FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
ZASLUŽENI NOVI PRVAK

VIDEO Ostvareno proročanstvo Khabibovog oca, Makhachev gušenjem savladao Oliveiru i popeo se na UFC tron

UFC 280 spektakl završen je velikom pobjedom Islama Makhacheva, novog UFC prvaka lake kategorije.

U Abu Dhabiju je održan UFC 280 spektakl, u čijoj smo glavnoj borbi dobili novog prvaka lake kategorije, a to je Islam Makhachev, timski kolega te relevantni nasljednik Khabiba Nurmagomedova.

U sunaslovnoj borbi Aljamain Sterling obranio je titulu prvaka bantam kategorije savladavši TJ-a Dillashawa, dok je apsolutno veliku pobjedu ostvario Sean O'Malley.

No, krenimo redom.

Proročanstvo je ispunjeno, Makhachev je novi prvak

Islam Makhachev odradio je ono što je još prije par godina Abdulmanap Nurmagomedov najavio. Nakon što njegov sin Khabib napusti tron, on će se na njega popeti. I to se dogodilo nakon što je prekidom u drugoj rundi savladao Charlesa Oliveiru.

Mahkachev je to napravio tako što je prvo Oliveiru sjajnim udarcem poslao na pod, nakon čega je iskoristio svoju kvalitetu u parteru te ga prisilio na tapkanje.

Borba je krenula tako da je pola minute trebalo do prelaska borbe u parter, gdje Oliveira zatvara gard, no Makhachev nije pokazao zabrinutost oko toga nego je nastavio graditi svoju igru. Nešto prije polovice borbe ustali su se na noge, gdje Oliveira pokušava kontrolirati klinč, no Dagestanac krasno kontrira i upisuje novo rušenje, ali i Oliveira novi zatvoreni gard.

Oliveira je izgubio tamo gdje se nadao da ima šansu

Dobro je Oliveira odgovarao, no pred kraj ipak Makhachev ustaje i pokušava napraviti nešto više. Pogodio je nekoliko udaraca, no i primio jako dobar "upkick" Oliveire, koji je pokazao da ga se ni u jednoj poziciji ne smije otpisati.

Nije trebalo puno vremena do novog klinča, odnosno samo dvadesetak sekundi druge runde. Trajalo je to sve jednu minutu, ali bez rušenja pa se borci vraćaju na sredinu. Trajale su ravnopravne razmjene nešto više od minute, a onda je došao ključni trenutak borbe.

Mahkachev je munjevito pogodio kroše kojim je Oliveiru bacio na pod, a onda je odmah krenuo na njega, apsolutno svjestan što želi napraviti. Tek nešto više od deset sekundi trebalo mu je da zatvori gušenje na koje niti velemajstor partera protiv Oliveire nije mogao odgovoriti. Uslijedilo je tapkanje i time kraj borbe.

Islam Makhachev apsolutno je zasluženi prvak i svi koji su osporavali njegov napad na titulu ovim su putem vjerojatno ušutkani. 

Slijedi li nam njegova borba protiv Alexandera Volkanovskog, revanš protiv Oliveire ili Beneil Dariush, saznat ćemo uskoro.

Sterling završio Dillashawa i dominantno obranio naslov prvaka

Aljamain Sterling ostao je prvak UFC-ove bantam kategorije nakon uvjerljive pobjede protiv TJ-a Dillashawa, koji mu nije uspio parirati, no mora se priznati da je već na samom početku borbe doživio hendikep.

Naime, Sterling je odmah ušao u rušenje, a Dillashaw je u padu doživio dislocirano rame. Unatoč tome nastavio se boriti te je u prvoj rundi preživio teške batine.

Sterling vs. Dillashaw VIDEO Izvrsni Aljamain Sterling završio Dillashawa i po drugi put obranio titulu divider

U drugoj je kratko viđena izjednačena borba, nakon čega je Sterling nastavio biti dominantan, sve do situacije kad je došla nova serija udaraca u parteru, na koju Dillashaw nije odgovarao.

Sudac Marc Goddard primijetio je da više nema prave obrane i prekinuo je borbe, time spasivši Dillashawa nepotrebnih batina.

Pobjeda Sterlinga protiv Dillashawa

Sean O'Malley potvrdio vrijednost i kvalitetu

Fantastičnu borbu odradili su Petr Yan i Sean O'Malley, puno bolju nego što se moglo očekivati, budući da je Rus bio veliki favorit i očekivala se laka pobjeda.

Umjesto toga dobili smo vrhunski izjednačeni okršaj, u kojem je O'Malley potvrdio svoju kvalitetu, onu koju su mnogi osporavali, nezadovoljni njegovim ponekad pretjeranim forsiranjem od strane UFC-a.

Bio je to okršaj u kojem Yan nije bio dobar kao što smo navikli, ali po mnogima je napravio dovoljno za pobjedu. No, nije do nje došao.

Sean O'Malley VIDEO Sean O'Malley kontroverznom sudačkom odlukom savladao Yana i došao do najveće pobjede karijere divider

Obojica su pogađala, Yan bolje u početku borbe, dok se O'Malley aktivirao kako je vrijeme prolazilo. Uzdrmao je Amerikac ruskog borca dva puta tijekom borbe, po jednom u drugoj i trećoj rundi, no svaki put je Yan odgovarao. 

Treća runda jedna je od najboljih ove godine, ali i najteža za presuditi, jer su obojica imali svojih trenutaka i obojica su s razlogom na kraju iste podigli ruke.

Suci su borci presudili tako da su dvojica smatrali da je O'Malley uzeo dvije runde, a tek jedan je dvije runde dao Yanu. Time je O'Malley došao do najvažnijeg trenutka svoje karijere. 

Slažete li se s bodovanjem ili ne, prepustit ćemo vam na vlastiti sud, no isto tako i preporučiti da još jednom pogledate cijelu borbu.

Cijela borba O'Malleya i Yana

Dariush lošije krenuo pa izdominirao Gamrota

U vrlo važnoj borbi UFC-ove lake kategorije, Beneil Dariush savladao je Mateusza Gamrota sudačkom odlukom nakon tri runde.

Bila je to borba u koju je Gamrot bolje krenuo, no kao da se Poljak brzo ispucao, nakon čega je iskustvo Dariusha došlo u prvi plan.

Dariush vs. Gamrot VIDEO Beneil Dariush osmom pobjedom u nizu potvrdio da zaslužuje biti izazivač, no pitanje je hoće li se to dogoditi divider

Sredinom borbe preuzeo je Dariush kontrolu, a onda je sjajnom završnicom posljednje runde potvrdio svoju pobjedu, koja izgleda čak i podosta uvjerljivo, gledajući da su mu dva suca dodijelila sve tri runde.

Pobjeda Dariusha nad Gamrotom

Fiorot izborila status iduće protivnice za Ševčenko

Prvu borbu glavnog programa odradile su Katlyn Chookagian i Manon Fiorot, dvije ponajbolje borkinje muha kategorije. Iako lošije rangirana, Fiorot je ušla u borbu kao favoritkinja, no u prvoj rundi se vidjelo zašto Chookagian u posljednje četiri borbe nije poražena, čime je potvrdila status prve izazivačice te se nada novoj prilici za napad na Valentinu Ševčenko.

Sigurno je Chookagian, na račun svog boksa, uzela prvu rundu, a tako je nastavio i to sredine druge, kad se Fiorot napokon aktivirala i počela pogađati. Do kraja runde napravila je to dovoljno puta da preuzme vodstvo u značajnim udarcima, a time i izjednači borbu na sudačkim karticama.

Posljednja runda bila je gotovo u potpunosti izjednačena pune četiri minute, odnosno obje borkinje podjednako su pogađale. Onda je Fiorot upisala rušenje, no na podu nije ništa napravila, prije nego se Chookagian ustala. Ipak, možda joj je upravo to rušenje pomogla da pridobije suce na svoju stranu.

Naime, sva tri bodovali su 29-28 na stranu Francuskinje, koje je tako nastavila svoj sjajan niz i vjerojatno izborila poziciju iduće izazivačice.

Najbolji trenuci borbe Fiorot i Chookagian

UFC 280, glavni program:

Islam Makhachev pobijedio Charlesa Oliveiru - prisiljavanje na predaju (2. runda, 3:16)

Aljamain Sterling pobijedio TJ-a Dillashawa - tehnički nokaut

Sean O’Malley pobijedio Petra Yana - podijeljena sudačka odluka

Beneil Dariush pobijedio Mateusza Gamrota - jednoglasna sudačka odluka (2 x 30-27, 29-28)

Manon Fiorot pobijedila Katyln Chookagian - jednoglasna sudačka odluka (29-28 x 3)

________________________________________________

Je li Islam Makhachev uistinu legitimni nasljednjik Khabiba Nurmagomedova? Je li zaslužio napad na titulu unatoč tome što nije savladao niti jednog borca iz Top 5 te tek jednog iz Top 15? Ima li kvalitetu za postati prvakom koji će vladati?

Priredba koja je dogovorena za večeras u Abu Dhabiju dat će sve te odgovore.

Laka kategorija ponovno će dobiti prvaka

Nakon što je u svibnju ostao bez pojasa UFC-ovog prvaka lake kategorije, Charles Oliveira (33-8, 21-8 UFC) isti će imati priliku osvojiti. No, nije ga izgubio u borbi. Pojas mu je oduzet nakon što nije zadovoljio maksimalno dozvoljenu težinu pred borbu protiv Justina Gaetheja, u kojoj je branio titulu.

Uspio je Oliveira u tome, došavši tako do 11. pobjede u nizu, no Octagon je morao napustiti bez UFC-ovog zlata u svojim rukama. Priliku ponovno ga dobiti ima pet mjeseci kasnije, na velikoj priredbi, ali i protiv borca o kojem se već neko vrijeme najviše priča.

To je Islam Makhachev (22-1, 11-1 UFC), borac koji u okršaj ulazi kao favorit, uz procjenu kladionica 65-35 u njegovu korist. Čime je do toga došao, gledajući da protiv sebe ima čovjeka u sjajnom nizu, koji već neko vrijeme čisti isključivo borce iz samog vrha?

Makhachev tako što nema. Njegova jedina pobjeda nad rangiranih borcem ona je koju je ostvario protiv Dana Hookera, uz dodatak kako je Hooker borbu prihvatio kao zamjenski borac te je već bio u rezultatskom padu. Istina, bio je i Thiago Moises rangiran kao 15., ali to je postao otprilike dva tjedna prije njihove borbe, vjerojatno s ciljem da se samoj borbi podigne vrijednost. On to zapravo nije bio.

Govori se kako Makhachev nije sam kriv za takav izbor protivnika, odnosno da su ga gotovo svi odbijali. I tu se stvorila priča o tom nedodirljivom novom Dagestancu, u puno toga boljem nego što je njegov prijatelj, a danas svojevrsni mentor, Khabib Nurmagomedov. 

Na tome, ali i na dominantnim nastupima u borbama koje je odradio stvorila se slika strašnog MMA stroja koji melje sve pred sobom. I to će napokon imati priliku opravdati u borbi za titulu.

Charles Oliveira imat će ogromnu motivaciju potvrditi kako je napravljena greška kad je on postavljen za autsajdera te kako kao prvak, ovim putem za sada bez pojasa, ne smije biti otpisan.

Stilski nas čeka susret boraca koji se najbolje snalaze na podu. No, drugim vještinama. Oliveira je prije svega BJJ borac, koji dobro parira protivniku dok je na leđima, dok je u dominantnoj poziciji ubojit i ima razne načine završavanja borbe. Makhachev je prije svega hrvač, ali također jako dobre BJJ pozadine. 

Na nogama također obojica imaju što ponuditi. Oliveira prezentira sve bolji kickboxing, dok je kod Makhacheva u prvom planu boks, što mnogi smatraju kao njegovu glavnu prednost ispred Khabiba, puno veću kvalitetu u spomenutoj vještini.

Oliveira je hrabro pristao doći na gostujući teren, što će njemu Abu Dhabi svakako biti i više nema isprike, na njemu je da prekipe hype i potvrdi kako je mjesto na tronu njegovo. Ako se to ne dogodi, odnosno ako titulu uzme Makhachev, dobivamo jedno novo razdoblje, dobivamo novog Dagestanca u ulozi vladara kategorije. A mnogi smatraju da će, potvrdi li se kao bolji od Oliveire, vladati podosta dugo.

Omraženi prvak protiv bivšeg prvaka na misiji iskupljenja

Mnogi su s nevjericom popratili UFC 273 priredbu u travnju ove godine. Glavni razlog toga je pobjeda Aljamaina Sterlinga (21-3, 13-3 UFC) nad Petrom Yanom, pobjeda za koju mu je malo ljudi davalo šanse nakon svega što se dogodilo u njihovom prvog okršaju.

No, Sterling je pred uzvrat odradio pripreme na najbolji mogući način, došao je potpuno spreman na sve i uspješno je odgovorio na Yanove najveće kvalitete te taktiku, potvrdivši kako je prvak s razlogom. No, ostao je jednako omražen među MMA zajednicom kao i prije te borbe, isti ne opraštaju lako onome tko im se iz više razloga zamjeri. A Sterling je te razloge uistinu dao, od toga ne moramo bježati.

Sad će titulu bantam kategorije braniti protiv novog imena, ali onog koje je pred fanovima također omraženo ili da bolje kažemo okaljano. To je TJ Dillashaw (17-4, 13-4 UFC), bivši prvak koji bez pojasa nije ostao u Octagonu. Ostao je bez istog radi jednog od najtežih doping padova koje u MMA-u na visokoj razini pamtimo. 

Dogodilo se to u ožujku 2019. godine, a Dillashaw se vratio nakon odrađene dvije godine suspenzije. Svoju je krivnju odmah priznao, isto tako prihvatio kaznu, ali je najavio iskupiti se čim dobije priliku. Ona je došla nakon što je po povratku upisao impresivnu pobjedu nad Coryjem Sandhagenom. No, ona se dogodilo u srpnju prošle godine, tako da je jasno kako smo u posljednje gotovo četiri godine Dillashawa gledali samo jednom. Hoće li se to možda osjetiti u borbi?

Upravo to posljednje je glavno pitanje pred ovu borbu. Radi se o sudaru dva kompletna borca, gdje je Sterlingovo najjače oružje uvijek bio grappling, ali i većinom savršena taktika njegovog tima, dok je Dillashaw netko tko je svojim načinom kretanja zapravo napravio evoluciju u sportu. Može li se i dalje kretati jednako tako te od toga izgraditi put prema pobjedi? Jedva čekamo saznati.

Yan traži novi napad na titulu, O'Malley potvrdu da je on budućnost

Kad već na programu imamo fanovima omražene borce, zašto ne bi još kojeg? Vjerojatno su se vođeni tom teorijom u UFC-u odlučili angažirati Seana O'Malleya (15-1, 7-1 UFC).

Ovaj 27-godišnjak omražen je fanovima prije svega zbog svog stila i ponašanja, ali i izjava. No, on je prije svega originalan pa iz tog razloga uz sebe donosi puno pažnje te ga je UFC do sada s razlogom stavljao na programe najvećih priredbi. Na ovako velikoj, u ovako jakoj borbi do sada ipak nije bio.

U borbi gdje će biti veliki autsajder, budući da ga čeka Petr Yan (16-3, 8-2 UFC), u prvoj borbi nakon što je poražen od Sterlinga, kao što je gore spomenuti. Bio je to tijesan, ali čist poraz i na Yanu je sad zadatak potvrditi da je imao loš dan te da zaslužuje treću priliku. To možda neće napraviti savlada li Sugara O'Malleya, no svakako će eliminirati jednu konkurenciju.

Yan je veliki favorit na osnovu svega što je do sada u Octagonu pokazao. Na prvu djeluje snažniji i kompletniji od O'Malleya, koji s druge strane sigurno ima spremna neke oružja još do sada neviđena. Svakako se radi o jednom od kreativnijih, ali i atraktivnijih UFC boraca u ovom trenutku.

Zagrijavanje nude dvije borbe

Prije nego se posvetimo glavnim borbama, pratit ćemo još dva okršaja. 

Beneil Dariush (21-4-1, 15-4-1 UFC) i Mateusz Gamrot (21-1, 4-1 UFC) tražit će pobjedu vrijednu referenci za napad na titulu lake kategorije, odnosno za okršaj s pobjednikom glavne borbe. Obojica su u sjajnim nizovima i apsolutno zaslužuju takvu borbu.

Sve će se otvoriti borbom prvorangirane borkinje muha kategorije, Katlyn Chookagian (18-4, 11-4 UFC) i Manon Fiorot (9-1, 4-0 UFC). Chookagian traži potvrdu da zaslužuje novi napad na titulu, dok isto želi i Fiorot, po prvi put u karijeri. Uz Francuskinju dolazi također veliki hype, onakav koliki je u ženskom MMA-u moguć i protiv Amerikanke ga ima zadaću opravdati.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider