Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
neće to biti to

Barcelona ovo nije doživjela 27 godina: Ironija sudbine i međusobne provokacije, osveta za čuveni šok

Možda nije rezultatski naročito napet, ali barcelonski derbi nosi posebnu draž. Sljedeće sezone neće ga biti...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barcelona je u gradskom derbiju pobijedila Espanyol s 1:0 i tako zapečatila sudbinu svom gradskom rivalu, koji je sada siguran da će sljedeću sezonu provesti u drugoj ligi.

Nije to bila baš lijepa utakmica, ali takvo se nešto i očekuje od gradskog derbija, pa i tako jednostranog. Nijedna dva gradska rivala nisu odigrala toliko utakmica u Primeri koliko Barcelona i Espanyol – 172 - i ni u jednom jedan klub nije toliko dominantan: Barca ima okruglih 100 pobjeda, a Espanyol tek 34.

gol expired Liverpool i Man City uvjerljivi, West Ham se porazom približio zoni ispadanja divider

Sljedeće sezone gradskog derbija u katalonskoj prijestolnici Barceloni neće biti prvi put nakon 27 godina. Zanimljivo, Espanyol je i te 1993. u Segundu ispratio Quique Setien, današnji trener Barcelone, a tada veznjak Racing Santandera, s kojim je Espanyol igrao play-off za prvu ligu.

Espanyol je vječno u sjeni Barcelone, ali baš i nisu navikli na drugu ligu. Drže rekord kao španjolski klub koji je odigrao najviše sezona u Primeri, a da nikad nije bio prvak.

Provokacije pršte

Navijačima Espanyola tako rijetke pobjede protiv gradskog rivala ostaju najslađe uspomene. Najbolji je primjer čuveni Tamudazo, gol Raula Tamuda u samoj završnici predzadnjeg kola 2006./2007. koji je naslov uzeo Barceloni i poslao ga Realu.

Tamudo, danas zaposlenik Espanyola, bio je prisutan na utakmici, a katalonski mediji, neskriveno skloni Barceloni, nisu propustili priliku za malo naslađivanja. Sport mu trlja sol na ranu pisanjem o karmi, gorkoj sudbini i raspadu kluba njegova života.

gol expired Bilić upisao novu pobjedu i privremeno izbio na vrh Championshipa divider

Međutim, provokacija je stigla i iz drugog smjera. Gabriel Rufian, političar i poznati borac za katalonsku neovisnost, ali i veliki navijač Espanyola, objavio je fotografiju Tamudaza na Twitteru uz poruku: ''Vratit ćemo se.''

Objava je izazvala puno reakcija i prepucavanja; možda rezultatski Derbi Barceloni nije baš napet, ali ima posebnu draž i veliku tradiciju. Nema sumnje da će elitni razred španjolskog nogometa biti kudikamo siromašniji bez ovog okršaja…

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider