FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
OBJAŠNJENJE CIJELE SITUACIJE

Je li Hrgović prevaren? Jednostavno izvisio? Zapravo, niti jedno od toga!

Anthony Joshua borit će se u ožujku protiv Francisa Ngannoua, što je odmah dovelo do mišljenja kako je Filip Hrgović još jednom izvisio.

Filip Hrgović (Foto: Profimedia)

Većina boksačkih fanova na globalnoj mapi oduševljena je informacijom da će se se Anthony Joshua u ožujku boriti protiv Francisa Ngannoua. Jedan je to od najuzbudljivijih mečeva koji profesionalni boks trenutno može ponuditi pa to nikome zapravo nije iznenađenje.

No, ima onih koji su nakon objave tog meča odmah pomislili na nepravdu. Riječ je o hrvatskim sportskim zaljubljenicima, koji su u svemu tome prepoznali nepravdu prema najboljem hrvatskom boksaču, Filipu Hrgoviću.

9. ožujka od početka nije bio ništa realno izvedivo

Ne čudi nas to ako znamo da je nakon prosinačke Day of Reckoning priredbe jako puno spominjao datum 9. ožujka i Filipova borba protiv Joshue za titulu IBF prvaka.

Nažalost, jednostavno nije do dovoljnog broja ljudi došlo objašnjenje kako taj meč od samog početka, na taj datum i s tim spomenutim ulogom, nije nikako izvediv.

U ovom tekstu objasnit ćemo zašto, jednako kao što ćemo objasniti da Filip Hrgović nije prevaren, nije izvisio ili bilo što slično tome, odnosno bilo koji pojam spominjan u našim medijima i među komentatorima.

IBF titula će početkom ožujka i dalje imati vlasnika?

Prije svega je potrebno objasniti zašto meč za IBF titulu u ožujku nije izvedit, odnosno zašto se sigurno neće dogoditi. 

Glavni razlog je što nije moguće ugovoriti meč za upražnjenu titulu koja još uvijek nije upražnjena, odnosno ima svog vlasnika. To je Oleksandr Usik, koji će tu titulu, uključujući preostale dvije koje posjeduje (WBA, WBO), braniti 17. veljače protiv Tysona Furyja.

Neovisno o tome tko pobijedi u tom meču, odnosno ponese taj pojas, on ima dužnost odraditi revanš s poraženim. Ukratko, njih dvojica potpisali su ugovor na dva meča i nemaju pravo odraditi ništa između tih okršaja.

IBF je nedugo nakon toga, putem svog vodstva, izjavio da se ne slaže s tim da te će u tom slučaju oduzeti pojas, odnosno uprazniti mjesto prvaka te za njega upariti dva prvoplasirana boksača na svojoj ljestvici. U ovom trenutku to bi bili Hrgović i Joshua.

Ali, upravo zbog toga svega nije bilo moguće očekivati meč za titulu 9. ožujka. Čak niti unutar nekoliko tjedana kasnije.

Da bi se takav meč ugovorio, titula odmah mora biti u igri jer to ona osigurava uvjete pod kojima bi se meč ugovorio. Naravno, meč se mora ugovoriti barem dva mjeseca prije datuma održavanja pa je već tu jasno da spomenuti datum nije izvediv. Iz jednostavnog razloga što će samo tri tjedna prije njega, odnosno 17. veljače, titula još uvijek biti kod Oleksandra Usika. Jednostavno nije moguće boriti se za titulu koja ima svog vlasnika.

Filipov napad na titulu teško je izvediv prije kasnog proljeća

Tu bi trebao uslijediti cijeli proces. IBF će nakon spomenutog meča proglasiti Hrgovića obaveznim izazivačem te pobjedniku propisanom procedurom narediti meč protiv El Animala. On će dobiti rok od vjerojatno dva tjedna u kojem meč mora prihvatiti ili odbiti. Očekivana je opcija da neće niti reagirati pa će nakon dva tjedna uslijediti oduzimanje pojasa. I tu smo već opasno zagazili u ožujak.

Što slijedi nakon toga? Odabir dva boksača za napad na upražnjenu titulu. U ovom trenutku bi to bili Hrgović i Joshua, a odmah iza Joshue slijedi Joseph Parker pa Jared Anderson i Frank Sanchez. Kako je ovo poredak iz studenog prošle godine, ne znamo hoće li Sanchez, koji se borio u prosincu, eventualno preskočiti Andersona. No, idući iza Joshue je još jedan bivši svjetski prvak, Joseph Parker.

Kad se dobije pristanak oba boksača, može se krenuti u pregovore. E, tu se počinje govoriti o datumu, mjestu održavanja i honorarima boksača. Imat će određeni rok da se promotori dogovore, a ako se to ne dogodi, odlazi se na licitaciju honorara gdje pravo organizacije dobiva onaj koji ponudu najviše novaca.

Organizator meča onda napokon odabire datum i mjesto radnje. Znate gdje se sad nalazimo? Najranije na početku travnja, ali puno realnije na sredini istog mjeseca ili čak kasnije. U međuvremenu će Joshua odraditi meč protiv Ngannoua.

Dakle, to nam govori da niti u jednom slučaju Filip Hrgović nije mogao meč za titulu odraditi prije svibnja ili lipnja, što čak zvuči puno realnije.

Joshua je i dalje itekako realan protivnik za Hrgovića

I sve nam to govori da Hrgović zapravo meč protiv Joshue nije izgubio. Britanac je sam svjestan da se u ožujku ne može boriti za pojas pa je bilo realno da odabere veliki meč koji donosi veliku zaradu. 

Joshua može pobijediti Ngannoua i ponovno se staviti na raspolaganje. IBF bi ga u tom slučaju vjerojatno čekao čak i do srpnja ili kolovoza ako ovaj to zatraži.

Hrgoviću preostaje opcija čekati ili odraditi neki meč u međuvremenu, gdje bi vjerojatno ponovno na red došao neki lakši posao, no ipak ne toliko lagan kao Mark De Mori, tražilo bi se nekoga tko bi ipak predstavljao neki izazov. 

Bez broja 1 Filip praktično ne može ostati. Prema pravilima IBF-a to je moguće na četiri načina. Porazom, neaktivnošću od 12 mjeseci, odbijanjem naređene borbe za titulu ili odlaskom u borbu za titulu druge organizacije.

Oprez, Hrgovića IBF i dalje može prevariti!

Postoji samo jedan način kako bi Filip ostao bez ovogodišnjeg napada na titulu. IBF naime nije službeno donio odluku o oduzimanju pojasa pobjedniku meča Usika i Furyja. Puno toga se još može dogoditi da oni i dalje ostanu u igru. Posebno jer ne možemo znati kojim sve kanalima plove saudijski petrodolari.

Ono što imamo je tek najava da će oni to napraviti, ali dok nemamo službenu odluku crno na bijelo, to ne smijemo gledati kao nešto sigurno. I svakako je i dalje zabrinjavajuće.

Dakle, Filip Hrgović ovim putem nije prevaren niti zaobiđen. On je mogao u ožujku boksati protiv Joshue, no to nikako nije mogao biti meč za titulu, a onda automatski to nije meč za kojeg bi niti jedan imao interesa. Filipu ne treba jaki meč u kojem postoji rizik od poraza koji bi ga maknuo s pozicije obaveznog izazivača, a Joshua ima na papiru lakših opcija, uz puno veću zaradu.

Sve je zapravo vrlo realno i svima koji razumiju boksačku politiku očekivano.

Na nama je da uživamo u mečevima koji slijede. Filip će svoju priliku kad tad dočekati, osim ako u međuvremenu ne doživi poraz u običnom meču. To je uvijek opcija, ali ne izgleda nam realno, zar ne?

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider