FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
ŠTO ĆE ODLUČITI?

Vrlo je lako prognozirati pobjednika meča Furyja i Usika

Meč Oleksandra Usika i Tysona Furyja nije samo velik nego i izuzetno intrigantan.

U večernje sate subote 18. svibnja svoj veliki meč za apsolutnog prvaka teške kategorije održat će Oleksandr Usik i Tyson Fury.

Osim što je to meč koji će nam po prvi put u povijesti dati apsolutnog prvaka teške kategorije, otkako se četiri pojasa smatra onima iz elitne skupine, također je sa same boksačke strane vrlo zanimljiv.

Analitičari već mjesecima traže pobjednika

Meč je to o kojem mnogi analitičari pričaju, traže načine kako koji boksač može doći do pobjede, a neki su na kraju spremni i prognozirati pobjednika meča.

Zapravo, pretpostaviti tko će odnijeti pobjedu u ovom meču izgleda vrlo jednostavno i može se izraziti kroz jednu rečenicu. 

Tyson Fury Fury iznenadio sve uoči meča s Usikom: Njegov otac otkrio nevjerojatnu činjenicu divider

Krenimo ipak redom s time što koji boksač može ponuditi u ringu, koje su kvalitete i slabosti kod obojice te gdje je moguće pronaći prostor za svoje kvalitete istaknuti ispred nedostataka.

Fury je snažniji, Usik je brži

Tyson Fury je boksač jače fizičke građe od Usika, dok s druge strane imamo bržeg Ukrajinca. Ipak, rad ruku niti jednog ne zaostaje, kao niti sposobnost eskivaže. No, upravo ta snaga i brzina su dvije karakteristike gdje se najviše razlikuju.

Obojica su zapravo vrlo opušteni u onom što rade i jako ih je teško izbaciti iz ritma kojeg na početku mečeva vrlo brzo hvataju.

S tehničke strane Furyjev stil nešto je čudniji i u njemu ima puno slobode te plasiranja udaraca koje bi mnogi nazvali nepravilnima. To je svakako i pozitivna karakteristika, posebno protiv školovanih boksača bez previše profesionalnog iskustva, boksača koji su naučili na tzv. školski stil boksanja.

Usikov stil tako je puno više školski od Furyjevog. Njegovi udarci izvedeni su kao iz udžbenika, a u tom smjeru ide i njegov vrlo pravilan rad nogu. Možemo reći da je Ukrajinac doktorirao teoriju boksa, a onda u praksi to sve doveo na jednu još višu razinu.

Između njih dvojice nema nikakvih tajni

Fury je dakle čovjek koji je sposoban snažnije udariti, a također je sposoban i primati udarce, dok je Usik netko tko bi u pravilu trebao plasirati više udaraca, no teško da će protiv boksača kao što je Fury pronaći onaj jedan udarac koji završava meč.

Boksači i njihovi timovi jako su dobro proučili onog drugog, posebno slabosti te su pripremili taktiku za koju vjeruju da će im najbolje pomoći te slabosti iskoristiti.

Fury vs. Usik Fury vs. Usik (Foto: gol.hr)

Meč je to koji je na papiru u svakom slučaju 50-50, obojica boksača su fantastični i ne možemo pronaći niti jedan aspekt koji bi nekome od njih dao apsolutnu prednost.

Meč je čistih 50-50, no znamo tko će pobijediti

Da, 50-50, iako kladionice daju blagu prednost Ukrajincu, jednostavno iz razloga što izgleda ozbiljnije te u posljednje vrijeme iza sebe ima bolje pobjede.

Pitate se onda zašto je u početku teksta navedeno da je pobjednika vrlo lako prognozirati.

Tu se naravno ne misli na ime boksača nego na ono što je potrebno napraviti da bi se ostvarila pobjeda.

Pete Radovich i Damjan Rudež Radovich i Rudež za gol.hr o spektaklu u Zadru: ''Sportaši šalju pozitivnu sliku Hrvatske u svijet'' divider

Ukratko, pobjednik ovog meča bit će onaj tko bude imao bolju taktiku. Onaj boksač koji će biti sposoban iznenaditi drugog.

Kod ovako dobro uparenih sjajnih boksača upravo to završava kao presudni faktor. Tko će bolje pripremiti strategiju potenciranja svojih kvaliteta uz iskorištavanje protivnikovih nedostataka će odnijeti pobjedu.

Da, reći ćete da to zvuči kao nešto što je moguće reći prije svakog meča. Naravno, ali ovdje je to toliko ispred svega ostalog da se jednostavo mora posebno potencirati.

Upravo zbog toga je ovaj meč tako intrigantan i tako zanimljiv. Iako dobro poznajemo oba boksača i ono što oni mogu napraviti, ne možemo pretpostaviti kako će to izgledati u ovom meču.

Zbog toga je također vrlo nezahvalno reći ime boksača koji će pobijediti, ali baš zato trebamo dozvoliti da nas iznenade i oduševe. Jer upravo to iznenađenje je glavni faktor.

Tko iznenadi protivnika s nečim što ovaj ne očekuje, taj će biti novi apsolutni prvak svijeta. Vrlo jednostavno, zar ne?

Veselimo se saznati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX