FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
NIJE BAŠ McGREGOR

Francis Ngannou i dalje nema poslodavce, u javnost izlaze informacije o njegovim suludim zahtjevima

Bilo je za očekivati kako će Francis Ngannou do danas imati novog poslodavca ili ugovoren meč.

Francis Ngannou (Foto: Afp)

Početkom ove godine, Francis Ngannou napustio je UFC nakon dugih neuspjelih pregovora oko novog ugovora i to kao prvak teške kategorije najveće svjetske MMA organizacije.

Sterling vs. Cejudo Aljamain Sterling i dalje je prvak UFC-ove bantam kategorije, Muhammad osigurao poziciju izazivača divider

Ostao je pri svojoj riječi te nije prihvatio ugovor bez nekih uvjeta koje je sam zacrtao da u njemu moraju biti navedeni. Iako se spominjalo puno njih, nikad nije u potpunosti javno objavljeno o kojim se to uvjetima točno radilo.

Veća zarada, neovisnost, zdravstveno...?

Znalo se kako Ngannou nije zadovoljan svojom zaradom po borbi, kao i to da želi dobiti priliku odraditi boks meč nevezan uz UFC, a spominjale su se tu još neke stavke, poput zdravstvenog osiguranja za druge borce, većih primanja, većeg ukupnog udjela u postotku prodaje prijenosa te dobiti i još toga. Službeno, nikad nismo saznali što je točno tražio, ali znamo da nije uspio dobiti.

Tako je izašao na otvoreno borilačko tržište, gdje je bilo više onih koji su pokazali interes dovesti ga u svoje redove, odnosno bili su spremni pregovarati i vidjeti mogu li oni pružiti Predatoru ono što UFC nije mogao te mogu li ga tako pridobiti.

Ukratko, situacija je bila jednostavna. Najbolji i najopakiji MMA borac svijeta je bez ugovora s ijednom organizacijom, zašto ga barem ne pokušati dovesti?

Bellator i BKFC brzo odustali

I pokušali su neki, ali dosad još nitko nije uspio pronaći zajednički jezik s Kameruncem. Ipak, posljednje izjave predstavnika nekih od organizacija daju nam do znanja kako će se to zapravo teško i dogoditi.

Felipe Colares Autobus udario UFC-ovog veterana na povratku s treninga, preminuo na putu u bolnicu divider

"Francis Ngannou je netko kome smo pristupili, razgovarali smo s njegovim timom i zaključili kako on traži nerealno velik novac pa smo odustali od tog posla", prokomentirao je početkom travnja David Feldman, predsjednik BKFC organizacije, najveće organizacije "bare knuckle" boksa (boks bez rukavica).

BKFC je zapravo od početka izgledao kao nerealna opcija. Iako su njihove priredbe sve popularnije te je sve manje tabua prema boksu bez rukavica, koji je još nedavno glasio za nepotrebno brutalan borilački sport, oni do sada ipak nisu uspjeli dovesti neku zvijezdu u svom "primeu" pa je teško to bilo očekivati i ovdje.

Slično je bilo i s Bellatorom, koji je vrlo brzo izašao iz utrke, čim su zaključili kako se Ngannouove želje ne bi nikako uklapale u njihovu financijsku strukturu.

Pregovori s ONE-om trajali najdulje

No, što reći za ONE Championship, azijskog giganta s kojim je Ngannou posljednjih tjedana pregovarao te je prije nekoliko dana otkriveno kako će uskoro biti poznato jesu li došli do zajedničkih interesa?

Odgovor je da nisu, a ONE glasi za organizaciju koja nakon UFC-a plaća najbolje, iako njihovi honorari nisu javno otkriveni. No, sam odlazak Roberta Soldića u tu organizaciju, a ne u UFC, govori o tome kako oni itekako mogu biti svima konkurentni kad to žele.

"Nećemo dati svoju posljednju službenu ponudu za Ngannoua", rekao je medijima prije dva dana vlasnik ONE-a, Chatri Sityodtong, dodavši:

"Francis je dobar tip i dobar prvak. Želim mu puno sreće i uspjeha u daljnjem životu. Na kraju se mislim Francis i ja nismo uspjeli usuglasiti oko dijelova koji nemaju veze s financijama. Ništa osobno, jednostavno drugačije gledamo na neke stvari."

Pobjeda Mariele Šteko Mariela Šteko ima 16 godina, u Njemačkoj radi kao model, a danas je postala europska prvakinja u boksu divider

Ipak, Sityodtong je samo dan kasnije u razgovoru za Daily Star otkrio neke detalje koji će sve iznenaditi.

"Želio je mjesto za direktorskim stolom, želio je dobiti mogućnost određivati plaće svojih protivnika. Ponudili smo mu 20 milijuna dolara garantirane zarade i to mu nije bilo dovoljno. Htio je te neke stvari nevezane uz financije, koje nisu imale apsolutno nikakvog smisla. Nismo mu mogli dati mjesto među direktorima, bio bi kao riba na suhom", rekao je tim putem.

Francis je sve to prokomentirao fotografijom na Twitteru. Postavio je Two Facea, negativca iz Batmana, poznatog po svoje dvije ličnosti, uz komentar "neki promotori". Time je vjerojatno pokušavao napomenuti kako Sityodtong ne govori istinu, ali više od toga nije rekao.

Boks meč protiv Furyja ga zaveo?

Sve u svemu, najvažnije je kako on još uvijek nema poslodavca, a u rujnu će navršiti 37 godina.

Nema ni ugovorenog boksačkog meča, za kojeg je dok je još bio UFC borac bio uvjeren da ga može bez problema dobiti, uz fenomenalne financijske uvjete.

Je li možda malo previše poletio nakon međusobnih prozivnik s Tysonom Furyjem? Je li možda mislio da će bez problema postati idući protivnik Kralja cigana i tako se osigurati za budućnost? U tom slučaju mu MMA karijera vjerojatno s te strane više ne bi ni trebala.

Pitanje je koliko je Fury zapravo oko svega bio ozbiljan. Ngannou naravno može dobiti i boks meč bez većih problema, no samo je pitanje protiv koga te ponovno uz kakve financijske uvjete. Svakako daleko ispod onoga što se njemu vrtjelo pred očima dok je pregovarao s UFC-om i maštao o vlastitoj borilačkoj neovisnosti.

Gdje god na kraju Francis završio, neće to biti niti blizu onome što je sam vjerovao da može dobiti. Pa nas ne bi trebalo čuditi ako ponovno pokuca na vrata UFC-a. Od tamo je već dobio indirektnu poruku da mu ona neće biti zatvorena, ali da niti ponuda neće više biti onakva kakva je bila krajem prošle godine, kad je odlučio napustiti promociju.

Očito su Dana White i UFC još jednom znali što rade, s njima se uistinu nije za igrati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider