FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
AMERIKANCI SU PRIORITET

UFC u Singapuru je sjajan potez, no moraju li borci radi toga prolaziti svojevrsnu torturu?

Prve borbe u Singapore Indoor Stadionu započet će već u 7 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Dana White (Foto: Afp)

UFC nastavlja globalno širiti svoju mašineriju. Nakon dugo vremena jedna će se PPV priredba održati izvan SAD-a, a da nije riječ o Abu Dhabiju, koji je već tijekom COVID lockdowna poslužio kao sigurna zona za održavanje priredbi na kojima sudjeluju borci i borkinje iz cijelog svijeta.

Sam dolazak u Singapur je sjajan. Ovotjedni UFC 275 ugostit će država gdje je borilački sport na vrlo čvrstim nogama, zahvaljujući njihovom domaćem ONE Championshipu. Osim toga, riječ je o spektakularnom gradu/državi savršenog vanjskog, ali i izuzetno kvalitetnog unutarnjeg uređenja. 

Priredba u Singapuru prilagođena je Amerikancima

Ipak, iako je UFC došao u Singapur, očito je kako se po pitanju priredbe promijenila tek lokacija. Naime, svojom strategijom izvedbe priredbe i njenog programa, UFC je potvrdio kako se i dalje moraju prilađovati američkoj publici po pitanju termina. Zapravo, ostaje dojam da se istima dodvoravaju kao nesigurni roditelji razmaženoj djeci.

Pitate se kako to? Vrlo je lako doći do odgovora, treba samo provjeriti termine održavanja priredbe, a onda i vremenske zone.

Glover Teixeira i Jiri Prochazka VIDEO UFC 275: Svi točni na vaganju priredbe s dvije borbe za prvaka divider

Ukratko, prva borba u dvorani započet će u već standardnih 19 sati po američkom vremenu na istočnoj obali te u 1 sat iza ponoći po srednjeeuropskom. Na to smo navikli, to je inače standardan termin UFC PPV priredbi u Americi. No, s razlogom naglašavamo u Americi.

Tijela boraca navikla su na nešto potpuno drugačije

Vremenska razlika američke istočne obale (EST računanje vremena) i Singapura je 12 sati. Ukratko, to znači da po lokalnom vremenu prve borbe započinju već u 7 sati ujutro.

Osim što to znači kako će fanovi, kojima bi pravilu trebali željeti pružiti komfor, u nedjelju ujutro morati rano ustajati žele li pogledati priredbu u dvorani. I to ne samo oni fanatici koji žele biti tamo od prve borbe, nego apsolutno svi. Riječ je o gradu gdje ipak treba neko vrijeme za doći od točke A do točke B pa rano ustajanje neće izostati niti kod onih koji planiraju samo na "main card", čiji je početak u 10.

Sve to prije svega radi komfora američke publike, one koja je kupila PPV s ciljem da u 22 sata sjednu pred TV i uživaju u onome što su platili ne baš male novce.

Kad se pogleda s poslovne strane, takva odluka UFC-a ima smisla. Ipak su to oni koji plaćaju najviše. Ali, s druge strane, o kakvom se tu odnosu prema borcima radi? Onima čiji stil života i bioritam nije stvorio tijelo koje trenira rano ujutro, a posebno ne koje se bori. A prije borbe se još potrebno zagrijati i psihički pripremiti. 

Može li doći do nekog kompromisa?

Ukratko, borcima koji recimo dolaze iz Amerike ovdje dolazi borba s jet lagom, kojeg mogu savladati, ali onda automatski dolaze u gore spomenutu nepoželjnu situaciju. S druge strane, mogu u Singapuru pokušati živjeti po "američkom satu" i tako zadržati dio onoga što posjeduju. No, i tu se stvara problem oko medijskih aktivnosti i vaganje, koji su se održavali u singapursko poslijepodne.

Europljanima je po tom pitanju malo jednostavnije, no opet ih je izbacilo iz neke dugogodišnje rutine. Posebno ako znaju da će se boriti po "svom" vremenu u 3 ili 5 sati iza ponoći. No, to imaju i kad se bore u Americi, jedino lakše je što se tada radi o lokalnih 9 ili 11 navečer, a ne jednako toliko sati, no ujutro.

Bilo bi savršeno pronaći neki kompromis, nešto gdje Amerikanci, posebno jer im se radi o nedjelji, ne bi imali problema popratiti prijenos, ali gdje i borci ne bi proživljavali jednju vrstu borbe prije same borbe u kojoj će nastupiti.

Joanna Jedrzejczyk vs. Weili Zhang VIDEO Ovo je bila najbolja ženska borba u MMA povijesti, ovog vikenda gledamo revanš divider

Kad je UFC 254 u listopadu 2020. godine održan u Abu Dhabiju, Amerikanci su dobili termin uvodnih borbi u 11 sati prijepodne te od 14 sati za glavni program? Znate zašto? Na programu je bio Khabib Nurmagomedov, borac koji je ipak dovoljno veliko i jako ime da može uvjerovati i termin te tražiti da se bori u "prime timeu" Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je tim putem  i dobio. No, takvih kao Khabib, s takvim utjecajem na odluke UFC-a je mizeran broj.

Nažalost, koliko god UFC pokušavao napraviti globalizaciju i izjednačiti fanove u cijelom svijetu, očito je to i dalje nemoguće. Uostalom, viđali smo već priredbe u recimo Stockholmu, gdje se program odvijao duboko iza ponoći, no i dalje je to za sve jednostavnije od "borbe za dobro jutro".

Borci se trenutno bore protiv drugih stvari

Borci se za sada nisu glasno bunili prema promociji, prije svega zbog toga što oni inače imaju neke druge stvari oko kojih si pokušavaju popraviti uvjete, prije svega one financijske. No, kad dobiju pitanje o ovako nečemu, naravno da izražavaju svoje nezadovoljstvo i osjećaj kako su oni tu i dalje samo alat promocije, iako su zapravo oni zbog kojih ta promocija ulaznice i PPV prijenose prodaje.

Sve u svemu, mi ćemo uživati u borbama iz Singapura, no ako bolje promislimo, nećemo moći pobjeći od misli i pitanja samom sebi jesu li oni tu zapravo na svom maksimumu ili su im uvjeti kojima su podređeni ipak napravili to da ne mogu pružiti sve od sebe, u borbama koje im doslovno život znače.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider