Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ZAŠTO ONI NE SMIJU?

Opet se okuplja ''zabranjena'' europska reprezentacija i igra utakmicu u inat FIFA-i i UEFA-i

FIFA i UEFA odbile ih primiti.

San Mames stadion Athletic Bilbaa (Foto: Afp)

Nogometna reprezentacija Baskije, koja se nada postati članicom UEFA-e i FIFA-e, odigrat će idući mjesec prijateljsku utakmicu s Urugvajem u Bilbau.

Utakmica će se igrati 23. ožujka na stadionu prvoligaša Athletic Bilbaa, priopćio je Baskijski nogometni savez.

Euskadi, na baskijskom jeziku Baskija, posljednji je put igrala prijateljsku utakmicu prije četiri godine. U prosincu 2020. svladala je s 2:1 Kostariku pogocima tadašnjih Athleticovih igrača Ikera Muniaína i Unaia Núñeza.

Urugvaj, svjetski prvak iz 1930. i 1950. godine, trenutačno je 11. reprezentacija svijeta na ljestvici krovne nogometne organizacije FIFA-e. Urugvajski je izbornik Marcelo Bielsa, koji je od 2011. do 2013. bio trener Athletic Bilbaa.

Prije četiri godine odbijeno im članstvo

Baskijski nogometni savez u prosincu 2020. zatražio je članstvo u europskom nogometnom savezu UEFA-i i FIFA-i, ali je prema pisanju medija dobio negativan odgovor zbog protivljenja Španjolskog nogometnog saveza. Zbog toga Baskija smije igrati samo prijateljske utakmice.

Baskija je autonomna pokrajina na sjeveru Španjolske u kojoj živi 2,2 milijuna stanovnika. Jedan njezin dio nalazi se u susjednoj Francuskoj. Većinu mjesta u baskijskom parlamentu drže političke stranke koje zagovaraju referendum o neovisnosti.

Baskijski jezik jedan je od najstarijih u Europi i nema nikakve poveznice sa španjolskim.

Gibraltar, Farski otoci, Kosovo, Wales, Škotska...

UEFA je nedavno u svoje članstvo primila Gibraltar, britanski teritorij na jugu Španjolske. Također i Kosovo, čiju samostalnost od Srbije još uvijek ne priznaje pet članica Europske unije, među kojima i Španjolska.

U natjecanjima UEFA-e i FIFA-e sudjeluju i zemlje poput Škotske, Walesa, Sjeverne Irske i Farskih Otoka, koje nisu neovisne države, nego imaju autonomiju unutar Ujedinjenog Kraljevstva i Danske.

Baskijski nogometni savez nije odgovorio hoće li nanovo tražiti članstvo u UEFA-i i FIFA-i te kakvi su mu daljnji planovi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider