Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ulazi u veliki rizik

Barca pred povijesnom odlukom: Kopira recept propalog hrvatskog tajkuna i planira dovesti veliko pojačanje

Laporta smišlja način kako da pronađe novac, a da u isto vrijeme Barcin model upravljanja ostane isti, odnosno da klub ostane u vlasništvu sociosa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Novi/stari predsjednik Barcelone Joan Laporta pokušava iskopati Barcelonu iz živog blata u koji je zapela pod vodstvom njegova prethodnika i bivšeg suradnika u prvom mandatu Josepa Marije Bartomeua.

Svima je jasno da se Barca mora pojačati, ali kako da to napravi kada je u velikim financijskim problemima. Dugovi su golemi, debelo su probili milijardu eura, neki čak tvrde da su blizu dvije milijarde.

Laporta smišlja način kako da pronađe novac, a da u isto vrijeme Barcin model upravljanja ostane isti, odnosno da klub ostane u vlasništvu sociosa.

Navijači se boje da bi suradnja s investicijskim fondovima i bankama išla u smjeru prodaje kluba, iako Laporta tvrdi da postoji crvena crta koju ne namjerava prijeći.

Barcini partneri imaju plan kako da dovedu Haalanda

Osim dealova s financijskim institucijama, jedan od mogućih načina je da ishodi pomoć od sponzora kojima nije u interesu ulaziti u vlasništvo kluba.

Jose Elias, vlasnik energetske grupe Audax Renovables, jedne od tvrtki koja je podržala Laprotinu predsjedničku kandidaturu, daje naslutiti da se razmišlja o nekim kombinacijama.

gol expired Sapunica vodi prema spektakularnoj razmjeni: Barca i PSG mijenjat će igrače, Messi će biti oduševljen divider

Elias tvrdi da bi se mogao pronaći način kako da Erling Haaland prijeđe u Barcelonu.

"Ima nekoliko ideja kako bi Haaland mogao potpisati za Barcu. Postoji mnogo alternativa. Pada mi na pamet mogućnost podjele izdataka među Barceloninim poslovnim partnerima", predložio je u programu katalonskog radija.

"Ostali smo i bez Messija i bez novca. To je besmislica"

Bitno je istaći da je potpredsjednik Barce i prvi Laportin pomoćnik Eduard Romeu, koji je desna ruka Eliasa u njegovoj tvrtki Audax. Dakle, konekcije su više nego jasne i čvrste.

Elias se dotakao i Messijeva odlaska iz Barcelone.

"Kao navijača me zabolio njegov odlazak, ali vjerujem da je donesena ispravna odluka. Vjerujem da smo to trebali napraviti godinu dana prije i zaraditi lijepu svotu. Ovako smo ostali i bez Messija i bez novca. To je besmislica", kazao je Elias, koji aludira na to da Barca nije dobila nikakvu odštetu od Messija, a još mu je u zadnjoj godini ugovora morala isplatiti golemu plaću. Za taj novac moglo se puno toga napraviti. 

Kako god, Elias se nada da će se Barca uskoro oporaviti unatoč problemima u koje je zapala. Kao jedan od argumenata istaknuo je predsjednika Barce.

gol expired Premierliga zbog Newcastlea privremeno zabranila sponzorske ugovore s vlasnicima klubova divider

„Laporta ima spektakularnu karizmu. Ima sposobnost okružiti se sposobnim i poniznim ljudima. Doveo je u klub neke od najboljih stručnjaka. Oni mogu Barcu podignu na drugu dimenziju. Kad vidim tko vodi klub, obuzme me mirnoća. Naravno, Laporta treba vremena, ne može se preko noći srediti nered koji je trajao godinama.“

Elias smatra da će ključnu ulogu u zidanju nove velike Barce imati obnova Camp Noua i Barcina sportskog centra. U subotu pada epohalna odluka koja će u bitnom odrediti budućnost katalonskog ponosa.

1,5 milijarda eura za obnovu Camp Noua

Laportina vlada trebat će podršku Skupštine katalonskog kluba za podizanje kredita u iznosu od 1,5 milijarde eura kako bi se financirao ambiciozni projekt temeljite obnove stadiona, dvorane i popratnih sadržaja u Espai Baci, a usput i zatvorile neke urgentne dubioze.

U trenutku kada su zaduženi do grla Katalonci moraju odobriti još jedno basnoslovno zaduženje. Rizik je golem, vidi se prostim okom. Čini se da u Barci idu na sve ili ništa.  

Kako bi opravdao taj potez Elias je potegao uzrečicu koju je još davnih dana koristio jedan dobro poznati hrvatski tajkun.

"Neophodna je obnova stadiona. Tvrtke su poput bicikala: ako prestanete okretati pedale, morate pasti. Natječemo se s klubovima koji imaju veće ekonomske kapacitete. Morate pronaći odgovor da biste ostali u konkurenciji", zaključio je.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider