Košarka
SPORTOVI
breaking news !: USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare
Košarka
Što očekivati?

Rekordan broj Hrvata u NBA-u i sezona prekretnice za mnoge od njih

Nikad u povijesti Hrvatska nije bila zastupljenija u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, ali pred većinom naših igrača je sezona u kojoj moraju odgovoriti na važna pitanja.

Hrvati u NBA sezoni 2019./2020. (Foto: AFP/GOL.hr) (Foto: AFP/GOL.hr)

Na prvi pogled čovjek bi pomislio da je Hrvatska košarkaška velesila, jer u novoj sezoni imat će rekordan broj od sedam igrača u NBA-u. Više od svjetskih prvaka Španjolaca. Međutim, to samo pokazuje da je bogata talentom i da ima sjajne predispozicije, ali izuzev Bojana Bogdanovića i Darija Šarića nitko drugi još nije imao kompletnu sezonu.

Bojan Bogdanović
(30 godina, 6. sezona, ugovor za 19./20. 17 milijuna dolara)

Bogdanović je za najbolju sezonu u karijeri nagrađen ugovorom života (73 milijuna dolara na četiri godine) te će imati priliku igrati važnu ulogu u vrlo ozbiljnoj momčadi Zapadne konferencije, nešto s čime se dosad nije susreo u karijeri. Babo bi automatski trebao upasti u startnu petorku na poziciji niskog krila, gdje može igrati zajedno s Jeffom Greenom ili Royceom O'Nealom, ali može ga se koristiti i kao nisku ''četvorku'' s Inglesom na ''trojici''.

Zašto je to odlična akvizicija Utahe? Trener Quin Snyder je proteklih sezona imao problema s vanjskim šutom i praktično osim Inglesa i kratko Jaea Crowdera nije bilo nikoga tko može pogađati izvana s krilnih pozicija. Babo je prošle sezone u Indiani bio najveća napadačka prijetnja nakon ozljede Victora Oladipa. Za tricu je šutirao dosad najboljih 42,5 posto te imao rekordni prosjek od 18 poena po utakmici.

Bogdanović je izraziti strijelac koji može igrati bez lopte u rukama i to Utahi treba. No njegov repertoar se ne zaustavlja samo na šutu za tri poena. Lani je pokazao kako može biti efikasan mid-range šuter i agresivan u prodorima. Čak je popravio igru s loptom u rukama u pick and rollu, ali svejedno je na tome dodatno radio ovo ljeto. Zadnje tri sezone Bogdanović je bio dio playoff momčadi, ali još nikad nije bio okružen ovako dobrim suigračima.

Igranje uz Mikea Conleyja i Donovana Mitchella s mogućnošću dodavanja i trećeg ball-handlera u petorku u vidu Inglesa nudi pregršt opcija. Bogdanović će na više načina moći doprinijeti ekipi, no najveći doprinos se očekuje u šuterskom odjeljenju. Trebat će mu malo vremena za prilagodbu, ali brige za njega nema.

Dario Šarić
(26 godina, 4. sezona, ugovor za 19./20. 3,5 milijuna dolara)

Možda ključna NBA sezona za Šarića, koji se nalazi u zadnjoj godini rookie ugovora. Nakon Philadelphije, više nije bio u sistemu koji mu je išao na ruku i koji je znao koristiti njegove prednosti. Za razliku od Wolvesa, u Sunsima bi trebao biti u boljoj poziciji, ali ponovno će sve ovisiti o njemu. Ne iskoristi li dobro ponuđene minute, brzo će se naći u rotaciji iza nekog Franka Kaminskog ili Camerona Johnsona.

Kao i prethodnih sezona, Šarić u NBA-u može popunjavati poziciju ''četvorke'', gdje je trenutno ispred spomenutih igrača. No znamo koliko se gleda tko koga može čuvati i kakva je produktivnost za određenu poziciju. Šarić se nije dobro snašao u Wolvesima i njihovom ofenzivnom sustavu, koji je vrtio više pick and rolla i imao više uključenih igrača od njega u napadu. No završio je sezonu s najboljih 45,4 posto iz igre i 38,3 posto za tricu.

To su brojke koje bi mu dobrodošle u Phoenixu, ali potreban mu je kontinuitet i izbjegavanje sporog ulaska u formu, što je bio slučaj zadnjih godina. Zašto je to važno? Prijetnja Šarićevoj poziciji nisu samo visoka krila, već i Kelly Oubre Jr., koji je najbolje partije u dresu Sunsa odigrao na ''četvorci'' u small-ballu. I to je jedna od varijanti koju također možemo očekivati. U tom slučaju Mikal Bridges bi popunio drugu krilnu poziciju.

Sunsi napokon imaju playmakera i to je najbolja vijest uoči nove sezone. Ricky Rubio bi trebao olakšati svima pa i Dariju. Šarićeve vrline su imaginacija i igra na niskom postu i ukoliko više bude timske nego individualne igre, to bi mu trebalo odgovarati. Zbog budućeg ugovora ova sezona za njega mora biti iznad prosječnosti.

Deandre Ayton i Devin Booker (Foto: AFP) Šarićevi Sunsi trebaju puno više od Twin Towersa divider

Ivica Zubac
(22 godine, 4. sezona, ugovor za 19./20. 6,5 milijuna dolara)

Ni jedan hrvatski košarkaš nije profitirao tradeom kao Ivica Zubac. Otišao je iz turbulentnih Lakersa bez da je morao mijenjati grad i na kraju završio u elitnoj momčadi i ozbiljnom kandidatu za naslov, gdje je najtanja rotacija na njegovoj poziciji. Bolje nije moglo. Naime, Zubac bi trebao biti startni centar Clippersa od kojeg se neće puno tražiti u napadu, a istovremeno će moći napredovati igrajući uz neke od najboljih igrača u ligi poput Kawhija Leonarda i Paula Georgea.

S obzirom na to da Montrezl Harrell i Lou Williams briljantno funkcioniraju u drugoj petorci, Doc Rivers neće razbijati klupu. To znači da ako se odluči krenuti sa ''small-ball'' petorkom, umjesto Zupca će na ''petici' startati JaMychal Green, koji ima bolji šut za tricu i veću mobilnost od hrvatskog centra.

Dobra vijest je što Zubac ima enormnu želju za napretkom i radom. Ovo ljeto je htio surađivati s braćom Gasol, jer bi volio jednog dana sudjelovati u igri poput Marca u Toronto Raptorsima, prvenstveno obraćajući pažnju na skok, komunikaciju u obrani i širenje terena. Ali rasporedi im se nisu uskladili. Međutim, Zubac već radi na šutu za tri poena te ima određene karakteristike koje se mogu iskoristiti.

Među 50 centara koji su u prošloj sezoni branili najmanje 50 posjeda na koš, Zubac je dopustio drugi najmanji broj poena po posjedu i drugi najmanji postotak šuta. Ofenzivno je dobar u završetku oko obruča i može pogoditi šut s distance. Ipak, kako Clippersi ulaze u sezonu kao jedan od najvećih favorita za titulu, primarni cilj neće biti razvoj igrača, već pronalaženje idealnih petorki i rotacija.

Mario Hezonja
(24 godine, 5. sezona, ugovor za 19./20. 1,74 milijuna dolara)

Nova sredina i novi početak za Hezonju, koji je još uvijek dovoljno mlad da ispuni svoj potencijal. Jedan moj mlađi kolega je dobro rekao, Terryju Stottsu treba uručiti nagradu za životno djelo ako Hezonja kod njega proigra. I dalje posjeduje nevjerojatnu energiju. I dalje je atletičan kao prije. I dalje ima zanimljivu osobnost.

No u Portlandu stvari malo drugačije funkcioniraju nego u njegovim bivšim klubovima. Kao prvo, dosad nije bio dio playoff momčadi i nije igrao s dvojicom dominantnih igrača s loptom u rukama oko kojih se grade gotovo sve napadačke akcije. Hezonja će biti dio druge petorke u kojoj će imati dovoljno minuta da postane standardan dio rotacije i neće imati još dva ili tri igrača koji konkuriraju na njegovo mjesto.

Međutim, bit će potrebno da šutira više od očajnih 27,6 posto za tricu i skromnih 41 posto iz igre koliko je imao u Knicksima. Jedno i drugo je među njegovim najgorim statističkim podacima od kada je stigao u NBA. Osim toga, mogao bi imati više od 1,5 asistencije po utakmici, jer je pokazao kako zna i može kreirati za druge. Ne u ulozi razigravača kao u New Yorku, nego kao sekundarni playmaker s krilnih pozicija.

U prve četiri sezone Hezonja je igrao u dvije loše ekipe. Ovo će mu biti prvi put da oko sebe ima kvalitetniju skupinu igrača, što znači da lutanja momčadi, konstantnih promjena u rotacijama i nekonzistentnosti u minutama više neće biti. Portland ima jasan sustav igre, koji će doduše morati proći neke prilagodbe, ali u suštini se zna hijerarhija.

Dragan Bender
(21 godina, 4. sezona, ugovor za 19./20. 1,68 milijuna dolara)

Još jedan visoki pick drafta koji je ostao dužan. Bio je nadomak Eurolige i potpisa za CSKA, ali onda je u zadnji tren došlo do preokreta i odlaska u Buckse. Prve reakcije nisu bile dobre, ako i dobije minute, bit će to na kapaljku gdje će stajati u korneru i čekati otvoreni šut za tri poena. A Bender je više od toga, njegov talent ne bi smio biti potrošen samo na spot-up šutera ili pozicijskog igrača.

Ipak, suprotno očekivanjima, dosta dobro je iskoristio dobivene minute u predsezoni. Milwaukee nije radio radikalne promjene te je zadržao veći dio rostera od prošle godine. No Bender je u prijelomnoj fazi svoje karijere, jer se mora dokazati na ugovoru koji je samo djelomično zajamčen ove sezone i nije garantiran za iduću godinu.

Bivši četvrti pick drafta iz 2016. godine je trenutno dosljedan u prilikama koje je dobivao. U prve četiri predsezonske utakmice postigao je dvoznamenkast broj poena. U prosjeku je imao 13 poena uz šut od 60,7 posto iz igre i zadivljujućih 53,8 posto za tricu za malo više od 18 minuta igre. Kad tome dodamo još šest skokova, 2,5 asistencije i 1,5 blokadu po utakmici, dolazimo do njegovih najboljih brojki u karijeri. No to su pripremne utakmice.

Stvar je da ispred sebe ima nekoliko igrača na poziciji četiri i pet i teško da će dobiti više minuta od jednog Ersana Ilyasove, koji je među Budenholzerovim miljenicima, ali zasad se pokazalo kako mu sustav Bucksa odgovara i kako bi mogao dobiti svoju šansu. Samo je mora perfektno iskoristiti.

New Orleans Pelicans (Foto: AFP) Čarobni New Orleans nije samo Zion, već potencijal koji ga čini jedinstvenim divider

Ante Žižić
(22 godine, 3. sezona, ugovor za 19./20. 2,28 milijuna dolara)

Tijekom završnog razgovora s generalnim menadžerom Kobyjem Altmanom nakon sezone, Ante Žižić je dobio ljetni plan koji je predstavljao put kojim bi eventualno razbio duboku rotaciju Clevelanda na visokim pozicijama, točnije na poziciji centra. Jer unatoč siromašnom rosteru, Cavsi imaju daleko najviše igrača koji mogu pokrivati ''peticu''. Tu su Tristan Thompson, Kevin Love, Larry Nance Jr. i John Henson.

Ako uzmemo u obzir da će Love biti startna ''četvorka'', ponovno su tu četiri igrača koji trebaju podijeliti 48 minuta na centru. Za Žižića će biti važno ne gledati u dubinu rotacije, već se usredotočiti na sebe. Morat će biti spreman uskočiti u svakoj situaciji. Prema zadnjim informacijama, odradio je pakleno ljeto kako bi se fizički doveo u formu.

Prošle sezone Žižić je u jednom trenutku bio najproduktivniji visoki igrač Clevelanda, ali to najviše zahvaljujući ozljedama i prostoru koji se otvorio. Čim su se Cavsi kompletirali, Žižić je izgubio svoju ulogu. Ni ove godine mu neće biti lako, jer nema puno prednosti u odnosu na Thompsona i Nancea Jr.

Luka Šamanić
(19 godina, rookie sezone, ugovor za sezonu 19./20. 2,69 milijuna dolara)

Darovit igrač koji je stigao u najbolju moguću sredinu za napredovati. San Antonio Spursi su poznati po svom programu s mladim igračima i prepoznavanju talentiranih Europljana, dok je Luka Šamanić na Ljetnoj ligi pokazao kako ima potencijal s kojim se može raditi i koji odgovara modernim zahtjevima. Doduše, Šamanić je napravio veliku tranziciju u svojoj karijeri. Iz ABA lige otišao je u najjaču ligu svijeta i za očekivati je da ga se postepeno uvodi u proces.

Bivšem igraču Barcelone i Olimpije trebat će vremena da se razvije, za početak će brusiti znanje u G-ligi, u Austin Spursima, ali nije nemoguće da ga koji put vidimo na klupi prve momčadi. Njegov stil igre je sličan Lauriju Markkanenu, izvrstan primjer kako bi moderni krilni centar trebao izgledati. Obojica su lagani na nogama, imaju dobru mehaniku šuta i mogu širiti teren.

Šamanić je već pokazao perspektivu da jednog dana postane izvanredan strijelac, ali ima još elemenata na kojima treba raditi. Da ispuni svoj potencijal, morat će biti sposoban postavljati čvrste blokove, znati deblokirati nakon istih i biti opasan s loptom u rukama i na otvorenom šutu za tri poena. Uz to, pokazao je agresivnost u driblingu i bljeskove kao strijelac u catch-and-shoot situacijama. Za početak će biti važno da dobije masu i što bezbolnije prođe tranziciju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider