FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
KAKO PROTIV KINEZA?

Hrgović protiv sebe ima boksača koji ruši jednim udarcem, no ima i jedan itekako velik nedostatak

Ispred Filipa Hrgovića je, unatoč tome što je veliki favorit, najveći profesionalni ispit u dosadašnjoj karijeri.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zhilei Zhang boksač je kojem je jako puno vremena trebalo do neke globalne prepoznatljivosti, što je zapravo jako čudno ako znamo da je riječ o čovjeku koji je olimpijsku medalju osvojio prije 14 godina.

Bilo je tim putem riječ o srebru, koje je naravno uzeo u Pekingu na domaćem terenu. Za to su mu trebale dvije pobjede, koje je zahvaljujući dobrom ždrijebu lako ostvario, već time osiguravši broncu, da bi onda u finalu završio bez borbe, zahvaljujući ozljedi favoriziranog Vjačeslava Glazkova, kasnije izazivača za profesionalni naslov svjetskog prvaka.

HRGOVIĆ – ZHANG: Saznajte kad počinje prijenos i sve ostale informacije o Filipovom meču života

Duga amaterska karijera

Kinez je nakon toga još neko vrijeme ostao amater pa je tako nastupio i četiri godine kasnije na OI u Londonu, gdje je u četvrtfinalu naišao na prepreku koju nije mogao prijeći. Bila je to domaća nada, Anthony Joshua, protiv kojeg je Kinez u četvrtfinalu odradio sjajan meč, ali je poražen 15:11. Meč možete pogledati OVDJE.

U profesionalce je napokon otišao 2014. godine, kad se preselio u Ameriku. Bila mu je već 31 godina, no vjerovao je da aktivnim nastupima može brzo postati relevantan, posebno kao netko tko je osim olimpijskog srebra imao i dvije svjetske bronce (2007. i 2009. godine).

gol expired Hrgović objavio video uoči velikog meča: Pun snage, puca od optimizma divider

Ipak, nije mu se plan ostvario. Šest godina je boksao različite mečeve bez neke prevelike važnosti i prepoznatljivosti, ostvarivši omjer od 21-0, prije nego je 2020. godine potpisao ugovor s Matchroom Boxingom te se znalo da će velika prilika doći. Zbog raznih smetnji ona je došla dvije godine nakon toga. Tijekom tog razdoblja upisao je tri pobjede i jedan neodlučeni meč, a sad će protiv Filipa Hrgovića tražiti veliki rezultat u svojoj prvoj, a s obzirom na godine možda i posljednjoj prilici.

Džeda u Saudijskoj Arabiji, u subotu 20. kolovoza, mjesto je gdje će se dobiti odgovor koji bi od dva navedena boksača trebao postati obavezni IBF-ov izazivač za titulu teške kategorije.

Koliko je Zhang dobar kao profesionalac?

Zhang je svakako vrlo dobar boksač. Da nije, ne bi došao do odličnog omjera niti bi Eddie Hearn, vlasnik Matchroom Boxinga potpisao ugovor s njim. 19 od 24 pobjeda upisao je prekidom, od čega čak 12 puta u prvoj rundi. Hrgović ne nokautom ostvario njih 12 od 14, ali samo tri u prvoj rundi, od toga ujedno i prve dvije među profesionalcima.

To samo potvrđuje kako je Zhang sposoban jako udarati. Iako na prvu izgleda krupan i trom, posebno kad je riječ o dinamičnijem meču gdje se potrebno više kretati, Zhang je u onome što izgleda kao nedostatak ipak pronašao neki prosperitet. 

Ima duge ruke, koja uklopljene u visinu svakako stvaraju probleme, a osim toga jako dobro drži obrambeni gard, iz kojeg ima sposobnost u bilo kojem trenutku zaprijetiti. Zapravo, ta njegove tromost nogu često zavara protivnike, budući da su mu ruke puno brže i eksplozivnije od samog kretanja, koje mnogima ostavlja dojam čuđenja.

Filip Hrgović VIDEO Filip Hrgović najavio meč karijere, nahvalio protivnika i posebno mu zahvalio divider

Zhang je najopasniji kad mu se dozvoli da unatoč tome svemu drži tempo i ritam meča. To je nešto što na početku niti jedan protivnik ne smije dozvoliti, jer u suprotnom ide prema poraza. Najbolji primjer je Craig Lewis, kojeg je Kinez svojim brzim startom natjerao na oprez, a s time je došao stil boksa koji njegovom protivniku potpuno odgovara. Tako je Zhang protiv jednog školovanog i dobrog boksača izgledao apsolutno dominantno, jer mu je ovaj to dozvolio.

I dalje je njegova najveća snaga u tome što jednim udarcem može u bilo kojem trenutku zaustaviti bilo koga. Ipak, ona je najveća na početku meča te se dalje smanjuje. To je naravno vezano uz godine, ali i uz urođene fizičke performanse. Zhang nikad nije bio "dizelaš" nego je automobil s velikim ubrzanjem za kratke utrke.

Dakle, Hrgoviću bi cilj trebao biti 402 street race, koji će preferirati Kinez, pretvoriti u Rally Dakar. 

Tu se krije najveći Zhangov nedostatak

Tako je jasno gdje je najveći problem za Zhanga. I to se najbolje vidjelo u meču gdje je svog protivnika slao na pod u svakoj od prve tri runde, da bi isti na kraju gotovo izgubio. Riječ je o meču protiv Jerryja Forresta, koji je odradio u veljači prošle godine.

Kao što je navedeno, Zhang je krenuo furiozno i gotovo završio meč, da bi se već od četvrte runde krenuo gasiti, pa je tako njegov protivnik preuzeo kontrolu. Na kraju desete runde, na koliko je meč bio ugovoren, Forrest je čak dobio povjerenje jedne sutkinje (95-93), dok su dva suca bodovala 93-93. S tim da bi Zhang u tom slučaju dobio meč da nije kažnjen oduzimanjem jednog boda zbog konstantnog držanja protivnika.

Nakon tog meča Zhang je hospitaliziran s visokim enzimima i anemijom te su mu gotovo otkazali bubrezi, a kao razlog svega navedena je dehidracija. Uspio se oporaviti, no ovaj meč je dokazao kako problemi kod njega itekako postoje.

Nikoga neće začuditi ako Kinez pokuša od samog početka nasrnuti, čemu bi mu pomoglo da je lakši nego u prošla dva meča, gdje je težio gotovo 125 kilograma. No, opet se tu vraćamo na meč protiv Forresta, gdje je težio 116 i tu spomenu dehidraciju. 

Zhang bi mogao i trebao biti lakši te brži nego ranije

Ako je dobro odradio kamp, uz obaveznu pomoć nutricionista, Zhang bi mogao doći lakši i pokretniji. Uostalom, takav se činio na otvorenom treningu, iako to i dalje ne mora ništa značiti, jer je ipak riječ o kratkoj prezentaciji.

No, sve u svemu, sigurni smo da je Zhang itekako svjestan da su mu šanse za pobjedu najveće u onom trenutku kad udari prvi gong te da bi se s vremenom trebale smanjivati. Gledajući po kladionicama, nisu one nešto velike niti u početku, budući da se tečaj na pobjedu "El Animala" kreće između 1.10 i 1.15.

Ono što i dalje zabrinjava sve fanove Filipa Hrgovića je jedan nedostatak koji nije uspio otkloniti niti Pedro Diaz pa je odmah veliko zanimanje oko toga što je po tom pitanju napravio Ronnie Shields, kojem će ovo biti prvi meč s Hrgovićem.

Je li novi trener riješio Hrgovićev potencijalni problem?

Radi se o njegovom držanju lijeve ruke, odnosno prostoru koji su već mnogi primijetili kao nešto što bi boksač više klase mogao iskoristiti i tamo ugroziti hrvatskog teškaša. 

Sve je to do sada bio dio Hrgovićevog stila, odnosno omogućavalo mu je dosta ofenzivnih prednosti, ali gledajući je teško bilone primijetiti prostor za desni kroše, posebno nekog boksača koji bi to napravio iz kontra garda, putem kojeg bi u startu bio bližu uhu ili nekom prostoru blizu njega, gdje pogodak nerijetko instantno ruši na pod.

Filip Hrgović VIDEO Kinez prijeti Hrgoviću nokautom, naš borac mu nije ostao dužan divider

Zhilei Zhang je boksač u kontra gardu.

Hrgović srećom ima kvalitete kojima bi, ako bude sve po planu, ovaj meč trebao odvesti prema svojoj pobjedi. U ranim rundama mora se pouzdati u svoju brzinu i kretanje te u prednji direkt kojim bi trebao Kineza ostavljati na distanci. Najlakše je izbjeći njegove najjače udarce ako mu minimizira priliku da ih uopće pokuša kvalitetno lansirati.

Hrgović je, osim što je brži, također i tehnički jači boksač unutar ovog duela. Što i dalje ne umanjuje mogućnost primanja udarca koji sve rješava.

Toliko puta smo čuli onu rečenicu kako je ovo (super) teška kategorija te kako jedan udarac može sve promijeniti. Ali, ona je apsolutno istinita i zbog toga ju toliko svi ponavljaju. I ima puno više smisla od one kako je lopta okrugla ili kako danas svi igraju nogomet/košarku. 

Ulog je ogroman i sigurno će obojica biti maksimalno spremni za meč, no činjenica je kako je Hrgović s razlogom veliki favorit. Na njemu je da kvalitetnom izvedbom to opravda. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider