FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
NE BI BILO FER

Je li ovo konačan kraj? Više faktora vodi prema Miočićevoj borilačkoj mirovini

Nakon otkazivanja glavne borbe UFC 295 priredbe, UFC je ugovorio borbu za privremenu titulu, no u njoj nema Stipe Miočića.

Stipe Miočić (Foto: Afp)

Kažu da je jutro najgore vrijeme za primanje loših vijesti. Tada je pred osobom uglavnom gotovo cijeli dan za polagano procesuiranje. Preko njih se najlakše prijeđe nakon što odspavaš pa ih je bolje primiti nešto kasnije.

Tako je danas ljubiteljima borilačkog sporta u Hrvatskoj, koji su današnju glavnu vijest vjerojatno saznali čim su uključili mobilni telefon ili računalo. Borba kojoj smo se svi neizmjerno radovali, između Jona Jonesa i Stipe Miočića, otkazana je bez ikakvih predviđanja za budućnost.

UFC rekordno brzo reagirao

Presudila je tome jučerašnja Jonesova ozljeda, a UFC je vrlo brzo reagirao. Dogovorio je borbu za privremenu titulu u kojoj će snage odmjeriti Sergej Pavlovič i Tom Aspinall.

Sigurno se pitate što je s Miočićem i zašto se on ne nalazi u toj borbi. Posebno jer je Pavlovič još ljetos proglašen službenom zamjenom, koja uskače u borbu dođe li do ozljede ili otkazivanja jednog borca.

Miočić - Cormier 2 (cijela borba)

Prema tome, po prvobitnom planu bi se Pavlovič trebao boriti protiv Miočića. Dodajmo kako je Dana White iznio podatak da će Jones izvan stroja biti osam mjeseci te kako je titulu osvojio u ožujku ove godine. Osam mjeseci od danas je već svibanj sljedeće godine, što bi bilo 14 mjeseci bez borbe za teškašku titulu.

Poluteškaški prvaci napustili titule, zašto nije i Jones?

Gledajući na primjeru dva poluteškaška prvaka, Jirija Prochazke i Jamahala Hilla, koji su svoje titule napustili odmah nakon što su se ozlijedili, ne bi li tako što bilo fer i od Jonesa?

Pavlovič protiv Miočića u tom bi slučaju trebala biti borba za titulu.

Mi trenutačno možemo samo pretpostavljati što se dogodilo i zašto Miočića nema na programu. Je li ga UFC preskočio svojom odlukom i dogovorio spomenutu borbu? Ili su ipak, što je zapravo jedini pošteni put, kontaktirali Miočića?

White je u svom obraćanju rekao da je Jones ozljedu doživio na večernjem treningu. Uzmimo vremensku razliku i lako zaključimo da je kod nas tada već prošla ponoć, odnosno da se sve odvilo u samo nekoliko sati. Po američkom vremenu, White je vijest otkrio oko 1 sat iza ponoći.

Sve se odvilo nekako prebrzo

Možemo pretpostaviti da je UFC prvo prišao Miočiću, nakon čega su mu dali prijedlog, a da je on odbio borbu za privremenu titulu ili da je jednostavno odbio Pavloviča.

Miočić - Cormier 3 (cijela borba)

Ali, ne bi li imalo više smisla da mu UFC da malo vremena da razmisli? Da mu da jutro ili pola dana, zbog konzultacije s obitelji, sa svojim timom, pravnim predstavnicima i menadžerima?

UFC je dakle u nekoliko sati stigao pregovarati s Miočićem, nakon toga kontaktirati Aspinalla i dogovoriti sve uvjete s Englezom, a onda sve to potvrditi i s Pavlovičem. U redu, ekspresno ugovorenim zamjenskim borbama UFC 294 priredbe smo vidjeli da su oni sposobni u kratkom vremenu napraviti sjajne stvari, ali opet, nešto nam ovdje smrdi.

Stipe je možda već rekao: Jones ili mirovina!

Je li možda Stipe već donio odluku kako se želi boriti isključivo protiv Jonesa te da će to biti njegova posljednja borba? I je li možda zbog ovoga svega odlučio umiroviti se? To će morati otkriti sam, ali svakako pomisao na to itekako ima smisla.

Budući da će borba Pavlovića i Aspinalla biti za privremenu titulu, Miočić bi u tom slučaju izgubio poziciju izazivača. Jednostavno nema sportskog ni pravnog smisla da se netko bori protiv Jonesa, odnosno protiv prvaka, ako postoji privremeni prvak.

Istina, imali smo situaciju iz 2018. godine, s borbom Tyrona Woodleya i Darrena Tilla u trenucima kad je Colby Covington bio privremeni prvak. No, to je tada imalo bizarnu pozadinu.

Borba Woodleya i Tilla ugovorena je nedugo nakon što je Covington savladavši Rafaela Dos Anjosa uzeo privremenu titulu, nakon čega je otišao na operaciju nosa. Zbog toga nije mogao prihvatiti borbu protiv Woodleya za samo tri mjeseca i ta mu je titula vrlo brzo oduzeta. I dalje naravno ostaje pitanje zašto je privremena titula uvedena ako se prvak borio samo tri mjeseca nakon toga.

Pobjednik ove borbe po pravilu je idući za Jonesa?

Dakle, ako se Stipe Miočić bude borio protiv Jonesa nakon što se ovaj vrati, onda će pobjedniku borbe za privremenu titulu taj pojas očito biti oduzet. Ali, zašto se onda bore za njega? To nas dovodi do pretpostavke da je Miočić možda već obavijestio UFC o tome da je on svoju karijeru završio.

To ne bi bilo čudno, budući da je već sad izvan stroja dvije godine i sedam mjeseci, da je u kolovozu napunio 41 godinu te da je posljednju pobjedu upisao prije više od tri godine, u kolovozu 2020. godine. 

Postoji dakle više faktora koji vode tome da bi ova Jonesova ozljeda mogla značiti Miočićevo umirovljenje. A to uistinu ne bi bilo pošteno da se tako dogodi.

No, puno toga u Stipinoj karijeri nije bilo pošteno pa je on ipak postao najuspješniji i najveći teškaš u dosadašnjoj UFC povijesti. Na kraju, baš zbog toga ne bismo voljeli da ovako završi jer je zaslužio tu još jednu priliku.

Ako je ovo uistinu kraj, sve ono što je napravio mu nitko ne može oduzeti.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider