Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bomba nad bombama

Transfer koji je izazvao neviđenu provalu bijesa u Barceloni i oduševljenje u Madridu: Letjele su svinjske glave, palili se dresovi…

Prošlo je točno 20 godina od transfera Luisa Figa iz Barcelone u Real Madrid…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U razmaku od devet dana Real obilježio dva velika jubileja. Da stvar bude intrigantnija, oba su djelomično vezana za Barcelonu, mrskog suparnika i najvećeg Realovog rivala.

Prvo je 16. srpnja Florentino Perez proslavio dvije dekade od dolaska na čelo Kraljevskog kluba, a na današnji dan realizirao je jedan od najkontroverznijih transfera u povijesti; Luis Figo je u rekordnom transferu prešao iz Barcelone u Real.

gol expired Šokirala Australce prelaskom u pornoindustriju, sad se želi vratiti sportu divider

Perezova pobjeda na predsjedničkim izborima i Figov prelazak u Real neraskidivo su povezani. Perez je tako ispunio obećanje koje je dao tijekom predsjedničke kampanje da će dovesti Figa ako pobijedi na izborima.

Najkontroverzniji transfer 

Perez je na početku kampanje bio autsajder, no uspio je šokirati velikog favorita Lorenza Sanza, tada aktualnog predsjednika koji je tri tjedna prije izbora osvojio drugu Ligu prvaka u tri godine.

Perez je sve stavio na Figa i - pogodio. Bila je to doktorska disertacija velikog majstora, "krađa stoljeća", milenijski poduhvat o kojem se i danas priča. Na početku je malo tko vjerovao da će Perez ispuniti obećanje. Figo je bio najveća zvijezda Barcelone i doista je izgledalo da je to nemoguća misija. No kako se kampanja zahuktavala, a Figo se nije oglašavao da demantira Perezove najave, stvar je postala ozbiljna.

Figova šutanja bila je znak Realovim sociosima da Perez govori istinu. Nije to bio jedini razlog zbog čega je Perez dobio izbore. Real je bio u velikim dugovima još za vrijeme Mendozine vladavine, a pod Sanzom se financijska problematika još produbila, no Figo je bio glavna tema kampanje i ključ Perezove iznenađujuće pobjede.

Taj je transfer izazvao gotovo nezapamćenu lavinu bijesa u Barceloni, dok je u Madridu zavladalo oduševljenje. Figo je postao neprijatelj broj 1 cijele Katalonije. Portugalac se praktički preko noći pretvorio od najvećeg ljubimca u najomraženijeg čovjeka u Barceloni.

Persona non grata u Barceloni

I dan-danas Figo je persona non grata u Kataloniji. Iza tog transfera ostali su dugački repovi, čak i 20 godina poslije izaziva polemike i svađe. Figo i tadašnji čelnici Barcelona svako malo se šamaraju optužbama i uvredama. Oteti Barceloni njezinu najveću zvijezdu i dovesti je u Madrid najljepša je glazba koju Realovi navijači mogu čuti. Kako je to Perez izveo?

Poklopilo se da su se u isto vrijeme tog vrućeg srpnja 2000. održavali predsjednički izbori u Barceloni. Umjesto legendarno Lluisa Nuneza na čelo Barce došao je njegov dugogodišnji pomoćni Joan Gaspart. Najbolji potpredsjednik Barce svih vremena i najgori predsjednik.

gol expired Dinamo iz Lokomotive doveo talentiranog Splićanina: "Ovo je veliki korak u mojoj karijeri" divider

Figo je trebao produljiti ugovor, a odnosi između njega uprave na čelu s Gaspartom već duže vrijeme bili su jako nategnuti. Nije bio rijedak slučaj, može se čak reći da je bilo pravilo da se velike zvijezde u prošlosti nisu dugo zadržavale na Camp Nouu.

Primjera je puno: Schuster, Maradona, Laudrup, Romario, Ronaldo… Uvijek bi došlo do nekog konflikta i Barca bi potjerala svoje perjanice. Neke od njih završavale bi u Realu, primjerice Schuster i Laudrup.

Kako je to Perez izveo?

„Tom čovjeku ne vjerujem ništa. Mogao mi je obećati i Mjesec, ali to je osoba koja ne ulijeva povjerenje“, izjavio je Figo godinama poslije aludiravši na Gasparta, s kojim se i 20 godina poslije prepire po medijima.

Gaspart je nedavno izjavio da je Figo obična izdajica i kukavica te da ništa od onog što je rekao nije istina. Kome vjerovati, teško je reći.

gol expired Lampard smiruje, ali pojavila se snimka svađe s Kloppom tijekom utakmice divider

Kako god, Perez je lukavo iskoristio razmirice u Barceloni, u tajnosti je prišao Figu nekoliko tjedana prije izbora i Portugalac mu je obećao da će prijeći u Real ako pobijedi na izborima. Da mu Figo to nije obećao i da sve unaprijed nije bilo riješeno, Perez ne bi mogao javno obećati navijačima spektakularni transfer. To je jasno kao dan. Kako je Perez nagovorio Figa da prijeđe u Real? Neslaganje s upravom samo je dio slagalice, postoji i „šuštavi“ element.

Prvo, Perez je morao obećati da će isplatiti 60 milijuna eura za odštetu. To je bila cijena za koju se računalo da će Barca reći da. Svjetski rekord u tom trenutku. Drugo, još važnije od prvog, Perez je obećao Figu ogromnu plaću, i to šest puta veću nego što ju je imao u Barceloni. Kad se to zna, dalje je sve lako povezati.

Predugovor Pereza i Figa

Perez je odigrao dupli pas s Figom ispod stola i iznenadio samouvjerenog Sanza. Perez je dobio izbore s nešto više od tri tisuće glasova prednosti. Postoji i priča da se Figo htio povući iz posla kada je vidio kakav je kaos nastao u Barceloni.

Prema toj priči, Perez je navodno potpisao s Figom predugovor u kojem je stajalo da će morati platiti odštetu od 35 milijuna eura ako odustane od transfera, pa je Portugalac ipak morao prijeći u Real.

gol expired Uvredljive poruke Mamićima i Šukeru, dogradonačelnik želi da se odrekne titule počasnog građanina divider

To je mogao biti samo građanski ugovor jer Perez nije mogao predstavljati Real, tek je bio kandidat za predsjednika, i to u startu ne baš izgledan. Teoretski su mogli potpisati ugovor u kojem su jedan drugom jamčili da će ispuniti obećanje. Figo da će prijeći ako Perez pobijedi na izborima, a Perez da će ispuniti financijska obećanja.

Budući da je Figo bio u pregovorima s Barcelonom, odgovaralo mu je da se proširi priča kako namjerava prijeći u Real ako mu Barca ne da ono što traži. Naravno da svakom igraču odgovara da se piše i govori kako ima puno ponuda, pogotovo od najvećeg rivala.

Priprema transfera

To mu povećava cijenu na tržištu, praktički može tražiti plaću kakvu hoće. Izgleda da Barcelona nije htjela mečirati Perezovu ponudu, koja je bila bajoslovna.

Čelnici Barcelone su kalkulirali, možda su mislili da se Figo neće usuditi napraviti taj korak i prijeći u Real, a možda su ga se i htjeli riješiti jer su odnosi bili jako zategnuti, a Perez je nudio golemi iznos. Već smo rekli da to nije bilo prvi da je Barca prodala svoje najbolje ili ponajboljeg igrača Realu. Za takve transfere uvijek je potrebna priprema. I danas se koristi slična tehnika.

gol expired Nakon odluke HNS-a da Dinamo ide u Ligu prvaka reagirao Hajduk: "Ima li ovdje barem gram poštenja?" divider

Propagandni stroj koji prati Barcu odradio bi uvertiru tako što bi ocrnio igrača i napravio konfliktnu situaciju, koja je tako i tako postojala i nije ju je trebalo izmišljati, možda tek malo frizirati. Cilj je da se bijes navijača preusmjeri na drugu stranu. Naravno da bi u suprotnom navijači napali Upravu, ako bi priznala da želi prodati najboljeg igrača najvećem konkurentu zbog velike zarade. Nisu baš toliko blesavi.

Letjele su svinjske glave

LIcemjerje s obje strane. Čini se da je stvoren prešutni pakt između čelnika Barce i Figa. Vrijeme je pokazalo, na osnovi informacija koje su procurile, da je zapravo je i jednoj i drugoj strani transfer savršeno odgovarao. Barcelona je odlično zaradila i riješila se igrača koji je imao golemi apetit, a Figo je ishodovao astronomsku plaću u Realu.

Portugalac je očito bio spreman platiti cijenu u vidu velikog ogorčenja Barceloninih navijača. Možda nije baš očekivao da će se na njega bacati svinjske glave, kao što se dogodilo prilikom prvog posjeta Camp Nouu u dresu Reala.

No s plaćom koju je dobio u Realu nije mu bilo to ni preteško podnijeti. Kao što reče Ćiro Blažević: „Kad mi je najteže, samo se sjetim računa u švicarskoj banci i odmah mi je bolje.“

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider