FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
na čijoj ste strani?

Stigao odgovor Hrgoviću nakon jučerašnjeg istupa: Prilično je detaljan

Filip Hrgović požalio se što neće nastupiti na Olimpijskim igrama, stigao mu je odgovor zašto je tome tako.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najbolji hrvatski boksač Filip Hrgović održao je press-konferenciju pred hrvatskim medijima nakon što je potvrđeno kako će se za mjesec ili dva boriti u najvećem meču karijere protiv Top 10 boksača svijeta Michaela Huntera.

No Filip se osvrnuo i na nemogućnost nastupa na Olimpijskim igrama. Naime, Međunarodni olimpijski odbor zbog pandemije je otkazao svjetske kvalifikacije na kojima je Hrgović trebao nastupiti. On se potom požalio kako je on ipak trebao dobiti priliku kvalificirati se makar kroz europske kvalifikacije na koje ide Marko Milun.

Nakon njegovih riječi oglasio se Hrvatski boksački savez, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Ponukani iznošenjem netočnih činjenica i iskrivljenim navodima na tiskovnoj konferenciji Filipa Hrgovića, 4. ožujka 2021. godine, u kojima se navodi da je 'Filip Hrgović izgubio mogućnost odlaska na Olimpijske igre u Tokiju i time ostao bez svog olimpijskog sna zbog pogrešne odluke Hrvatskog boksačkog saveza', dužni smo podsjetiti na točne i lako provjerljive činjenice.

1. Odlukom nadležnih tijela Međunarodnog olimpijskog odbora iz veljače 2021. godine otkazane su svjetske kvalifikacije boksača za OI u Tokiju, koje su se trebale prvotno održati u lipnju 2020. godine. One su zbog svjetske pandemije lani prebačene za lipanj 2021. godine, a nedavno su otkazane. U tom terminu održat će se nastavak europskih kvalifikacija za OI.

2. Tom odlukom zakinute su stotine boksača širom svijeta, a o toj odluci MOO-a negativno su se izjasnili i Svjetska boksačka federacija (AIBA) i Europska boksačka federacija (EUBC), koje su pokušale navesti MOO da je preispita, ali bez uspjeha. Boksačima koji nisu prijavljeni za Europske kvalifikacije ostavljena je mogućnost da se na OI mogu plasirati preko kriterijske rang-liste MOO-a, a na njoj nema Filipa Hrgovića jer je posljednji meč u amaterskom boksu imao na Olimpijskim igrama 2016. godine u Riju. U superteškoj kategoriji Marko Milun je na toj rang-listi na četvrtom mjestu među europskim boksačima.

3. Prošle godine, u siječnju 2020. Filip Hrgović imao je priliku nastupiti na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske, gdje se mogao sučeliti s Markom Milunom i u ringu potvrditi status prvog izbora za europske i svjetske kvalifikacije.

4. Filip Hrgović nije se pojavio na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske 2020. godine, pa je tako otpao i eventualni meč protiv Marka Miluna. Na PPH-u 2020. Milun je potvrdio naslov državnog prvaka u superteškoj kategoriji.

5. Usprkos tome, a iz razloga što je Filip Hrgović nositelj olimpijske medalje s OI-ja u Riju 2016. godine, Hrvatski boksački savez ponudio mu je mogućnost da izabere hoće li nastupiti na europskim ili svjetskim kvalifikacijama za OI u Tokiju.

6. Filip Hrgović inzistirao je da zbog svog programa u profesionalnom boksu može nastupiti isključivo na svjetskim kvalifikacijama jer mu se europske kvalifikacije ne uklapaju u program priprema za profi mečeve i inzistirao je da u kvalifikacijama isključivo on predstavlja Hrvatsku u superteškoj kategoriji te da Marko Milun ne dobije priliku nastupiti u europskim kvalifikacijama.

Hrgović o meču karijere

7. HBS je donio jedinu sportsku i pravičnu odluku da Marko Milun nastupi u europskim kvalifikacijama, a Filip Hrgović u svjetskim kvalifikacijama, koje su otpale iz navedenih razloga, a za što HBS ne snosi nikakvu odgovornost niti je mogao utjecati na odluke Međunarodnog olimpijskog odbora.

8. Usprkos jednogodišnjoj odgodi kvalifikacija zbog pandemije, Filip Hrgović ostvarivao je sva prava, uključujući i stipendiju kao top-olimpijski kandidat do 1. ožujka 2021. godine, odnosno stupanja na snagu novih pravila kvalifikacija.

9. HBS žali što je Hrgović zbog razloga na koje nismo mogli utjecati izgubio mogućnost nastupa na OI-ju u Tokiju. Ponosni smo što uz Marka Miluna još četvero hrvatskih boksačica i boksača, Nikolina Čačić, Marija Malenica i Luka Plantić preko europskih kvalifikacija, a Toni Filipi preko rang-liste, imaju priliku izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju'', stoji u priopćenju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider