Košarka
SPORTOVI
Košarka
Najučinkovitiji u veljači

Velika analiza: Kako je Bogdanović izašao iz krize u svojoj najboljoj NBA sezoni i bljeskovi Dragana Bendera

Nastavljamo s velikom analizom hrvatskih košarkaša u NBA-u s naglaskom na veljaču, koja je također bila iznimno učinkovita za Bojana Bogdanovića i Dragana Bendera.

Bojan Bogdanović i Dragan Bender (Foto: AFP/GOL.hr) (Foto: AFP/GOL.hr)

Nakon što smo s našim sugovornikom Danijelom Lutzom analizirali aktualnu sezonu Šarića i Hezonje, u drugom nastavku velike analize hrvatskih igrača u NBA-u došli smo do Bojana Bogdanovića i Dragana Bendera.

Indiana Pacersi ponajveće su iznenađenje ove sezone. Ponajviše zahvaljujući Victoru Oladipu, koji je jedan od najozbiljnijih kandidata za igrača koji je najviše napredovao, ali i činjenicu da uz njega na terenu i ostatak momčadi automatski igra bolje. Najbolje se to vidjelo u onih nekoliko utakmica koje je morao propustiti radi ozljede.

Uloga Bojana Bogdanovića

Nas to dodatno veseli jer u toj Indiani ozbiljnu ulogu ima i Bojan Bogdanović. Za njega možemo reći da je konačno pronašao sredinu u kojoj se dobro osjeća te igra najzreliju košarku u svojoj karijeri.

Prije svega, treba spomenuti da je ni u manje od godinu dana Indiana ostala bez svoje najveće zvijezde u posljednja dva desetljeća, Paula Georgea, koji je i sam zatražio odlazak iz kluba i na kraju završio u Oklahomi. Pacersi su za uzvrat dobili Oladipa i Domantasa Sabonisa, kasnije se ispostavilo čak dvojicu igrača za budućnost koji su odmah u prvoj sezoni nadmašili sva očekivanja.

Lutz: Ne smije se spavati na tome i zaboraviti da je Oladipo bio drugi pick drafta. Na njegovu sreću, nije ostao ono kao što se desilo dosta igrača, da iako su visoko izabrani na draftu nisu realno ostvarili svoje potencijale. Međutim, povezao bih taj Oladipov preporod, ali ne samo njegov nego i Sabonisa, s činjenicom da se maknuo iz jedne loše organizacije poput Orlanda pa iz Westbrookove sjene i onda potpuno eksplodirao te je zasluženo All-Star igrač.

Lutz: Indiana je, kao što si i rekao, apsolutno iznenađenje. Ono što je bilo za očekivati je da ne samo da će biti loši, nego možda i tankirati nakon što je otišao Paul George, ali jednostavno igrači i trener McMillan nisu dopustili da se to dogodi. A veliki dio toga je bio i naš Bojan Bogdanović. Možda najmirniji dosad u karijeri, Bojan je i sam tvrdio da će ove godine igrati puno bolju obranu, jer više nije u stresu radi ugovora i nadovezao se sa statistički najboljom sezonom. Treba spomenuti da je igrao malo slabije u siječnju, ali je i dosta drugih igrača.

Bogdanović je otvorio sezonu s prosječnim učinkom. U mjesecu studenom bio je negdje na svom NBA prosjeku od 12,5 poena, 48 posto šuta iz igre i 34 posto šuta za tri poena. No onda se stvari počinju mijenjati na bolje. U idućih mjesec dana te brojke je podigao na 16,5 koševa po utakmici te čak 52 posto šuta iz igre i 48 posto za tri poena. U svemu mu je pomogao i napadački stil igre Pacersa, koji se u napadu vrti kroz ''pick and roll'' igru bilo Collisona ili Oladipa.

Bojan Bogdanović (Foto: AFP) Bojan Bogdanović (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Međutim, ono što treba izdvojiti je njegov napredak u obrambenom dijelu. Trener McMillan nije se bojao baciti ga u vatru nasuprot nekima od najboljih igrača svijeta na pozicijama dva i tri, a to ga nije udaljilo od njegovog ofenzivnog učinka, koji je u određenim trenucima bio i iznad njegovog NBA prosjeka. Naravno da nije sve idealno. Bogdanović je u prosincu i siječnju izgubio konstantu te pao u prosječnost zajedno s većinom suigrača, ali za to postoji nekoliko razloga.

Lutz: Ja bih svakako naglasio da u siječnju u NBA ligi dosta igrača pada učinkovitost. Usporedio bih to s time da je i jednom LeBronu pao postotak šuta, ali s veljačom se to za Bojana ekstremno popravilo. Ono što sam primijetio kao nadogradnju u njegovoj igri je da igra puno zrelije.

Lutz: Dogodila mu se ta nesretna utakmica s Bostonom u kojoj je izgubio onu zadnju loptu i to je imalo velik utjecaj na njega. Trebalo mu je nekoliko utakmica da se oporavi od toga. I sam je izjavio da dva dana nakon toga nije spavao i nakon toga je imao mali pad u igri, ali vratio je to samopouzdanje i sada je integralni dio ove Indiane koja je stvarno možda najugodnije iznenađenje NBA-a.

Izlazak iz krize

To iznenađenje NBA-a trenutno je peta momčad Istočne konferencije sa samo pobjedom manje od Cleveland Cavaliersa. I ono što se prije nekoliko mjeseci činilo manje vjerojatnim, danas je postalo realnost – Bogdanović i njegovi Pacersi trebali bi se naći u doigravanju. A Bogdanović se nakon dvomjesečnih oscilacija vratio u formu i cijelu veljaču odigrao na visokoj razini.

Lutz: Naravno da je puno toga u Oladipovoj eksploziji, a ima i to da nema nikakav pritisak. Nije mogao gore nego prošlih sezona, a isto tako Indiana nije imala nikakva očekivanja. Ali isto tako treba pohvaliti taj karakter i to što vodi tu ekipu. To je relativno mlada ekipa, ali su jako dobro ukomponirani.

Lutz: Mislim da tu, koliko sam shvatio kroz razgovor s Bojanom, ima i trenerska crta. Nama se najviše sviđa to što vjeruje Bojanu, u nekim situacijama više nego što Bojan vjeruje sam sebi. Čak i nakon slabijeg siječnja, McMillan je isticao koliko mu je Bojan važan. I eto, sad Bojan to vraća u drugom mjesecu. Kažem, nadogradio je igru u obrani i s loptom i sviđa mi se kako izgleda ove sezone.

U tom periodu na prosjeku je od 18,8 poena, 3,7 skokova, 52 posto šuta iz igre i 48 posto šuta za tri poena (s prosjekom od 2,8 trice po utakmici), ali dobar dio toga treba pripisati taktici treninga. Medicinska služba Indiane vrlo pozorno prati broj minuta igrača, a kako je Bojan zbog nedostatka dubine na svojoj poziciji prisiljen igrati veliki broj minuta, povećana je razina skrbi za njegovu rekuperaciju.

Bilo da je trenersko osoblje kompletno odgovorno za njegov obrat ili je to kombinacija trenera i samog Bojana, ohrabrujuće ga je vidjeti da je izašao iz krize i da je ponovno ključan dio Indianinih ambicija. Ambicija koje sežu dalje od regularnog dijela sezone.

Dragan Bender (Foto: AFP) Dragan Bender (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Bender profitirao promjenom trenera

Phoenix Sunsi Dragana Bendera nalaze se u sličnom rasulu poput Orlanda. Jedina razlika između Bendera i Hezonje je ta što Sunsi nisu odustali od hrvatskog košarkaša. Štoviše, ove sezone dobio je dosta prilika pa čak i određen broj utakmica započeo u petorci. Treba spomenuti kako je Benderu pomoglo i reprezentativno ljeto, odnosno kod njega vidi veće samopouzdanje nakon Eurobasketa.

Lutz: Definitivno. Treba reći da su Sunsi u jednoj potpunoj i neshvatljivoj rekonstrukciji momčadi. Dakle, oni su krajem prošle sezone čovjeka koji je možda imao najbolju sezonu karijere, Erica Bledsoea, ugasili zadnjih 15-ak utakmica ne bi li bili što gori. U tom smislu oni se sada nakrcavaju mladim igračima. Booker, Bender, Chriss i Jackson su samo neki od njih.

Phoenix je na početku sezone smijenio trenera Earla Watsona nakon samo tri utakmice i isto toliko poraza. OK, nisu to bili lijepi porazi, ali nisu ni današnji nekoliko mjeseci nakon te smjene. Poslije toga je došlo do ''slučaja Bledsoe'' i njegove razmjene u Milwaukee.

Lutz: Nažalost, ne može po mladog igrača biti dobra kultura gubljenja. To što su ''ugasili'' Bledsoea oni su javno priznali da žele gubiti. I jednostavno ta svlačionica, iako ima jednog vrhunskog čovjeka i igrača u Tysonu Chandleru, jednostavno nije dovoljno kvalitetna da bi se postigao bilo kakav rezultat. Jedina stvar koja se dogodila odlaskom Watsona i dolaskom Triana je da se promijenila uloga Bendera.

Bender ove sezone igra toplo-hladno, ali to je normalno kod mladih igrača koji se tek bore za svoje mjesto u ligi. U ovom trenutku je najvažnije da ima podršku Triana i GM-a, što će mu sigurno donijeti minuta. Nažalost, nalazi se u gubitničkoj momčadi i u takvim okolnostima nije realno očekivati dobre partije u kontinuitetu osim ako se ne radi o ekstra talentu poput njegovog suigrača Bookera.

Lutz: Usporedbe radi, ta svlačionica u kojoj je sada je puno drukčija od one u kojoj je bio u reprezentaciji. I samo one utakmice koje je odigrao u reprezentaciji su mu sigurno pomogle da uđe s više samopouzdanja i kada je dobio tu šansu da bude starter, mislim da mu je bilo kudikamo lakše.

Lutz: Dakle, njegov talent nije upitan, što je i potvrđeno njegovim izborom na draftu. Ali isto tako je situacija za njega u jednom trenutku bila takva da na njegovoj poziciji ima jako puno igrača i trebalo je dosta vremena da se on ustali u petorci. Konstantan nije, međutim, to je proces koji treba proći.

Lutz: On je ove godine doživio da trener protivničke momčadi, Steve Kerr, daje svojim igračima da protiv Phoenixa vode utakmicu. Mislim da to nije vrsta poniženja. Ja taj potez podržavam i mislim da samo govori o Kerrovoj kvaliteti, koji mora pronaći različite načine da motivira svoje igrače. Ali Warriorsi su druga priča, to samo govori koliko su zapravo loši Sunsi. Oni su četiri puta ove godine poraženi s 40 ili više razlike, a to samo govori da to nije dobra organizacija u ovom trenutku. Ako Phoenix tako nastavi, ne bih se začudio da ostane bez Bookera.

''To treba biti Benderov standard kroz sezonu''

Lutz: U Benderovom slučaju to može biti stjecanje NBA iskustva, a startanje u petorci je svakako dobra stvar. Ono što krasi njegovu igru je taj potencijalno dobar šut koji još nije konstantan. Ono što je meni u ovom trenutku najbolji dio njegove igre je osjećaj za blokadu. Naravno, ima i visinu i raspon ruku za to. Ono što bih volio više vidjeti u Draganovoj igri je veća prisutnost u skoku i veći prosjek skokova. Mislim da kod njega ima još velikih rezervi u tom segmentu.

Bender je također svoj najbolji mjesec odradio u veljači. U brojnim i teškim porazima Sunsa, on je za 30-ak minuta na parketu bilježio 12,3 poena, 5,7 skokova i 0,6 blokada s 49 posto šuta iz igre i 44,4 posto za tri poena. To je dobar iskorak u odnosu na njegov ukupni prosjek u sezoni od 6,2 poena, 3,7 skokova te 39 posto šuta iz igre i 37,9 posto za tricu. No, Triano od njega traži da bude agresivniji u šutu i na skoku. To su neka dva segmenta u kojima on može do kraja sezone rasti.

Lutz: Njegov prosjek iz veljače je ono što bi trebao zadržati. To je nešto što u ovom trenutku treba biti njegov standard kroz sezonu. To je legitimno za četvrti izbor na draftu u drugoj sezoni. Mislim da je to nešto što bi morao zadržati do kraja sezone s obzirom na priliku koju dobiva i momčad u kojoj igra. Jednostavno te brojke su vrijedne njegove kvalitete.

U tom kaosu Sunsa Bender je uspio iz petorke izgurati Chrissa, koji je na početku sezone imao bolji status od njega, ali je i jedan od nekonstantnijih igrača u cijeloj ligi. Čak je i neke utakmice startao na ''petici'' pa možemo očekivati da će u sličnoj situaciji biti do kraja regularnog dijela, s obzirom na to da Sunsi nemaju više za što igrati.

Lutz: Sunsi moraju vidjeti što imaju u Draganu Benderu, a to će najbolje vidjeti na način da mu daju kvalitetne minute. Znamo da ni njemu nije lako u situaciji kad gledaju da izgube što više utakmica kako bi imali što bolji izbor na draftu za koji se smatra da će imati nekih sedam-osam vrlo kvalitetnih igrača.

Lutz: Na Draganu je da ima tu konstantu i da sebi postavi cilj da bude malo bolji u svim segmentima igre i da može nakon dvije sezone reći da se kod njega vidi pomak u igri. Nadam se da će Phoenix biti kudikamo sređeniji u sezonama koje dolaze i da će onda njegova uloga i ta kvaliteta bez obzira s koje pozicije, četiri ili pet, biti još nadograđeniji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider