Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sjekli su ih na svakom koraku

Barca na korak od povijesnog ostvarenja: Istinske legende nisu imale Messija, a ni pomoć sudaca

Barcelona dočekuje Leganes na Camp Nouu i ima šansu izjednačiti rekord slavne momčadi Real Sociedada koji stoji već 38 godina...

Lionel Messi - stotinu golova u Ligi prvaka (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jesus Mari Zamora, Santi Idigoras, Jesus Mari Satrustegui i Roberto Lopez Ufarte. To je poker asova slavne momčadi Real Sociedada koja je klub iz San Sebastiana početkom 80-ih dovela do dva uzastopna naslova prvaka Španjolske. Bili su to prvi i do današnjeg dana jedini naslovi prvaka kluba s mitske Anoete.

Koliko je teško biti prvak Španjolske dovoljno govori podatak da ga je samo devet kluba osvajalo. Ista momčad Sociedada sezonu prije osvajanja prvog naslova prvaka postavila je rekord Primere koji se zadržao do današnjih dana i vjerojatno će biti večeras izjednačen na Camp Nouu, gdje na noge Barceloni stiže madridski Leganes.

Barca pred povijesnim ostvarenjem

Ako Barca ne izgubi, što je sasvim realno očekivati, upisat će 38. utakmicu zaredom bez poraza u prvenstvu, čime će se izjednačiti s nizom Real Sociedada koji je krenuo šest utakmica prije kraja sezone 1978./1979. i nastavio se u sljedeća 32 kola sljedeće sezone. Momčad Alberta Ormaetxeaa pokleknula je u Sevilli, na istom stadionu (Sanchez Pizjuan) na kojem je Barcelona u prošlom kolu na čudesan način izbjegla poraz, nakon što je domaćin do samog finiša utakmice vodio 2:0 i zapucao sijaste šansi. U drugom poluvremenu u igru je ušao Lionel Messi i u finišu okrenuo utakmicu.

Lionel Messi i Phillipe Coutinho (Foto: AFP) Lionel Messi i Phillipe Coutinho (Foto: AFP) (Foto: Afp)

„Šteta, Sevilla je to morala dobiti, ali ako je itko trebao oboriti naš rekord, onda je to ova momčad Barcelone s Messijem na čelu“, kaže Satrústegui, slavni napadač legendarne momčadi Real Sociedada.

„Možemo biti ponosni na ono što smo učinili. Barcelona ima momčad vrijednu stotine milijune i opet toliko ovise o jednom igraču koji sam odlučuje utakmice. Mi smo bili momčad u pravom smislu te riječi. Nogomet se otada puno promijenio, danas se ulažu milijarde. Uvijek je novac bio bitan, da se ne lažemo, ali ni izbliza nam nije toliko značio kao današnjim nogometašima. Više smo izgarali za klub i navijače, mi smo odreda navijali još kao djeca za klub za koji smo igrali“, s dozom nostalgije prisjeća se Satrústegui, a kolega mu iz napada Idigoras dodaje:

Legendarna škvadra iz San Sebastiana

„Bili smo prava škvadra, gotovo svi ponikli smo u klupskoj akademiji. Nismo imali razvikane inozemne zvijezde, a ipak smo uspjeli toliko dugo ostati neporaženi. Te sezone nismo uspjeli osvojiti naslov, poraz u Sevilli skupo nas je stajao, ali sve smo naplatili u sljedeće dvije sezone kada smo srušili Real, a onda i Barcelonu.“

Čuveni Lopez Ufarte dodaje: "Nije to isto, Barca je puna inozemnih zvijezda, a mi smo uglavnom svi rođeni u krugu od nekoliko desetaka kilometara. Na tako malom prostoru s relativno malo stanovnika stvorena je velika momčad."

U Španjolskoj je suđenje uvijek na tapeti. Većina lige optužuje najveće klubove, posebice Real, posljednjih godina i Barcelonu, da tradicionalno imaju suce na svojoj strani. Zamora s prisjetio te sezone u kojoj su Baski dugo bili neporaženi, a ipak su izgubili prvenstvo. Real Madrid je slavio u foto-finišu.

Baski se ufaju u Valenciju

„Da je postojala današnja tehnologija, osvojili bismo prvenstvo bez poraza, a da nam se sudilo kao nekima, ne bismo bili poraženi godinama. Osim protiv suparnika, morali smo se boriti i protiv sudaca. Neki su bili izrazito neprijateljski raspoloženi prema nama, vidljivo su favorizirali druge klubove“, s dozom gorčine prisjetio se Zamora.

Te godine kada Real Sociedad nije bio prvak u Španjolskoj se digla velika buka. Svima je bilo jasno da im je naslov praktički otet. Iduće dvije sezone imali su nešto bolje suđenje i uspjeli su otići do kraja. Baski iz San Sebastiana ufaju se da ih Barcelona ipak neće prestići, sve nade polažu u Valenciju koja stiže na Camp Nou nakon Leganesa.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider