Košarka
SPORTOVI
Košarka
ČOVJEK KOŠARKA

VIDEO Pogledajte sjajan prilog Dnevnika Nove TV o nezaboravnom Mirku Novoselu

Tužna vijest pogodila je hrvatski sport. U Zagrebu je u 86. godini preminuo Mirko Novosel.

Aleksandar Petrović i Mirko Novosel (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Košarkaška legenda ovih prostora, vizionar koji je stvorio čudesnu Cibonu 1980-ih i prekinuo dominaciju Sovjetskog Saveza u reprezentativnoj košarci. Otišao je jedan od petorice Hrvata koji su doživjeli i najveću čast. Uvršten je u Hall of Fame.

Kada se priča o povijesti Cibone, Mirko Novosel i Dražen Petrović imena su koja će sigurno spomenuti bilo koja generacija. Bio je trenerski čarobnjak svog vremena, tvorac Cibone koja je žarila i palila 80-tih godina. Cibosi su pod njegovim vodstvom dva puta bili prvaci Europe, isto su toliko put osvojili Kup pobjednika Kupova, tri puta su bili prvaci Jugoslavije i čak sedam puta osvojili Kup u bivšoj državi.

Dugo je stvarno modernu Cibonu, učio je od Amerikanaca

"Ta moderna kvalitetna Cibona nastajala je jako dugo. Čovjek je imao voziju, znao je kako ostvariti tu viziju. Realizirao je dolaske dvojice velikih igrača. Jedan je bio Krešimir Ćostć koji je došao pred kraj karijere, adrugi ebio Dražen koji je došao na početku karijere i tu je krenuo siloviti uspon. No, to nije sve, gospodin Novosel je u to doba krajem 70-tih, početkom 80-tih bio trenerska avangarda. Učio je od najboljih, učio je od Amerikanaca, stečena je znanja promjenjivao ovdje i to je radio uspješno", prisjetio se jedan od njegovih igrača, Zoran Čutura.

Mirko Novosel uspješan je bio i na klupi reprezentacije Jugoslavije koja je tri puta osvajala olimpijske medalje ,dva puta europsko prvenstvo te srebro na svjetskom prvenstvu.

"Sigurno ga se pamti i kao čovjeka koji je s reprezentacijom Jugoslavije prekinuo dominaciju Sovjetkog Saveza i utro put kasnijim uspjesima reprezentacije koja je onda podigla interes u bivšoj državi za košarku", rekao je o svom treneru Mihovil Nakić.

Ni njegovi igrači nisu znali kakvu obranu igraju, ali palilo je

Novosel je uvijek, kažu njegovi bivši igrači imao jasnu viziju, bilo da se radi o reprezentaciji ili Ciboni. Trenerski mag taktike u to je vrijeme u Europi radio ono štoi nitko drugi nije. 1985. Novosel je proglašen najboljim košarkaškim trenerom u Europi.

"Novosel je uveo nekakvu instituciju match up zone kojom smo osvajali sve velike trofeje gdje mi nismo znali šta igramo u obrani, ali ono što je najbitnije nisu znali ništa ni oni protiv kojih smo igrali, tako da je to bila jedna dosta uspješna formula", s osmijehom je ispričao Čutura.

Svi naši sugovornici istaknuli su još jednu njegovu viziju kao presudnu u stvaranju zlatnog doba košarke u bivšoj državi.

Radio je kampove u Americi

"On je nas odveo u Ameriku. Mi smo svake godine u 11. mjesecu kada se prekidalo prvenstvo Jugoslavije išli u Ameriku na tri tjedna, igralo se po osam utakmica, a najviše su profitirali naši bekovi koji su ubrzali igru i do tad su ruski bekovi nad nama dominirali, a od tada smo mi počeli dominirati i više nikada nismo izgubili protiv Rusa. To je nešto što je donio Novosel. Bio je pragmatičan, mislim da je bio više organizator nego klasičan trener, ali imao je izvanrednu viziju", zanimljive se prakse prisjetio Željko Jerkov.

Imao je izvanredne veze s američkim trenerima i američkom košarkom i shvatio je da bez prilagodbe na agresivnu košarku koja se tamo igrala, neće biti uspjeha.

U košarkašku kuću slavnih u američkom Springfildu primljen je 2007.godine. Bio je jedan od najzaslužnijih osoba koje su omogućile da Hrvatska 1992. nastupi na Igrama u Barceloni. No, svojim najvećim uspjehom ipak je smatrao izgradnju Cibonine dvorane i Ciboninog tornja. Veliki čovjek i veliki trener ostavio je hrvatskoj košarci i veliku ostavštinu. Jedinio što smo trebali je, nastaviti na njoj graditi dalje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider