Košarka
SPORTOVI
Košarka
Uzbudljiva četvrtfinala

Rok Stipčević za GOL.hr o doigravanju Eurolige: Tko igra najbolju košarku i koji bi to igrači mogli obilježiti bitku za tron Europe

Kraj regularnog dijela Eurolige ponudio je uzbudljivu borbu za doigravanje. Posebno su impresivni bili Žalgiris i Panathinaikos, koji su svojim nizom pobjeda uhvatili mjesto među osam, ali favoriti su pretežito isti kao i prethodnih godina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Doigravanje Eurolige za GOL.hr najavio je iskusni hrvatski playmaker Rok Stipčević, koji nam je pomogao da predstavimo četvrtfinaliste i njihove šanse te koja bi serija mogla ponuditi najveće uzbuđenje.

Prvi će u akciju CSKA i Baskonia u Moskvi. Dvije momčadi koje su igrale u zadnjem kolu regularnog dijela u kojem je CSKA pobijedio pred svojim navijačima. CSKA je dobio 11 od zadnjih 12 utakmica, nikad nije izgubio u playoff seriji u ovom formatu i traži osmo uzastopno sudjelovanje na Final Fouru, dok se Baskonia nada da će ona biti ta koja će prekinuti taj nevjerojatan niz i zaigrati završnicu u Vitoriji pred svojim navijačima.

''CSKA radi veliki posao''

''Poznavajaći trenera Perasovića, Baskonia gaji brzi stil, puno tranzicije, brzu košarku, gdje jedinu mirnoću na lopti daje Marcelinho Huertas. Međutim, oni su u nedostatku dva krucijalna igrača, Grangera i Šengelije, koji se tek vratio nakon tri mjeseca stanke, a on u pravoj formi je top 3 četvorke u Europi, ali nije u pravoj formi. Mislim da Baskonia bez Grangera i pravog Šengelije iskreno rečeno protiv CSKA nema velikih šansi'', izjavio je Stipčević te nadodao:

''CSKA je ekipa koja je dugo na okupu, Itoudis je trener koji će se sigurno vrhunski pripremiti, iskusni su igrači i iznenađenja ne bi trebalo biti. Imaju veći fiziku, dužu klupu i mislim da je CSKA veliki favorit.''

Znalo je biti kritika na račun CSKA i Itoudisa da su osvojili premalo titula u prethodnom razdoblju, odnosno da s takvim budžetom nije napravljen uspjeh koji je mogao biti.

''Ne valoriziram sportski uspjeh kroz to. Po meni CSKA radi veliki posao. Po meni je sportski uspjeh ako si ti u vrhu. Oni su uvijek u vrhu ili prvi vrhu, prvi ili drug ii zadnjih godina su uvijek prisutni na Final Fouru. Na Final Fouru može odlučiti luda večer jednog igrača. No oni su uvijek tamo. To je institucija. Oni mogu izgubiti jednu utakmicu, ali u velikoj seriji njihova kvaliteta dolazi do izražaja'', kazao je hrvatski playmaker pa rekao što misli o Itoudisu.

''Taj čovjek je 10 godina bio desna ruka Željka Obradovića. Po nekim mojim saznanjima, ne da je bio desna ruka, nego je odradio 60 posto u pripremi utakmica i na sastancima. Poslije je vodio Banvit s kojim je dominirao. Oni su u regularnom dijelu imali valjda jedan poraz u cijeloj sezoni i imali su točno prepoznatljiv stil igre. To je top 3 trenera u Europi'', dodao je.

''Oni igraju svoju najbolju košarku''

Najbolja momčad regularnog dijela će igrati sa Žalgirisom, koji je ponovno izveo podvig i dobio zadnjih šest utakmica kako bi se ugurao u doigravanje. A posebno je bila impresivna pobjeda u zadnjem kolu u Madridu, gdje nisu slavili 19 godina. Ove dvije momčadi susrele su se u polufinalu Final Foura prošle godine, a sada igraju za mjesto na Final Fouru. Fener još nije izgubio domaću utakmicu u doigravanju pod Željkom Obradovićem, no Žalgiris je u seriji od šest pobjeda i rasterećen od očekivanja.

''Naravno da je Fenerbahče individualno puno jača i kvalitetnija ekipa. S time da oni isto imaju svojih problema. Na primjer, Vesely je bio par utakmica odsutan, pitanje je koliko je njegovo zdravstveno stanje dobro. Nije igrao par utakmica u Euroligi i turskom prvenstvu. Lauvergne isto tako nije prisutan i to su već dva igrača na visokim pozicijama, praktički dva igrača iz prve petorke. I automatski se narušava neka hijerarhija'', izjavio je Stipčević.

''Da budem iskren, nisu toliko dominantni u zadnjim utakmicama, nisu se predstavili u dobrom svjetlu niti u Euroligi zadnjih par kola niti u načinu košarke koju oni igraju, dok Žalgiris svoju igra najbolju košarku. Dostigao je formu u zadnjih mjesec dana. Po meni igraju bolju košarku nego što su igrali prošle sezone. Mislim da je ovo njihova najbolja košarka u zadnje dvije sezone'', kazao je košarkaš Rytas Vilniusa te upozorio na snagu Žalgirisa.

''Najveći doprinos svemu tome je ta igra Davisa. Toliko daje jednu dimenziju, ne samo napadački koliko je pokretljiv, on je undersize petica, nego više obrambeno. On praktički sam brani pick and roll, on zaustavlja dva igrača i brani reket. To je ono što su prošle godine radili Udoh i Vesely za Fener, ti s njih dvojicom u reket nisi mogao primirisati.''

''Sada Davis u kombinaciji s još nekim zatvara jako dobro. Žalgiris ima te više bekove i pronašao je neku kemiju. Jasikevičius izvlači maksimum iz ekipe i iz svake akcije točno zna što želi. Svaka akcija ima svoje zašto i svaka akcija je određena za nekoga i oni teže tome, ta ekipa je to prihvatila. Jako nesebični, fantastični igrači koji u pobjedi jedan drugome žele pomoći. Stvorena je jedna dobra grupa. No svi daju šanse Feneru, da je to glatko 3-0, ali mislim da će Žalgiris tu uzeti jednu, ako ne i dvije.''

Jedan od ključnih igrača Fenerbahčea je Kostas Sloukas.

''Sloukas je igrač od kojeg sve kreće, u njega Željko ima najviše povjerenja, kod njega je lopta najviše u rukama i to je poanta, da je on taj koji je ima, jer na kraju je netko mora imati više nego ostali, a Sloukas proizvodi i radi. Dixon će na neku svoju karakternu osobinu potegnuti nekoliko šuteva, ali nije on taj koji vrti napad. Od Sloukasa kreće. Također, Melli je igrač koji je po meni top. On daje strašan doprinos ekipi koji se ne vidi u statistici. Međutim, on je uvijek na pravom mjestu'', objasnio je Stipčević.

Hrvatski okršaj

Jedan od najzanimljivijih parova svoju seriju će započeti na europskoj strani Istanbula. Anadolu Efes ima prednost domaćeg terena protiv Barcelone, ali u ovoj seriji se očekuje puno uzbuđenja. Efes ove sezone igra iznenađujuće dobro, dok je Barcelona iskoračila u odnosu na zadnje sezone. Ukupan rekord (5-9) nije na strani Efesa, a ove sezone su podijelili seriju (1-1) tako da su obje momčadi slavile kod kuće.

''To bi mogla biti jako zanimljiva serija. Efes po meni nije iznenađenje, on je sastavio jednu jako dobru ekipu za koju sam još prošlog ljeta rekao da će biti vrlo zanimljiva. Imaju Micića koji je podigao svoju igru za još jedan nivo gore, Moermana koji je u odličnoj formi i jako koristan igrač i onda Krunoslav Simon koji je pick and roll igrač s visinom i iz njega može stvarati višak. Imaju vrhunskog obrambenog igrača Dunstona, koji daje jednu dimenziju koja je izrazito potrebna. Puno igrača kojima nije potrebna lopta’’, rekao je hrvatski košarkaš te nastavio:

''Dogodio se jedan dobar spoj, neka međusobna hijerarhija, premda Ataman nije trener od velike taktike, više je motivator i trener trenutka. Ali oni su u tome pronašli neku svoju hijerarhiju i prihvaćaju je, svatko prihvaća svoju ulogu. Tako da taj Efes nije ni slučajno završio četvrti. Oni imaju svoju kvalitetu i čak bih im dao prednost u odnosu na Barcelonu.''

Stipčević nema puno povjerenja u Barcelonu.

''Barcelona je dobra ekipa, ali nešto joj nedostaje. Nedostaje malo čvrstoće, dosta toga se igra, ali nekako imam osjećaj da im nešto nedostaje. Naravno da imaju kvalitetu, dva vrhunska strijelca na playmakeru, Huertela i Pangosa, pa Tomića, dva specijalca Blažića i Hangu, koji daju svoje u obrani i napadu. Vole se nadigravati i trčati, mislim da će to biti utakmice s jako puno poena. To će biti zanimljiva serija. Možda bih dao malu prednost Efesu, ali nisam siguran'', kazao je.

Čudesni Calathes

Posljednji četvrtfinale otvaraju Real i Panathinaikos, koji bi mogli ponuditi najviše uzbuđenja od svih parova. Radi se o dvije odlične momčadi koje imaju svojih aduta za Final Four. Igrači Pabla Lasa igraju kompletnu košarku na obje strane terena, no PAO je pobijedio u sedam od zadnjih osam utakmica.

''Panathinaikos je bio u nekim manjim problemima na početku sezone. Niti je Calathes igrao na nekoj razini. Međutim, dolaskom Pitina, prema kojem sam bio malo sumnjičav kako će se snaći u europskoj košarci, to se promijenilo. Dao je sve ovlasti Calathesu, koji je to odlično iskoristio. Ono što igra u zadnjih par utakmica je vrijedno spomena. On drži tu ekipu, od njega sve kreće'', mišljenja je hrvatski reprezentativac.

''Iskreno, da sam trener bilo koje ekipe, branio bih ga tako da ga puštam na šut, jer on sa svojim šutom ne može pobijediti utakmicu. Međutim, ako počne ulaziti u reket, ako dobije dubinu, onda tu kreću asistencije, floateri i polaganja. Tu kreće sve kod njih. Koliko će Real uspjeti iskontrolirati njegovu igru, to će biti ključno.''

''Llull mislim da neće igrati pa će oni na playmakerskim pozicijama imati Campazza i Prepeliča. Tu su oni malo osjetljiviji, ali zanimljiva serija. Real nije u nekoj vrhunskoj formi, morat će se puno osloniti na Campazza. Ako bih davao nekome prednost, onda mala Realu zbog domaćeg terena'', zaključio je Stipčević.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider