Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zahvaljujući 70 posto

Barca objavila koliko štedi brutalnim rezanjem plaća, oglasio se opet i Messi

Barcelonin predsjednik Josep Maria Bartomeu rekao je u utorak kako će klub zahvaljujući 70 postotnom rezanju plaća igračima uštedjeti 16 milijuna eura mjesečno.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Katalonski klub odlučio je smanjiti plaće nogometašima, košarkašima, rukometašima te ostalim sportašima i zaposlenicima, a mjera je zahvatila i hrvatske igrače Ivana Rakitića, Antu Tomića i Luku Cindrića.

''To je u zaokruženim brojevima mjesečno 14 milijuna eura neto prve nogometne momčadi te još 2 milijuna eura svih drugih ekipa. Smanjena im je fiksna plaća, varijabilni dio nećemo dirati. To je ukupno 16 milijuna eura. Produži li se izvanredno stanje u zemlji na mjesec dana, to će biti 5,75 posto našeg godišnjeg proračuna za plaće'', izjavio je Bartomeu u razgovoru za novine Mundo Deportivo.

Dodao je kako su igrači razumjeli potrebu za smanjenjem svojih plaća.

''Trenutačno ne dobivamo novac od ulaznica, televizijskih prava, trgovina, muzeja, nogometne škole... Snažno nam je pao prihod pa to nastojimo nadomjestiti smanjenjem plaća sportašima i zaposlenicima, uključujući i sve direktore. Također odgađamo neke projekte'', rekao je Bartomeu.

gol expired Juventus ima tri opcije za Cristiana Ronalda: Što će Portugalac izabrati? divider

Španjolsko nogometno prvenstvo zaustavljeno je 14. ožujka kada je vlada u Španjolskoj proglasila izvanredno stanje zbog koronavirusa koje će trajati najmanje do 11. travnja, premda je izgledno produljenje. Španjolska je druga zemlja na svijetu po broju preminulih nakon Italije te treća po broju inficiranih osoba.

''Očito je da nećemo ove sezone ostvariti prihod od 1,05 milijardi eura, no do veljače smo bili na putu rekordnog iznosa koji je premašivao očekivanja. Sada ćemo vidjeti što će biti s profesionalnim sportom u čitavom svijetu'', izjavio je prvi čovjek Barcelone.

Klub u svojim redovima ima najskupljeg nogometaša svijeta, 32-godišnjeg napadača Lionela Messija. On je razgovarao s upravom kao kapetan nogometne ekipe, baš kao i hrvatski centar Ante Tomić ispred košarkaške sekcije.

''U petak 20. ožujka (izvršni direktor) Óscar Grau i ja preko telekonferencijske veze razgovarali smo s Messijem i (njegovim zamjenicima) Busquetsom, Piqueom i Sergijem Robertom te smo im rekli kako želimo da smanje fiksni dio svojih plaća, ne i varijabilni dio, dok traje izvanredno stanje. Od prvog trenutka rekli su da je to u redu'', rekao je Bartomeu.

gol expired Mamić se još jednom odao: ''Uprava Dinama ne želi igračima isplatiti plaće koje su već zaradili'' divider

''Od tada do konačnog zaključenja sporazuma prošlo je deset dana, no odgovor je još prvog dana bio pozitivan. Da nije bilo dogovora, ja bih direktno išao na primjenu ERTE-a, no sada nismo otvorili ERTE, već smo s njima postigli privatni dogovor o rezanju plaća'', dodao je.

Messi se u ponedjeljak oglasio priopćenjem u kojem je naveo kako su se igrači odrekli 70 posto plaće, a također će uplatiti dio svog novca kako bi zaposlenici kluba tijekom izvanrednog stanja dobivali 100 iznosa plaće.

''Mi smo prvi koji smo uvijek pomagali klubu kada se od nas to tražilo'', istaknuo je Messi.

Nogometaši, koji zarađuju najviše, postigli su privatni sporazum, dok će košarkašima i rukometašima biti smanjene plaće putem Postupka privremenog reguliranja zaposlenja (ERTE). On omogućuje kompanijama u krizi zamrzavanje radnih ugovora. Zaposlenici, ako ostvaruju uvjete, mogu za to vrijeme primati državnu naknadu za nezaposlene.

Kada prođe izvanredno stanje Barcelona namjerava igrače i zaposlenike vratiti na punu plaću.

gol expired Legendarni vratar bori se za život nakon što je zaražen koronavirusom: ''Šokirani smo time koliko se brzo razvija bolest'' divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider