Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Barca razorila Real i udarila temelj novoj dominaciji: Xavi slaže atomsku ekipu, Haaland poslao znakovitu poruku

Velikom pobjedom nad Realom u Madridu, Xavijeva Barca rasplamsala je maštu navijača katalonskog kluba…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barca se vratila! Nakon sinoćnje rapsodije Blaugrane na Santiago Bernabeuu i razbijanja na proste faktore najvećeg rivala, Katalonija je opet na nogama.

Među navijačima Barce zavladala je euforična atmosfera, kao da je Barca pred osvajanjem prvenstva i Lige prvaka.

Barca već neko vrijeme igra dobro, u posljednjih 11 utakmica ne zna za poraz, upisala je 8 pobjeda i tri remija. Posljednjih tjedana vidjelo se da se Xavijeva momčad diže, no tek je pobjeda nad Realom raspalila euforiju.

Barca razorila Real usred Madrida

U Kataloniji je probuđen optimizam, koji je dugo bio zatomljen lošim rezultatima i dubokim strukturnim, ponajprije financijskim problemima.

Iako se od Xavija očekivalo puno, iako je bio vjesnik nade u bolje sutra, još do jučer malo tko je vjerovao da je moguć relativno brz povratak Barce na veliku scenu.

Xavi nije startao briljantno, Barca je u Ligi prvaka prošla kao bos po trnju, Bayern ju je deklasirao, no nije mu trebalo puno vremena da posloži kockice.

gol expired Igrači i navijači Barce ismijavaju zvijezdu Reala: Video o "Zlatnoj lopti" raspametio Kataloniju divider

Pretjerano je reći da je sinoćnja pobjeda na razini one iz 1974., kada je Barca na krilima Johana Cruyffa s 5:0 demolirala Real usred Madrida, ili one iz 2005., kada je Bernabeu priredio ovacije Ronaldinhu, ili one iz 2009., kada je Guardiolina i Messijeva Barca sa 6:2 potopila Real u Madridu, jer sve su to bile pobjede koje su zaključene osvajanjem šampionskog naslova.

Sinoćnji trijumf nije taj šlag na torti, Barca teško može prestići Real, previše je zaostala, iako ni to nije nemoguće, ali ta pobjeda ima veliku snagu, prije svega motivacijsku. Iznimno je poticajna za Katalonce.

Malokad je Barca tako nadigrala Real usred Madrida. Može se reći da ga je razbila, potukla i ponizila. Možda ni u Messijeve vrijeme nije bila baš tako dominantna na Realovu bunjištu. S obzirom na viđeno, Real je dobro i prošao.

Eksplozija Aubameyanga

Katalonci su očitali lekciju Madriđanima praktički iz svih elemenata igre; od tehničko-taktičkih do fizičko-motoričnih. Kraljevi nisu mogli parirati niti na jednoj razini. Jednim dijelom za to je zaslužna promašena Ancelottijeva taktika, ali nije to jedini, a ni ključan razlog.

Realu je očito nedostajao najbolji igrač Karim Benzema, ali da je i on bio u momčadi, teško da bi prošli bitno bolje. Barca je pokazala da je u ovom trenutku osjetno bolja.

gol expired Klinac od 17 godina u 19 minuta je napravio ono što Realovcima nije uspjelo u 90 divider

Poučena negativnim iskustvom PSG-a, nijednog trenutka se nije opuštala, nastavljala je mljeti i kada je povela 3:0. Barca je ogljela sve slabosti Reala, koje su Madriđani dugo uspješno skrivali. Realovi rezultati puno su bolji od igre. Primjerice, to kako je Real prošao PSG u Ligi prvaka, događa se valjda jednom u stotinu pokušaja.

Katalonski mediji složni su da Xavi na ovoj pobjedi može graditi novu šampionsku Barcu. Već se postavljaju pitanja treba li Barceloni novi centarfor, a najviše se aludira na Erlinga Haalanda, pokraj preporođenog Pierrea-Emericka Aubameyanga.

Prije njegovog dolaska Barca je odigrala 29 utakmica i zabila 40 golova (prosjek 1,3). Nakon njegovog dolaska, Barca je u 11 utakmica i zabila 27 pogodaka (prosjek 2,45). Od toga je Gabonac postigao 9 golova.

Zasad mu se čini kao jedini deficit taj što ima 32 godine i ne spada u red velikih zvijezda, a Barci treba superstar zbog imidža i marketinga.

Haaland poslao znakovitu poruku

Barci je ova pobjeda došla kao naručena u trenutku dok Joan Laporta pokušava nagovoriti Haalanda i njegove zastupnike da izaberu Camp Nouu kao sljedeću postaju.

Haalandu je osim financijskih uvjeta jako bitan i projekt. Norvežanin želi u klub koji će se boriti za najveće trofeje. Razvaljivanje Reala najbolji je dokaz da Xavijava Barca ima veliki potencijal. A kako bi tek izgledala s Haalandom i Aubom kao napadačkim parom?

U tom smislu znakovita je rečenica Haalandova glasnogovornika i obiteljskog prijatelja Jana Aagea Fjortofta:

gol expired Legenda Bayerna čestitala Barceloni na gaženju Reala: "Bilo je zadovoljstvo vidjeti ovu ludu predstavu" divider

„Kakav rezultata za Barcelonu! Xavija! I Aubu!“ napisao je na Twitter profilu. Kad on nešto objavi, to kao da je objavio sam Haaland.

Ova rečenica zapalila je maštu Barcinih navijača. Mnogi su uvjereni da nije slučajna. Iako Manchester City ostaje glavni favorit u utrci za Norvežaninom, sada je ipak sve moguće.

U Kataloniji je probuđen novi elan koji im je nasušno nedostajao posljednjih godina. Nizala su se razočaranja u Ligi prvaka, posebice nakon debakla na Anfieldu. Apatija je bila vidljiva još i prije Messijeva odlaska, a s njegovim prelaskom u PSG i ekonomskom krizom koja je uslijedila, došlo je do sunovrata.

Udaren temelj za novu dominaciju

Donedavno je izgledalo da se Barca iz te provalije neće tako lako iščupati. Xavijev dolazak na klupu vratio je osmijeh Kataloncima, a briljantna pobjeda nad Realom mogla bi biti prekretnica u obnovi kluba, možda i početak nove šampionske ere.

Navijačima Barce bit će jako uzbuđujuće pratiti slaganje momčadi za sljedeću sezonu. Otvoreni su neki novi vidici, mašta se rasplamsala. Udaran je temelj za neku novu dominaciju.

gol expired Xavi najavio veliki povratak Barce: "Očekivao sam težu utakmicu protiv Reala" divider

Štoviše, katalonski mediji potenciraju priču o mogućem preokretu u La Ligi. Tvrde da Barca ne smije odustati. Real bježi 12 bodova, ali Barca ima i utakmicu manje. I devet bodova je puno, pogotovo kada lovite svemoćni Real, no ako Barca nastavi nizati pobjede, možda bi se prvenstvo moglo zakomplicirati.

Real nije uvjerljiv, nije to razina igre koja govori da je preokret nemoguć. Nije izgledno, a ni izvjesni, ali nije ni nemoguće. Moglo bi tu biti još svašta, pogotovo ako se Real fokusira na Ligu prvaka i Chelsea.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider