Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
rupa bez dna

Hoće li Hrvatska više ikad zaigrati na Maksimiru? Stručnjak otkrio teška oštećenja od potresa, stadion je opasan

Hrvatska nogometna reprezentacija možda više nikad neće zaigrati na Maksimiru. Ako se bude slušala struka - takav scenarij je sve izgledniji.

Stadion Maksimir teško je oštećen u potresu. Bi li pao od još jednog sličnog potresa? Vjerojatno ne, ali bilo bi jačih oštećenja, kaže Tomislav Kišiček s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Postojeća oštećenja dovoljna su da se istočna tribina maksimirskog stadiona zatvori do daljnjeg. Nakon detaljnih pregleda, struka je dala konačno mišljenje.

"Sigurno nije uputno puštati navijače na tribinu. Pukotine su na glavnim nosačima, pa na poprečnim nosačima. Oštećene su i stube koje vode na tribinu, dakle metalne konstrukcije stubišta koje se oslanjaju na betonske dijelove tribine, ti oslonci su dosta oštećeni", rekao je Kišiček.

"Treba vidjeti da ne bi prolaznicima nešto palo na glavu"

Potres je ozbiljno oštetio i druge tribine.

"Na sjevernoj tribini bi trebalo provjeriti elemente fasade koji su neki otpali prilikom potresa, za sad je to ograđeno, ali treba vidjeti da ne bi prolaznicima nešto palo na glavu."

gol expired Dinamo prodao velikog talenta: Njegov početak bio je težak, probio se obilaznim putem divider

Da je maksimir u jako lošem stanju, znalo se i prije potresa. prije otprilike godinu dana dio betonske konstrukcije odlomio se ovdje sa zapadne tribine i pao u podnožje stadiona, eto samo srećom izbjegnuta je tragedija, nastradao je samo jedan osobni automobil."

A što kažu građani?

"To je odavno trebalo ili kompletno srušiti ili obnoviti, ali mislim da se to više niti ne da obnoviti, to bi sve trebalo srušiti i novo napraviti", smatra Luka.

"Nadam da će ovo biti pokretač da se izgradi novi stadion u Zagrebu"

"Pogotovo nakon ovih novaca što su osvojili na svjetskom prvenstvu, već je vrijeme za nacionalni stadion", dodaje Mario.

Ta nikada realizirana ideja nacionalnog stadiona nakratko je zaživjela u ožujku prošle godine. Projekt su zajednički trebali iznijeti HNS, Grad Zagreb i Vlada. Kao i mnogo puta do sada, sve je stalo. Sada, kad je jasno da reprezentacija više neće na Maksimir, ideja je opet aktualna.

gol expired Lovren pohvalio Salaha zbog lijepe geste, pa se našalio: "Plati kavu bar jednom" divider

"Ako bude izvan uporabe, naravno da do daljnjega hrvatska reprezentacija sigurno neće moći igrati na Maksimiru. Predsjednik i Izvršni odbor će donijeti odluku gdje će se igrat sljedeće utakmice. Ja se duboko nadam da će ovo biti pokretač da se izgradi jedan novi stadion u Zagrebu", rekao je Marijan Kustić, izvršni direktor HNS-a:.

U Dinamu i Gradu Zagrebu danas šute. Kroz zadnjih 20 godina u Maksimir je uloženo više od 100 milijuna eura. Za usporedbu, Mađari su Groupama Arenu u Budimpešti izgradili za dvostruko manje novca.

"Koliko je već novaca uloženo u stadion, taj novac će propasti jer stadion nikada nije zaživio u punoj funkciji kako je trebao. To je i prila bila rupa bez dna, a pogotovo je sada", rekao je Kišiček.

Kako doznajemo, crveno svjetlo za korištenje istočne tribine dobiveno od struke u idućim danima trebao bi potvrditi i Dinamo. Maksimir kakvog poznajemo uskoro bi - mogao u povijest.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider