoj je on izabran na čelo. Ostavka i pismo upućeno IO-u HNS-a nema nikakve veze s bilo kojim drugim razlozima. Da nije bilo tog razgovora na kojem je on inzistirao, imao bi moju podršku, kao što bih i ostao u Komisiji da je izabran bilo koji drugi kandidat. Nakon svega imao sam tri opcije kojim putem krenuti dalje.

Učiniti to što sam napravio, 'uhljebiti' se u Komisiji i raditi u njoj, premda ne znam kako bih Marića doživljavao nakon njegovih poteza, ili prihvatiti ponudu za produženje sudačke karijere za još koju sezonu jer postoji takva mogućnost, propisana pravilnikom o suđenju u određenim uvjetima, koje bih vjerojatno ispunio. Odlučio sam ostati dosljedan i svoj, pa uopće ne žalim zbog poteza i puta koji sam izabrao.”

Ovo Batinićevo poduže očitovanje stiglo je dva dana nakon što je Mamić pravomoćnom presudom Vrhovnog suda dobio šest i pol godina zatvora.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider