FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
ZA PRIVREMENU IBF TITULU

Je li ovo idući protivnik Filipa Hrgovića? Sve vodi prema tome!

Filipu Hrgoviću naređen je meč protiv Andyja Ruiza Jr., no on se sigurno ovom prilikom neće dogoditi.

Filip Hrgović (Foto: Guliver)

Prije 12 dana pojavila se vijest kako je Filipu Hrgoviću naređen meč protiv Andyja Ruiza Jr. za privremenu titulu prvaka svijeta prema IBF-u.

Sjajan je to meč za Hrgovića, prilika predstaviti se svijetu protiv bivšeg svjetskog prvaka, zapravo čovjeka koji je pobjedom protiv Anthonyja Joshue postao superzvijezda. Problem je, nažalost, to što se taj meč neće dogoditi.

Ruiz neće prihvatiti meč protiv Hrgovića

Ako je gore objavljena informacija točna, za dva dana trebao bi isteći rok za prihvaćanje meča. Ruiz nema nikakvu namjeru to napraviti. Uostalom, naređen mu je i meč protiv Deontaya Wildera za WBC-ova obaveznog izazivača, što je financijski puno isplativija opcija, uz znatno manji rizik efekta eventualnog poraza.

Željko Karajica (u sredini) Hrgovićev menadžer preuzeo Šibenik: "Ovaj klub nam nije igračka, očekujte pojačanja" divider

Dakle, ponavlja se situacija slična onoj kad se Hrgoviću tražio protivnik u borbi za obaveznog izazivača. Ponovno će krenuti spuštanje IBF-ovom ljestvicom do boksača koji će prihvatiti meč. Ipak, ovog puta će to biti puno manje bolno i neće se pretvoriti u trakavicu.

Razloga je više, ali navedimo one glavne. Nakon meča protiv Zhanga Hrgović više nije tolika nepoznanica kao ranije, ali postoji i jedna bitnija stavka vezana uz taj meč. Malo slabijim nastupom potvrdio je da nije babaroga, odnosno boksač kojeg se svi teškaški plaše i izbjegavaju ga. Zapravo, mnogi su na račun meča protiv Kineza uvjereni da mogu savladati El Animala.

IBF titula je privlačna, pa čak i privremena

Drugi razlog je privremena IBF titula. Čim je u pitanju pojas, vrijednost meča je veća, puno veća nego kad pobjeda osigurava status obaveznog izazivača. To se zapravo već na Hrgovićevu primjeru pokazalo kao status koji ništa ne znači.

Hrgović ne samo da nije idući izazivač nego ga se odrekao i sam IBF, prihvativši izazivača WBA organizacije kao idućeg po redu nakon što Tyson Fury i Oleksandar Usik odrade svoj meč ili vjerojatnije mečeve.

Dakle, pojas u vlasništvu, pa makar bio privremeni, ipak nešto znači. Ako ništa, priliku da se obrana odradi uz automatski veću pažnju, time i veći honorar.

Sad se možemo vratiti na ljestvicu. Hrgović se na njoj nalazi na prvom mjestu. Drugo mjesto je, iz nekog samo IBF-u poznatog razloga, prazno. Treći je Andy Ruiz Jr., a iza njega je Deontay Wilder. Bude li njemu naređen meč, on ga također neće prihvatiti.

El Animala čeka dosadašnji nesuđeni protivnik

Iza Wildera slijedi Anthony Joshua, kojem meč neće biti ni ponuđen jer za 1. travnja ima ugovoren meč protiv Jermainea Franklina. Dolazimo do šestog mjesta, na kojem se nalazi Martin Bakole Ilunga, Kongoanac kojeg već znamo kao nesuđenog Hrgovićeva protivnika.

Filip Hrgović Ono što se dogodilo Hrgoviću nikome ne bi trebalo biti iznenađenje divider

Još otkako je Filip krajem 2019. godine savladao Erica Molinu, plan promotora Eddieja Hearna bio je spojiti upravo Hrgovića i Bakolea te tu svoju namjeru nije skrivao.

O meču se nekoliko puta pregovaralo, a onda je napokon bio neslužbeno dogovoren za kraj 2021. godine. S jednim dodatkom.

Tada su obojica odlučila imati prije toga jedan meč zagrijavanja. Hrgović je savladao Crnogorca Radonjića, dok je Bakole također odradio svoj posao, a onda sve iznenadio i odustao od meča protiv Hrgovića da bi se borio protiv Tonyja Yoke.

Bakole je Filipa koštao dva velika meča

Tim mečom zapravo je Hrgovića dvostruko zakinuo. Tijekom 2022. godine i gore spomenutog spuštanja po IBF ljestvici Yoka je prihvatio meč protiv Filipa u trenucima kad mu je okršaj protiv Bakolea bio otkazan. Kongoanac je tada pravnim putem ipak uspio osigurati dogovaranje novog meča, čime je Hrgović ostao bez dvoboja protiv boksača koji ga je savladao u njegova dva možda i najveća amaterska meča, polufinalu Olimpijskih igara i četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Ljestvica se tada spustila sve do Zhanga.

Bakole je na kraju od svega profitirao. U svibnju je u Parizu došao do pobjede protiv Yoke većinskom odlukom sudaca nakon deset rundi. Time je došao do trijumfa koji mu osigurava veliki meč, a to će, po svemu sudeći, biti onaj protiv boksača od kojeg je prije nešto više od godinu dana "pobjegao".

Kongoanac jednostavno nema razloga to odbiti jer on osobno veći meč, s većim značajem i većom premijom, dobiti ne može. I zbog svega toga možemo očekivati da tijekom veljače on bude određen kao obavezni protivnik. Nakon toga trebali bismo dobiti i potvrdu, odnosno prihvaćanje oba boksača, poslije čega bi uslijedili pregovori promotorskih timova.

Možda ćete sad pomisliti da bi Hrgović mogao uzvratiti na isti način i odbiti meč protiv njega, dijelom iz inata. To se neće dogoditi jer bi taj inat Filip opako platio. Naime, samim odbijanjem bilo kojeg protivnika on bi ostao bez svog statusa, a samim time i mjesta u meču za privremenu titulu. Neovisno o tome što se nalazi na prvom mjestu ljestvice.

Čak i ako se to ne dogodi, neće biti nikakve drame

Bit ćemo iznenađeni ako do meča Hrgovića i Bakolea napokon ne dođe, no naravno da ne možemo biti potpuno sigurni.

Dakle, što ako Bakole ipak ne prihvatiti ovaj meč? Iza njega slijede dva boksača od kojih je također očekivano prihvaćanje. Prvi je opaki neporaženi Kubanac Frank Sanchez, a odmah iza njega je Agit Kabayel, koji za travanj ima ugovoren meč protiv drugog hrvatskog boksača, Agrona Smakićija. Njemu od svega srca želimo da svoje mjesto na ljestvici izgubi.

Iza Kabayela slijedi Yoka, čovjek koji bi isto vjerojatno prihvatio meč, ali koji nakon prvog poraza u karijeri više nije toliko zanimljiv i uzbudljiv kao neki drugi.

Protivnika će ovog puta Hrgović dobiti puno lakše. Ne znamo hoće li to uistinu biti Bakolea, no možda bismo se uz neki dobar tečaj bili spremni okladiti u to.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider