Košarka
SPORTOVI
Košarka
Čekanju došao kraj

Velika najava Final Foura Eurolige: Favoriti polufinala, igrači koji su obilježili sezonu i što očekivati

Čekanju je došao kraj i ovog vikenda ćemo na Final Fouru u Vitoriji-Gasteiz dobiti novog-starog prvaka Europe.

Final Four Eurolige (Screenshot)

Sezona Eurolige došla je do svoje završnice. Preostale su još četiri momčadi koje će na Final Fouru pokušati otići do kraja. Povodom završnog turnira i odabira najboljih porazgovarali smo s hrvatskim košarkašem Rokom Stipčevićem, koji je za GOL.hr analizirao parove polufinala i prokomentirao izbor najboljih petorki.

''Po meni se tu nameću Cory Higgins i Vasilije Micić. Ne znam ide li Euroliga za time da zadovoljava prioritete nekog kluba. Recimo, Kostas Sloukas ima odličnu sezonu, ali ja ga ne bih stavio u prvu petorku. To što je Micić napravio s Efesom vrijedno je respekta, a Higgins je trebao biti u prvoj ili drugoj petorci'', izjavio je Rok Stipčević.

''Moerman uopće nije spomenut, kao da se favoriziraju određeni klubovi naspram drugih, to mi se ne sviđa. Nando De Colo osim što je odigrao zadnje dvije utakmice sezonu nije odigrao na tako vrhunskoj razini da bih ga stavio u drugu petorku. Po tome bi i Shane Larkin mogao biti u drugoj petorci, tako da imam osjećaj da je Efes zapostavljen. Ne znam zašto i na koji se način to biralo'', dodao je.

U prvoj polufinalnoj utakmici imamo turski okršaj. Fenerbahče je na svom petom uzastopnom Final Fouru, dok je Efes stigao do završnice prvi put nakon 2000. godine. Momčad Ergina Atamana napravila je veliki zaokret u odnosu na lani i od omjera 7-23 ove sezone došla do 13 pobjeda više. Efes ima dobre šanse u polufinalu jer Željko Obradović neće moći računati na nekoliko važnih igrača.

''Puno mi je draže prognozirati seriju na tri pobjede jer onda dolaze do izražaja neke pretpostavke i taktičko razmišljanje. Puno je jasnije kako tko može napadati i iskoristiti svoju prednost. Na Final Fouru igra se jedna utakmica i neka naša predviđanja lako mogu pasti u vodu. U jednoj utakmici se svašta može dogoditi, može odlučiti sjajna večer jednog igrača'', rekao je Stipčević za GOL.hr.

Fenerbahče će imati skraćenu rotaciju pa će podešavanje uloga biti ključno za momčad Željka Obradovića. Fener je općenito iskusniji, pogotovo na poziciji playmakera gdje ima Sloukasa i Alija Muhammeda. Također, iza sebe ima sjajnu šutersku sezonu (58,9 posto za dvicu i 43,4 posto za tricu), ali će trebati nekoga tko će istupiti umjesto ozlijeđenih igrača.

Stephen Curry, Damien Lillard i Kawhi Leonard (Foto: AFP/GOL.hr) Ukić i Stipčević za GOL.hr: Zašto je ovo poseban NBA playoff, igrači koji su ih oduševili i analiza oba finala divider

''Mislim da je Fener previše izgubio. Izostanak Luigija DatomeaJoffreyja Lauvergnea pa još Nikola Kalinić i Jan Vesely pod upitnikom. Sigurno nisu trenirali zadnjih dana i ako budu zaigrali, to neće biti taj Fener. Tu će biti nekih promjena, Mahmutoglou će dobiti veću minutažu, ali on nije Kalinić, Duverioglou će imati veću ulogu, ali on nije Vesely. Datomea, pak, nitko ne može zamijeniti. Kažem, ima tu vrhunskih igrača poput Sloukasa, Greena, Dixona i Gudurića, ali smanjena je rotacija i puno veći pritisak, a nedostaje jezgra ekipe. Govorim po nekom osjećaju. Rekao bih da će tu Efes pobijediti'', kazao je košarkaš Rytas Vilniusa.

Efes igra atraktivnu, run and gun košarku s brzom tranzicijom i spremnošću da šutira s bilo kojeg dijela terena. U petoj utakmici doigravanja postavio je rekord po broju pogođenih (17) i šutnutih (39) trica. A Ataman poprilično vjeruje u svoju vanjsku liniju.

''Oni su u poziciji autsajdera i nemaju takva očekivanja. Mislim da će njihova vanjska linija napraviti razliku i biti puno prisutnija u toj utakmici. Ako još Adrien Moerman, Bryant Dunston i Tibor Pleiss budu dali svoj doprinos, onda je to sigurna pobjeda Efesa, jer sumnjam da će vanjska linija podbaciti. Oni će napraviti svoje'', objasnio je Stipčević te nadodao:

''Međutim, ne treba otpisivati Fenerbahče. Ja ću uvijek favorizirati Obradovića, mislim da je on Bog. Što god da se u Europi događa oko trenerskog posla, treba se pitati njega. Nitko nema toliko titula, on je kao mjerna jedinica. Ali, Ataman će pustiti tu neku slobodnu igru, što inače dopušta, a to na Final Fouru može biti prednost. On daje više tranzicijsku trku i pušta ekipu da više igra, što u ovakvim utakmicama može biti presudno.''

Možemo li od Efesa očekivati da se i sljedeće sezone zadrži na ovom nivou?

''Mislim da će puno ovisiti o tome koliko će igrača uspjeti zadržati. Mislim da je ključno zadržati jezgru ekipe. Tu je Obradović najbolji primjer za sve, nije slučajno da zadržava osam ili devet igrača i doda jednog ili maksimalno dva igrača. Kad si siguran u jezgru ekipe, onda je njezino zadržavanje prirodan i pravilan put. Treba uzeti u obzir da je ovo za Efes bila sezona kad se ništa od njih nije očekivalo, a dogodine će to biti obrnuto. Dogodine će se od njih očekivati da to potvrde. A puno teže je nešto braniti, nego osvajati'', mišljenja je hrvatski playmaker.

Micić iza sebe ima fantastičnu sezonu. Nakon što je prošle sezone u ulozi drugo playmakera igrao Final Four sa Žalgirisom, sada je u ulozi glavnog razigravača izborio završnicu s Efesom. I jedno od pitanja je govorimo li o legitimnom kandidatu za prvu petorku srpske reprezentacije?

''Nema tu uopće dvojbe. Mislim da je on ove godine pokazao konstantu na euroligaškoj razini. Prošao je torturu kod Šarasa u Žalgirisu i pokazao da može biti prvi playmaker koji može voditi reprezentaciju, i to na vrhunskoj razini. Ne dvojim niti sekunde, svaka mu čast i kapa do poda.''

gol expired Rok Stipčević za GOL.hr o doigravanju Eurolige: Tko igra najbolju košarku i koji bi to igrači mogli obilježiti bitku za tron Europe divider

U drugom polufinalu sastaju se stari poznanici i stalni sudionici Final Foura zadnjih godina, Real i CSKA, koji će drugu godinu zaredom odmjeriti snage u polufinalu. Obje momčadi imaju duboke rostere i teško da će utakmicu odlučiti jedan matchup.

''Dao bih tu malu prednost Realu zato što se igra u Vitoriji, u Španjolskoj. Kao da imaju ''domaći teren''. Također, Sergio Llull se vratio i odigrao već nekoliko utakmica s ozbiljnom minutažom, imaju širinu i kompletni su na svakoj poziciji, gdje imaju po dva kvalitetna igrača'', izjavio je bivši igrač Zadra.

CSKA je dva puta ove sezone pobijedio Real, ali Los Blancosi mogu odigrati odličnu obranu na perimetru protiv Clyburna i Sergija Rodrigueza. Također, ove sezone predvode Euroligu kontroli defenzivnog skoka te imaju najboljeg obrambenog igrača Eurolige u Tavaresu, a povratkom Llulla dobili su veću raznovrsnost u napadu.

''Pablo Laso vrhunski vodi tu ekipu i do izražaja dolazi sav njihov talent. Svaki igrač ima pluseva i minusa, ali mislim da je Laso trener koji iz svakog igrača izvlači najbolje. Igra je napravljena tako da koja god petorka igra, izvlači najjače oružje. I Laso to pokušava napraviti s bilo kojom petorkom koja je na terenu'', rezonirao je hrvatski reprezentativac te nastavio:

''Recimo, Jaycee Carroll je trenutno možda najbolji šuter kod izlaženja iz blokova. On igra jako malu minutažu, ali kad se zagrije nakon par minuta, onda slijedi nekoliko vrhunski akcija za njegov šut. Pa kad izađe van, onda ulazi Llull koji igra više tranzicijski. Dao bih malu prednost njima jer imaju širu bazu. Itoudis je kroz VTB ligu malo suzio rotaciju, pogotovo domaćim igračima, a oni su važni. Real mi tu više djeluje kohezivno.''

Međutim, nešto će se pitati i CSKA, koji će pokušati poremetiti Realov ritam, dok će se napad vrtjeti preko Rodrigueza, De Cola i Higginsa. Ali, od sve četiri ekipe očekujemo da budu spremne za izazove.

''CSKA je skuplja ekipa, ali puno će ovisiti o De Colu i Rodriguezu i pick and roll igri. Svi drugi će tu biti više nekako usputni igrači, možda će Clyburn nešto sam pokušavati, no ostali su više dio sistema. U ovom trenutku Real i Efes imaju bolji ritam, ali ne smiju se otpisivati Fener i CSKA. Pogotovo srce Željka Obradovića'', zaključio je Stipčević.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider