Velika se hajka podigla nakon UFC-a 247 i meča za titulu prvaka u poluteškoj kategoriji. Jon Jones obranio je naslov u neizvjesnom meču protiv Dominicka Reyesa, nakon kojeg su brojni smatrali da je UFC trebao dobiti novog prvaka.

Podsjetimo, Jones je slavio jednoglasnom sudačkom odlukom, što je mnoge ne samo iznenadilo već i šokiralo. Ostaje dojam da je Reyes dobio prvu rundu, da je druga mogla otići na bilo koju stranu, baš kao i treća, dok su četvrta i peta runda itekako otišle na Jonesovu stranu.

Zbog prijetnji obitelji sudac se povukao iz sporta

Joe Solis bio je jedan od trojice sudaca koji je procijenio kako je Jones bio bolji u četiri od pet rundi, što je zaista teško povjerovati ako ste pogledali cijeli meč. Zbog toga su MMA fanovi nakon meča sasuli drvlje i kamenje po njemu, pa se on na neodređeno vrijeme povukao iz suđenja MMA mečeva.

"Zbog stravičnih napada na mene i moju obitelj u posljednjih nekoliko sati povlačim se iz suđenja MMA borbi na neodređeno vrijeme. Ovo je samo moja odluka, nisam suspendiran niti kažnjen", napisao je Solis na Twitteru nakon serije napada, uvreda, pa čak i prijetnji smrću.

U Miočićevoj anketi Reyes je novi UFC prvak

Raspravu je na svom profilu na Twitteru pokrenuo i Stipe Miočić, prvak u teškoj kategoriji, koji će možda biti idući suparnik Jona Jonesa.

"UFC 247 dodatno me učinio gladnim za zelenim svjetlom (da se vrati u oktogon)... Što mislite tko je pobijedio u ovom meču (Jones - Reyes)?" upitao je Stipe fanove na svojoj službenoj stranici i otvorio anketu.

Do sada je glasalo malo manje od 17 tisuća fanova, od kojih čak 58 posto smatra da je Reyes pobijedio u tom dvoboju.

Cormier smatra da nije bilo krađe

Drugi potencijalni Miočićev suparnik u povratničkoj borbi, Daniel Cormier, smatra da nije riječ o krađi, ali vjeruje da je UFC mogao imati novog prvaka i da to nitko ne bi osporavao.

"Nije riječ o krađi. Bila je to dosta izjednačena borba koja je mogla otići na bilo koju stranu. Po meni je bilo 3:1 ili 2:2 na ulasku u petu rundu. Smatram da je bilo 3:2 za Reyesa, ali bilo je toliko blizu da su mogli i jedan i drugi pobijediti", kazao je Cormier, koji je poput mnogih demantirao suca Solisa.

"Ne, nikako nije bilo 49:46."

Kako funkcionira bodovanje?

Da pojasnimo, Solis je četiri od pet rundi dao na stranu Jonesa, dok su preostala trojica sudaca dala Jonesu tri od pet rundi. Dati rundu nekome znači dati 10 bodova, a suparniku koji ju je izgubio 9.

Ako je borac dominirao tijekom svih pet minuta runde i demolirao, ali nije završio suparnika, u tom slučaju suci mogu dati rundu 10:8 na stranu boljeg borca.

Reyes ipak nije napravio dovoljno da bude prvak

Jednoglasna Jonesova pobjeda nije toliko iznenađenje koliko to bodovanje suca Solisa. Reyes je, po našem skromnom mišljenju, stao nakon dvije sjajne runde. Solidno bi otvorio preostale tri runde, u prvoj minuti pokušao nešto, ali u preostale četiri minute borbe svake runde Jones je bio dominantniji borac. Išao je prema naprijed, vršio pritisak na Reyesa, uputio je više udaraca u posljednje dvije runde, a samo je prvu zasigurno izgubio.

Da je Reyes proglašen prvakom, nitko ne bi imao što reći protiv toga, a opet s druge strane se podigla prevelika hajka oko pobjede Jona Jonesa. Kao izazivač, Reyes je morao dati ipak više od uvodne dvije runde i nikako ne stati u posljednje dvije koje je uvjerljivo izgubio. Sudac Solis je pogriješio, ali Jones je za dlaku, ali opravdano, obranio naslov UFC prvaka.

POBJEDA JONA JONESA PROTIV DOMINICKA REYESA