Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Alarmantna situacija u Osijeku: Bijes navijača, žrtvovanje za Dinamo i Zekićeva karma

Osijek je ispao iz Europe od ispodprosječne momčadi, a u HNL-u je na dnu ljestvice nakon četiri odigrana kola i s tek jednim osvojenim bodom…

Bakljada na Opus Areni (Foto: Miroslav Slafhauzer / CROPIX)

Prošla su tek četiri kola SuperSport HNL-a, a situacija na vrhu već je kristalno jasna. U nogometu nikad ne recite nikad, ali sve govori da utrka za prvaka neće odisati neizvjesnošću.

Ivan Šaranić, Anton Vasilj i Martin Baturina Još jedan mladi igrač Dinama preselio na Bliski istok: Modri su ga besplatno pustili divider

Nije stvar u bodovnoj razlici, nego o ukupnom dojmu. Dinamo se jednostavno doima prejakim za ostatak konkurencije. Sve je praktički na strani Modrih; od tradicije, iskustva i mentaliteta pobjednika do kvalitete recentne momčadi.

Zasad se čini da jedino Rijeka donekle može parirati Modrima, no financijsko-transferna situacija na Rujevici sugerira nam da Rijeka neće još dugo biti u istom sastavu. Do kraja prijelaznog roka mogli bi je napustiti najbolji igrači.

Kako će Rijeka izgledati bez Ivanovića, Pašalića ili Galešića?

Kako će Rijeka izgledati bez Franje Ivanovića, Marca Pašalića ili Nike Galešića, teško je prognozirati. Ako ode samo jedan od njih trojice, neće ga biti lako nadoknaditi, a pogotovo ako odu dvojica ili još gore sva trojica.

Hajduk je upao u probleme odmah na početku sezone i veliko je pitanje kako će se na Poljudu situacija dalje rasplitati. Deja vu priča, sve već viđeno, nema se tu što novo reći. Na Poljudu uporno ponavljaju iste pogreške, no problem je što očekuju bolje rezultate. Parafrazirana definicija znate čega. A dok je tako, tu pomoći nema. Izgubljen slučaj.

Nikola Jokić na dodjeli medalja Poznati sportaš osuo paljbu na Jokića i košarkaše: "Srpskom narodu je to simpatično, ali to je nekultura" divider

Splićani su brzopotezno ispali iz Europe, ali ipak nisu na dnu ljestvice kao Osijek. Na Pampasu je najalarmantnija situacija. Osječani su prošli u Europi kao bosi po trnju, ispali su od ispodprosječne momčadi, a u HNL-u su skupili tek jedan bod u četiri utakmice. Osijek je upao u rupu iz koje će se teško brzo iskoprljati.

Alarmantna situacija u Osijeku

Zacrtani novi smjer pod vodstvom Josea Bota i Federica Coppitellija, portugalsko-talijanskog dvojca na mjestima sportskog direktora i trenera, započeo je rezultatski i igrom katastrofalno. Iz tjedan u tjedan postaje jasnije da nije u pitanju samo sreća. Sve što je moglo poći krivo, pošlo je krivo, ali Fortuna s time ima najmanje veze. To je bilo početno opravdanje, da ne kažem kukavičje jaje, koje je brzo palo u vodu.

Nije da se to nije moglo naslutiti. Dobro, možda ne baš ovako katastrofalni početak, ali da bi moglo biti problema, pomniji promatrači to su mogli predvidjeti. Pitanje vratara nije jedina upitna stavka, ima tu podosta krivih procjena, ali jedna je od ključnih.

Marko Livaja Talijani čestitali rođendan Livaji: "Zločesti dečko koji je šakom udario Srbina na treningu" divider

Kralježnica momčadi slaže se od vratara, to je formalno i sadržajno točka broja jedan svake momčadi. Ako želite rezultat, tu ne smijete pogriješiti, na vratima morate imati pouzdanog vratara, koji malo ili nimalo kardinalno griješi, a do te razine mladi Nikola Čavlina još uvijek nije stasao.

Čavlina još nije sazreo za klub poput Osijeka

Moram priznati da mi barem iz dva razloga nije bio jasan rezon Osijekovih čelnika i posebice stručnjaka kada su se odlučili dovesti Čavlinu i postaviti ga za prvog vratara. Uoči sezone vodio sam polemičan razgovor s ljudima iz hrvatskih nogometnih kuloara oko toga pitanja. Da je talentiran, to nije upitno, no nismo se mogli složiti je li dovoljno sazreo da postane prvi vratar kluba kao što je Osijek i je li u ovom trenutku uopće bolji od Marka Malenice?

Moja je teza bila da je njegovo postavljanje na vrata preveliki rizik za klub koji ima veće rezultatske ciljeve i da bi i za Osijek, a možda i Čavlinu bilo bolje da je otišao u klub koji ima manja očekivanja. Iako se govorilo i pisalo da je Čavlina dovoljno narastao u tom smislu prošle sezone braneći u Lokomotivi, nisam bio baš, iskreno govoreći, suglasan s tom procjenom.



Naime, nije isto braniti u klubu kao što je Lokomotiva i klubu kao što je Osijek. Mišljenja sam da je Čavlina u Lokomotivi podjednako griješio, ali to nije bio problem jer Lokosi nisu imali rezultatskog imperativa i stoga se sve moglo gledati kroz prste. Pogriješio ili ne pogriješio, nema velike razlike, ide se dalje. Pogreške se nisu stavljalale u fokus, samo obrane.

Puno veći pritisak u Osijeku nego u Lokomotivi

Doduše, Silvijo Čabraja znao je mrmljati si u bradu koliko bi imao bodova da je na vratima imao iskusnijeg vratara, no zna se Lokomotivina uhodana strategija i tu nema mrdanja. U Osijeku je znatno drukčija situacija. Kakav god da je, Osijek je puno veći klub i ima rezultatski cilj. U takvom klubu svaka pogreška stavlja se pod povećalo, pogotovo kada se griješi u nizovima.

Ima i tko prigovarati s tribina jer Osijek ima navijače koji nešto očekuje ili se barem nadaju, a i medijsko praćenje puno je analitičnije i kritičnije. Stoga je pritisak u Osijeku puno veći i moglo se očekivati da će Čavlina zbog svega toga imati problema. Mladi vratari griješe, neki manje, neki više, ali malo ih je koji steknu punu zrelost s 20 godina.

Koliko će Čavlini trebati da se riješi dječjih bolesti, teško je predvidjeti, ali prikazana izdanja govore da zasad još uvijek nije na razini koju treba klub koji ima kakve-takve rezultatske imperative. Sve je to bilo jasno i prije početke sezone. Ili je trebalo biti jasno.

Osijek se žrtvuje za Dinamo!?

Čavlinin proces sazrijevanja potrajat će još neko vrijeme i sve bi to bilo prihvatljivo i logično da ga Osijek školuje i trpi za sebe, a ne za drugi klub. Iz Dinamova kuta posve je logično da ga je poslao na kaljenje, Modri će pričekati i vidjeti kako će se razvijati prije nego što ga postave na svoja vrata, no ni uz najbolju volju teško mogu dokučiti Osijekovu logiku?

Osijek ipak nije ili ne bi trebao biti bilo kakav klub na hrvatskom ozemlju. On bi trebao biti Dinamu konkurent ili se možda varam? Ispada da je Osijek tim potezom ispao razvojni klub, ali ne za sebe već za najvećeg rivala.

Naravno da u Dinamu nemaju ništa protiv da se Osijek isprsio i pristao se na neki način žrtvovati. I tim detaljem Modri svima zorno pokazuju odnos snaga u hrvatskog nogometa; tko je tu gazda, a tko pobočnici koji se bore za preostala mjesta. No što je s Osijekom kao klubom i njegovim navijačima? Zašto bi oni to trpjeli?

Botove čudne izjave

Nisam primijetio da je negdje objavljeno kako postoji otkupna klauzula, a tanko zvuči opravdanje da će Osijek dobiti neki postotak kod buduće prodaje. Ako ne vjerujete, pitajte ili barem poslušajte Osijekove navijače. Koncerti zvižduka sve govore. To ne pamte ni najstariji Osijekovi kibiceri. Nije to jedini sporni potez, daleko od toga.  Osječani su pod Botovim i Coppitellijevim stručnim vodstvom povukli cijeli niz upitnih poteza u samo nekoliko mjeseci.

Naprasni odlazak Ramona Miereza ostavio je najveći trag, a neke Botove izjave povodom tog slučaja izgledaju u najmanju ruku čudne. Kakvi govori, kakve suze u očima, začuđeno se pitaju bolji poznavatelji situacije na Pampasu, a kako čujem i dio svlačionice. Mnogi dovode u sumnju Portugalčev karakter.

Zekićeva karma

Čini se da mu iskrenost nije baš vrlina. Cinici će reći da mu na naplatu dolazi krajnje upitan odnos prema Zoranu Zekiću. Neću potezati za rep karmu i sipati patetiku, ali dojam je da se Boto i Coppitelli nisu baš najbolje snašli u nekim situacijama i da im procjene nisu bile baš bajne. Zasad je Osijek pod Botom bottom. Nije sve crno u cijeloj priči jer je očita Botova strategija razvoj mladih igrača, tako da ipak postoji svjetlo na kraju tunela.

Ta zraka svjetlosti još uvijek je mutna, ali barem se nazire. Pozitivni dio priče je taj što Osijek ima mladu momčad i nekoliko potentnih igrača, broj mladih reprezentativaca daje nadu u bolje sutra, no pitanje je kako će sve to na kraju ispasti i hoće li Boto, a posebice Coppitelli dočekati tu svijetlu budućnost. Talijan nema puno vremena, izvori tvrde najdalje do zime.

Svjetlo na kraju tunela i gostovanje u Splitu

Dobra vijest za Osječane je ta što od ovoga ne može gore pa se može očekivati da će uskoro krenuti naprijed, barem na ljestvici hrvatske lige. Koliko god da ste loši, u HNL-u uvijek ima lošijih. Možda Osječani nađu prvu žrtvu već u Splitu. Kako i Hajduk i Osijek igraju, pobjedu će odnijeti manje loš suparnik.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook