Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Katastrofalna politika

Barcin ugovor s velikom zvijezdom podsjeća na Mamićeve akrobacije u Dinamu: Pola pije, pola šarcu daje

Ousmane Dembele blizu je prelaska u redove PSG-a, a Barcelona još nema ideju koga će dovesti kao zamjenu…

Ousmane Dembele na SP 2018. (Foto: Afp)

Ousmane Dembele još uvijek nije prešao u PSG, ali čini se da će se taj transfer realizirati. PSG je imao 24 sata da potpiše francuskog reprezentativca za 50 milijuna eura. Toliko je iznosila njegova otkupna klauzula do postavljenog roka.

Rudeš - Osijek Što se događa s travnjacima na nekim HNL stadionima? "To je bilo klizalište u prvom dijelu" divider

Dembele je privremeno dogovorio uvjete s Barcelonom i prihvatio transfer, ali Parižani nisu mogli aktivirati iznos prije roka koji je istekao u ponedjeljak. Unatoč tome što je Barca ponudila novi ugovor Dembeleu, pariška ofenziva je bila tako jaka da se odlučio vratiti u Francusku.

E, sad, dolazi najzanimljiviji dio priče koji nas podsjeća na neke kontroverzne ugovore sklopljene na hrvatskom ozemlju, u kojem je dominirao aksiom „pola pije, pola šarcu daje“.

Barca dijeli odštetu s Dembeleom i njegovim agentom

Kako piše Mundo Deportivo, Barcelona je dogovorila s Dembeleom da intencije o odlasku mora prijaviti katalonskom klubu prije 31. srpnja, što je francuski krilni napadač i napravio. Prilikom produljenja ugovora u ljeto 2022. Barcelona se usmeno dogovorila s Dembeleom i njegovim agentom da će u tom slučaju pristati na prodaju i nakon isteka postavljenog roka, a da neće povećati svoje zahtjeve.

Najintrigantniji dio priče je što su se Barca i Dembele dogovorili da će podijeliti odštetu 50:50. Dakle, Barci bi pripalo 25 milijuna, a 25 milijuna Dembeleu i njegovu agentu. Mašala, ako se zna da je Barcelona platila Dembelea čak 135 milijuna eura kada ga je 2017. dovela iz Borussije Dortmund.

Nasser Al Khelaifi i Kylian Mbappe Totalni rat: Priprema li PSG brutalnu kaznu za Mbappea ili će podviti rep pred Realom? divider

Barcelonina poslovna politika iz tog doba, a iz nekih drugih perioda, prilično je dubiozna, da ne kažemo sumnjiva. Pod vodstvom predsjednika Josepa Marije Bartomeua dovela je do financijskog kraha katalonskog ponosa.

Treba se samo prisjetiti koliko je, primjerice, plaćen Coutinho, koji je vjerojatno najveći promašaj Barce u povijesti, doveden je za 135 milijuna, a prodan za 20 milijuna eura, te kolike su plaće dobivali Barcini igrači na čelu s najvećom zvijezdom Lionelom Messijem ili kasnije prinove kao što su Frenkie de Jong i ostali. To su bile bolesne cifre.

Neodgovoran i nekonzistetan

Plaćalo se tu još štošta, bila je tu svakojakih „troškova nabave, amortizacije i intelektualnih usluga“, a zbog toga se vode i sudovi. Odmah po dolasku u Barcelonu Dembele je postao jedna od glavnih tema španjolskih žutih stranica zbog neodgovornog ponašanja. Tada se pisalo da je kasnio ili čak prespavao neke treninge jer bi do zore igrao kompjuterske igrice ili tulumario.

Iako su neki tvrdili kako je jedan od najtalentiranijih mladih igrača na svijetu, u Barceloni je dugo prikazivao prosječne ili čak ispodprosječne igre, s tek povremenim bljeskovima. Imao je i povećih problema s ozljedama, a cinici će reći da je to logična posljedica opuštenog stila života.

Sergio Rico Supruga objavila potresnu fotografiju: Ovako nakon 22 dana kome izgleda vratar PSG-a divider

Uglavnom, nekonzistentnost mu je bila glavna značajka. Razinu igre počeo je dizati istekom prvog ugovora, očito je sazrio, a značajno je formu podigao otkako je na klupu Barce stigao Xavi Hernandez.

Da bi ga zadržala u svojim redovima, Barcelona je očito bila prisiljena (ili je možda posrijedi nešto drugo) sklopiti trenutačan ugovor pod opisanim uvjetima, a koji mu istječe u ljeto 2024.

Barca na dvojici igrača izgubila preko 200 milijuna eura

Rok za isplatu otkupne klauzule je istekao, ali Barca i PSG nastavljaju pregovore. Katalonci sada pokušavaju ušićariti malo više od 25 milijuna eura koliko će im pripasti kada podijele 50 milijuna s igračem i njegovim agentom. To je tema razgovora.

Uzgred rečeno, ako pretpostavimo da će Barca uprihoditi na prodaji Dembelea, recimo, 30 milijuna i ako tu pridodamo Coutinhovih 20 milijuna koliko je dobila prodavši ga u Aston Vill, ispada da će na ime ta dva igrača Barca ostati u minusu 125 milijuna na odštetama, a ako uračunamo i ogromne plaće koji se u imali, Coutinhova je prelazila 20 milijuna eura godišnje, a gotovo ništa nije odigrao, taj se minus diže na debelo iznad 200 milijuna. Dovoljan dokaz katastrofalne politike.

Opći je dojam da će se Barca i PSG dogovoriti i da će Dembele prijeći na Park prinčeva. Puno je veća nepoznanica koga će Barca dovesti za zamjenu? Xavi je već istekao da mu trebaju barem dva pojačanja, veznjak i desni bek, a sada kada je Dembele na pragu odlaska, logično je da će tražiti još jednog ofenzivca.

Navijači žele Bernarda Silvu, ali...

Joao Felix ili Yannick Carrasco ipak nisu u fokusu Barce, kako se ovih dana spekuliralo, doznaje Mundo Deportivo. Katalonci bi htjeli Bernarda Silvu, ali priznaju da je to gotovo neostvarivo. Želje navijača su jedno, a stvarnost nešto posve drugo.

Doista je teško vjerovati da će Manchester City olako pustiti ponajboljeg igrača, a ako bi ga i pustio, tražio bi veliku odštetu koju Barca jako teško može platiti. No nećemo reći da je nemoguće, možda Joan Laporta nešto smisli.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider