FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
oružja za to – ima!

Tri stvari koje Santos mora napraviti da bi ispisao povijest i postao prvi koji će pobijediti Jonesa

Thiago Santos pokušat će napraviti ono što nijedan borac do sada nije uspio napraviti Jonu Jonesu – pobijediti ga!

Thiago Santos (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Pred nama je po mnogima najbolji, najzanimljiviji i najneizvjesniji UFC event godine – UFC 239 u T-Mobile Areni u Las Vegasu. GOL.hr i Nova TV donose vam dvije borbe za titulu UFC prvaka, ali i još tri spektakularne borbe u glavnom programu.

Jon Jones branit će svoj pojas prvaka u poluteškoj kategoriji, dok će "Lavica" Amanda Nunes isto pokušati napraviti u bantamu. Suparnici će im biti Thiago Santos i Holly Holm.

Osim njih na glavnom su programu borbe Jorgea Masvidala i Bena Askrena, povratnika Lukea Rockholda i Jana Blachowicza te Diega Santosa i Michaela Chiese.

Jones i dalje bez pravog poraza u karijeri

Osim što će kao ulog stavit svoj pojas UFC prvaka, Jon Jones će protiv Santosa tražiti nastavak nepobjedivosti u MMA-u. Iako mu službeno stoji da ima jedan poraz, on se dogodio prije 10 godina, kada je diskvalificiran zbog ilegalnih udaraca laktovima, i to u trenucima kada je vodio na bodove.

Uz taj jedan "poraz", Jones ima i jedan "no contest" od prije dvije godine, kada je slavio protiv Daniela Cormiera, ali je nakon toga pao na doping-testu zbog turinabola.

U karijeri ima ukupno 24 pobjede i ni u jednoj od njih suparnik nije bio ni blizu pobjede. Osam je borbi otišlo do sudačke odluke i svaki je put jednoglasno slavio Jon Jones. S obzirom da mu je tek 31, mnogi se pitaju ima li itko šanse protiv Jonesa u najboljim borilačkim godinama?

"Duboke vode" opasnost su za Santosa

Thiago Santos bit će 25. borac koji će pokušati završiti borbu s podignutom rukom na kraju. Riječ je o fizički moćnom borcu, ali isto tako borcu koji se nikada nije borio više od tri runde. Fizička snaga u "dubokim vodama" mogla bi itekako koštati brazilskog borca, ali nekako sumnjamo da će do njih doći.

Ako želi do naslova UFC prvaka, Santos ne smije dopustiti Jonesu da ga odvede izvan treće runde, odnosno mora ga završiti prije toga. Za takav podvig i nešto što nitko do sada nije uspio napraviti Jonesu apsolutno ima oružje.

U rujnu 2018. godine Thiago Santos napustio je srednju kategoriju te prešao u polutešku, gdje je u uvodne tri bobe upisao isto toliko impresivnih pobjeda. Za posljednje dvije pobjede protiv Jimija Manuwe i Jana Blachowicza trebalo mu je po 40-ak sekundi, odnosno 41 i 39.

Ngannou udara Dos Santosa (Foto: GOL.hr) Francis Ngannou brutalno i ekspresno nokautirao Dos Santosa, pa poručio: "Želim pobjednika meča Stipe - DC" divider

Santosovi udarci nogom mogli bi biti ključ uspjeha

Snaga udarca rukom je nešto što krasi Santosa, ali tu su i udarci nogom, odnosno kickovi u tijelo, koji su se pokazali kao vrlo efikasni tijekom cijele njegove karijere. Upravo bi udarci u tijelo, u kombinaciji s gromovitim udarcima rukama mogli biti formula da se stane na kraj Jonesu.

Prvo što Santos mora napraviti jest ne dopustiti da mu Jones uđe u njegov zamišljeni prostor ispred njega, kako bi imao prostora da zamahne nogom ili pak rukom. Nakon toga mora pronaći način da otvori i uđe u Jonesov prostor, jer američki borac ima nevjerojatna 22 centimetra duži raspon ruku, s kojim odlično sprječava sve svoje suparnike da mu se približe.

Santos je eksplozivan borac, koji sjajno koristi suparnikove promašaje u napadu da bi kreirao vlastiti napad. Često smo ga znali vidjeti kako iz obrambene situacije prelazi u brutalan napad i brzinom munje rukama udara te tjera suparnike na paničnu obranu.

Santos je strahovit udarač i mora ostati dosljedan svojem stilu borbe ako želi pobijediti Jona Jonesa. Mnogi su njegovi prethodnici pokušali, nisu uspjeli nametnuti svoj stil borbe i doživjeli su veliki neuspjeh. Očekuje se vatromet u uvodne dvije runde, pogotovo u situaciji kada Santos nanjuši krv. To je njegova najveća prilika – prvih 10 minuta.

UFC 239, glavni program:

Jon Jones - Thiago Santos

Amanda Nunes - Holly Holm

Ben Askren - Jorge Masvidal

Luke Rockhold - Jan Blachowicz

Michael Chiesa - Diego Sanchez

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider