Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bili su to šok i nevjerica

Kokain mu uništio karijeru: 16 godina kasnije progovorio o velikoj aferi

Današnjem izborniku U-21 reprezentacije Rumunjske karijeru je obilježio pad na doping testu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedno od prvih velikih pojačanja Chelseaja u eri Romana Abramoviča bio je Adrian Mutu. Rumunjski napadač u sezoni 2002./2003. pružao je fantastične partije u dresu Parme u tandemu s Brazilcem Adrianom i onda je u kolovozu 2003. Chelsea ga odlučio dovesti u svoje redove, plativši Talijanima veliku odštetu za tadašnje prilike (22.5 milijuna eura).

Mutu se na Stamford Bridgeu sjajno snašao, u svoja prva tri nastupa u Premierligi postigao je četiri pogotka i činilo se kako je Chelsea napravio fantastičan posao, a da je rumunjskom reprezentativcu samo nebo granica.

Nesvakidašnji slučaj: Na doping-test ga poslao vlastiti klub

Kako se bližio kraj sezone, Mutu je padao u formi odnosno nije bio tako ubojit kao u jesenskom dijelu. Budući da je bio neprepoznatljiv i na začetku priprema za novu sezonu, Chelsea je 12. srpnja 2004. odlučio poslati ga na doping kontrolu.

Ništa neuobičajeno nije da sportaši budu podvrgnuti raznim testiranjima kako bi se dokazalo da li koriste zabranjene supstance, ali u ovoj priči neobično je bilo to što se Mutu nije testirao po naredbi nekakve ovlaštene anti-dopinške agencije nego ga je na to natjerao njegov vlastiti klub.

Prvi test je bio negativan, ali onaj drugi, napravljen dva mjeseca kasnije, pokazao je da je pozitivan na kokain.

gol expired Liverpool se vratio, i to na kakav način: Pala ''šestica'' kao uvod u nastavak sezone divider

Rumunj je u početku negirao, ali je kasnije sve priznao i pokajao se što ipak nije bilo dovoljno da mu Chelsea oprosti. Njegov ugovor je ubrzo raskinut i Mutu se našao na ulici, javno osramoćen. Karijeru je donekle uspio spasiti, odigrao je naknadno jednu sezonu za Juventus, pet u Fiorentini, pojavio se i na još nekoliko adresa, ali pokraj njegova imena ostala je vječna ljaga.

Mora platiti Abramoviču 15 milijuna funti

Danas, 16 godina kasnije, za BBC je ispričao svoju priču.

"Uh, ne mogu vjerovati da je toliko vremena prošlo. U mojoj prvoj sezoni u Chelseaju trener mi je bio Claudio Ranieri, sjajan trener na čije inzistiranje me Chelsea i doveo. Da nije bilo osobnih problema, stvari bi izgledale puno drukčije", kazao je Mutu.

Chelsea ga je tužio i tražio da im vrati novac kojeg su uložili u njega, a dugogodišnji sudski proces okončan je presudom Sportskog arbitražnog suda u Lausannei u listopadu 2018. kad je odlučeno da Mutu mora platiti Romanu Abramoviču 15,2 milijuna funti.

"To je nešto o čemu ne želim pričati", rekao je Mutu koji je danas izbornik U-21 reprezentacije.

"Mislim da sam prava osoba za ovaj posao kojeg trenutno obnašam jer znam što se događa kad igrač ima problema s disciplinom. Prošao sam kroz teške trenutke u svojoj karijeri i vratio se jači. Ako netko od mojih igrača napravi pogrešku, reći ću mu da iz toga nauči nešto novo i ne ponavlja takvu glupost. Kad sam se vratio, u Fiorentini sam igrao bolje nego ikad prije. Stoga, kad netko napravi pogrešku, nemojte ga osuđivati i uništavati odmah u startu."

Na koncu je šaljivo zaključio:

"Moje ambicije kao trenera ne mogu biti manje od onih dok sam bio igrač."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider