Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kud baš oni opet...

Oproštaj kakav Madrid nije želio: Umjesto romantike, novo poniženje

Stadion Vicente Calderon krajem svibnja odlazi u povijest utakmicom zbog koje se Madriđanima diže kosa na glavi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Scenaristi završnice Kupa kralja možda jesu načelno bili iz Madrida, ali glavni glumci raspleta dolaze iz Barcelone i Gasteiza. Nakon što je Celta u četvrtfinalu izbacila Real, u Atleticu su rekli ''sad ili nikad''. Imali su priliku u direktnom okršaju izbaciti Barcelonu u polufinalu te onda u finalu pred svojim navijačima uzeti trofej.

Bio je to idealan scenarij. Tog 27. svibnja na Vicente Calderonu u finalu Kupa kralja trebala bi se igrati posljednja službena utakmica na kultnom stadionu Atletica kojeg će sljedeće sezone zamijeniti Wanda Metropolitano, zdanje na kojem će se moći natiskati oko 74 tisuće navijača. Upravo je Calderon zbog odlaska u povijest najveći favorit za održavanje finala Kupa iako Barca želi na Santiago Bernabeu što Real opet neće dopustiti.

Kralj Felipe VI. navijač je Atletica i kada bi im predao trofej na posljednjoj utakmici na voljenom stadionu, bila bi to teška romantika.

Ništa od savršenog oproštaja

No dogodilo se nešto posve drukčije, nešto zbog čega se već sad Madriđanima diže kosa na glavi. Uoči prve utakmice polufinala navijači i igrači bili su ''nabrijani', pa je pobjeda Barce mnoge iznenadila. U uzvratu je bilo povika na suce, ali bio je to tek odjek razočaranja zbog propuštene prilike. Oštećen je Atletico na Camp Nouu zbog nepriznatog gola, ali i Barca u Madridu jer je gol Atletica za 1:2 bio neregularan.

Ne samo da Atletico nije uspio ući u finale, već su tamo Katalonci i Baski. A svi znamo što to znači. Sjetimo se samo finalnih obračuna Barce i Athletic Bilbaa u ovom natjecanju. Oba su kluba sportski i politički simboli borbe za katalonsku i baskijsku neovisnost od španjolske krune, a njihovi su dvoboji znali biti obilježeni žestokim zvižducima himni i kralju. U Valenciji je 2009. nacionalna televizija morala ugasiti ton prilikom intoniranja španjolske himne koja se jedva i čula.

Umjesto romantičnog oproštaja tako bi se opet mogao dogoditi sportsko-politički skandal. Nakon Mestalle, igrali su Barca i Athletic Bilbao i sljedeće godine u finalu baš na Vicente Claderonu. Ljudima u Madridu i španjolskim nacionalistima bilo je mučno, a Katalonci su ovaj trofej na istom stadionu osvojili i prošle godine protiv Seville.

Sjajni Alaves u prvom finalu Kupa ikad

Opet bi na stadionu u blizini samog centra Madrida trebali igrati Katalonci i Baski, ovaj put oni iz Gasteiza ili Vitorije, kako glasi španjolski naziv grada iz kojeg dolazi finalist Alaves i poznati košarkaški euroligaš Baskonia. Klub koji se nakon deset sezona vratio u Primeru odmah je stigao do finala Kupa, a najviše ga pamtimo kao gubitnika onog legendarnog finala Kupa UEFA 2001. godine kada je Liverpool u Dortmundu slavio s nevjerojatnih 5:4.

U prvenstvu se drže na odličnom 10. mjestu, u polufinalu su izbacili Celtu i favoriziranoj Barceloni neće biti tako lako kako se na prvu možda čini. Ušli su u svoje prvo finale u 96 godina povijesti kluba i pobjedom bi se upisali u povijest. Zanimljivo, ova dva kluba ove će subote igrati na Camp Nouu u prvenstvu i vidjet ćemo kakav otpor mogu pružiti Baski iako će finale biti nešto sasvim drugo.

Plan B isto ima priču

Atleticu je pak ostao plan B. U posljednjoj utakmici u prvenstvu tjedan prije finala Kupa na Vicente Calderon stiže Athletic Bilbao. Navijači će se na toj utakmici oprostiti od voljenog stadiona, a
sudbina je htjela da oproštaj bude protiv kluba po kojem je Atleti i osnovan. Prije 104 godine osnovala su ga tri baskijska studenta po uzoru na njihov voljeni Athletic, no danas su stvari malo drukčije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider