FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Kontroverzna odluka

Burne polemike, mnogi su zgroženi: Furyjev trener poludio, Tyson izvrijeđao Joshuu

Kontroverzna sudačka odluka u velikom meču Deontayja Wildera i Tysona Furyja izazvala je burne polemike…

Deontay Wilder i Tyson Fury (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Veliki meč u Los Angelesu završio je neodlučeno. Baš onako kako treba za veliki revanš i još veće zgrtanje šuštavih papirića. Deontay Wilder obranio je titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji (WBC verzija), ali Tyson Fury nije izgubio.

Čini se da nijedan veći boksački meč ne može bez kontroverze. Suci su donijeli prilično upitnu odluku. Alejandro Rochin bodovao je meč u korist Wildera sa 115-111. Robert Tapper bio je za Furyja 114-110, britanski sudac Phil Edwards ocijenio je meč neriješenim 113-113.

Odluka sudaca izazvala je val polemika, mnogi su dojma da je Fury oštećen, neki su čak zgroženi. Wilder jest dvaput bacao Furyja u nokdaun, u devetoj i dvanaestoj rundi, ali Britanac je po mnogima bio osjetno bolji u preostalim rundama.

Furyjev trener napao suce

Furyjev trener Ben Davison žestoko je napao suce.
„Ukrali su nam najveći povratak u povijesti. Morate biti bolesni da to napravite, baš bolesni“, izjavio je Davison.

„Rekao sam Tysonu prije meča da će ga pobijediti lijevom rukom. Nismo ovdje došli zbog novca, samo da odradimo meč, došli smo po pobjedu. Zlo mi je od svega“, ispalio je Davison

Bodovanje sudaca na meču Wilder - Fury (Foto: Twitter) Sudačko bodovanje meča Wilder - Fury (Foto: Twitter) (Foto: Platforma X)

Fury se slaže sa svojim trenerom.
„Dvaput me je poslao na pod, ali mislim da smo ukupno bio bolji. Trebao sam pobijediti“, kazao je Britanac odavši priznanje Wilderu.

„Sjajan je borac, vjerojatno najjači udarač svih vremena. Pogledajte njegov skor, takav postotak nokaut nema nitko.“

Fury je u svom stilu održao press-konferenciju. Čak je i novinare natjerao da zapjevaju.

„Nije tajna kako sam živio posljednjih godina. Bio sam prava rock-zvijezda. Borio sam se sa svojim demonima, razmišljao o samoubojstvu, bio sam u teškoj depresiji. Uspio sam se vratiti iz mrtvih. Sve je moguće kada posložite stvari u glavi“, kazao je Fury koji je mnoge iznenadio s kakvom se lakoćom podigao na noge nakon što ga je Wilder poslao na pod u posljednjoj rundi.

Wilder iznenađen

Iako se tri godine nije borio, Fury se dotjerao u zavidnu fizičku formu. Britanac nije žurio s dizanjem s poda kako to znaju napraviti boksači kada žele ostaviti dojam da im nije ništa, a onda posrću po ringu i gube dragocjenu energiju. Fury se iskusno opustio, ispružio se na pod koliko je dug i širok. Ostao je tako ležati nekoliko sekundi kako bi uhvatio dah i napunio mišiće kisikom. Mnogi su u tom trenutku pomislili da je gotov. No Fury se takvom lakoćom osovio na noge da je zaprepastio publiku u Staples Centeru.

„Nije mi jasno kako se ustao“, čudio se Wilder koji je već počeo slaviti pobjedu kada je vidio da se Fury ispružio na podu.

„Ne znam zašto sudac nije počeo ranije brojati?“ upitao se Wilder očito misleći da je sudac dao previše vremena Fury da se odmori i prikupi snagu za nastavak meča.

Naravno, Wilder također smatra da je trebao pobijediti, ali statistika udaraca malo je drugačija. Wilder je plasirao 71 udarac od 430 pokušaja (17%), a Fury 84 od 327 (26%).

Fury prozvao Joshuu

Da ne bi bilo zabune, američki bombarder odmah je najavio revanš.
„Mislim da je bio sjajan meč. Morat ćemo to ponoviti. Volio bih da se opet borimo u SAD-u, ali nije to toliko bitno, možemo bilo gdje. Nas dvojica najbolji smo na svijetu. Respekt je obostran“, kazao je Wilder bacivši prašinu u oči Anthonyju Joshui, koji je svjetski prvak u preostale tri od četiri najvažnije verzije.

Fury se izravno dotakao svojeg mlađeg sunarodnjaka.
„Ja i Wilder najbolji smo teškaši na svijetu. Postoji još jedan stanoviti borac…“, kazao je Fury s jasnom aluzijom na koga misli. Nakratko je zastao pa nastavio.

„Kukavice! Kukavice! Joshua, gdje si? Gdje si ti AJ? AJ?“ zagalamio je Fury.

Remi zapravo svima odgovara

„Borio sam se na gostujućim terenima sa svima. S Vladimirom Kličkom u Njemačkoj, a sada s Wilderom u SAD-u. Bog blagoslovio Ameriku. 'Gypsy King' se vratio!“ slavodobitno je uskliknuo Fury koji očito nije pretjerano tužan što nije pobijedio.

Ovakav rasplet zapravo odgovara obojici. U financijskom smislu najviše, jer revanš će im zacijelo donijeti još veću zaradu. Fury će dobiti na vremenu da se još bolje spremi. Koliko god dobro izgledao, dugačka stanka morala je ostaviti posljedice.

S druge strane, Wilder će dobiti još jedan veliki meč prije mogućeg okršaja s Joshuom, koji je prema mnogima još zahtjevniji suparnik i realno je favorit. Wilder je imao puno mečeva u karijeri, ali nikada se nije borio protiv boksača Furyjeve kvalitete. Ovo je za njega bilo veliko iskustvo.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider