Hrvatska košarkaška reprezentacija smještena je u skupinu B kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre 2020. godine zajedno s Brazilom i Tunisom.

Na istom turniru u skupini A zaigrat će Rusija, Njemačka i Meksiko.

Turnir košarkaša održat će se u Splitu i samo pobjednik ide na Olimpijske igre.

Hrvatska će u skupini B igrati protiv Brazila i Tunisa, a najbolje dvije reprezentacije izborit će polufinale turnira. Pobjednik skupine igrat će protiv drugoplasiranog sastava iz skupine A, dok će drugoplasirana reprezentacija igrati protiv pobjednika skupine A.

Najveći suparnik Hrvatske u skupini bit će Brazil Ace Petrovića, dok u polufinalu, a potom i eventualnom finalu prijete dvije opasne reprezentacije Rusija i Njemačka. 

Njemačka bi u Split trebala stići predvođena zvijezdom Oklahome City Thundera Dennis Schroderom, te centrom Dallas Mavericksa Maximilianom Kleberom.

Rusija neće imati NBA zvijezde, a upitan je i nastup Alekseja Šveda, najboljeg ruskog košarkaša. Svi igrači dolaze iz domaće ruske lige, najviše njih iz CSKA, ponajbolje momčadi Europe.

Kvalifikacijski turnir košarkaških reprezentacija igrat će se od 23. do 28. lipnja sljedeće godine, a gradovi domaćini osim Splita su Beograd, Kaunas i Victoria u Kanadi.

Osam sudionika košarkaškog turnira na OI u Tokiju je već poznato. To su Španjolska, Argentina, Francuska, Australija, SAD, Iran, Nigerija te domaćin Japan.

Turnir u Splitu 

Skupina A: Rusija, Njemačka, Meksiko

Skupina B: Hrvatska, Brazil, Tunis

 

Turnir u Beogradu

Skupina A: Srbija, Dominikanska Republika, Novi Zeland

Skupina B: Italija, Portoriko, Senegal

 

Turnir u Litvi

Skupina A: Litva, Venezuela, Koreja

Skupina B: Poljska, Slovenija, Angola

 

Turnir u Kanadi

Skupina A: Kanada, Grčka, Kina

Skupina B: Češka, Turska, Urugvaj