Košarka
SPORTOVI
Košarka
smanjit će se pogreške

NBA liga uvodi uzbudljivu promjenu od iduće sezone, no postoji i "zamka"

Treneri u NBA ligi dobit će za pravo od iduće sezone pozvati provjeru situacije po svom izboru.

Steve Kerr i NBA sudac (Foto: AFP) (Foto: Afp)

NBA liga donijela je jednoglasnu odluku da se od iduće sezone uvede probno korištenje tzv. trenerskog izazova, odnosno challengea. Treneri će imati mogućnost jednom u utakmici pozvati izazov, nakon kojeg će suci pregledati snimku na njihov zahtjev.

Treneri mogu zatražiti pregledavanje osobnih pogrešaka dosuđenim njegovim igračima, sudačke odluke čija je lopta nakon izlaska iz igre, silaznu putanju ili ometanje konstrukcije koša za vrijeme šuta. 

Da bi pozvali challenge, treneri će morati odmah pozvati time-out i prstom gestikulirati prema sucu (vrteći ga u krug) da žele ponovljenu snimku. 

Luka Babić i Džanan Musa (Foto: AFP) Hrvatska upisala drugi poraz u Ljetnoj ligi: Raspad sustava u četvrtoj četvrtini divider

Uz trenerski challenge obvezno ide i time-out. U slučaju da trener pozove challenge, a nema na raspolaganju više nijedan time-out, suci će dosuditi tehničku pogrešku protiv te momčadi i neće gledati zatraženi challenge

Trenerski challenge neće moći biti pozvan u zadnje dvije minute susreta ili u produžetku jer u tom periodu ionako je obavezno da suci pregledavaju sporne situacije.

Ovaj se pokus već uspješno koristio na Ljetnoj ligi u Las Vegasu prošle godine, a nastavio se i ove.

"To će olakšati sucima posao da donose kvalitetnije i ispravnije odluke. Navijačima će to biti dodatni uzbudljivi strateški element u igri. 

Željko Šakić u prodoru (Foto: AFP) Dobar nastup Hrvatske u NBA ljetnoj ligi: Vodili na poluvremenu, pa izgubili od Detroit Pistonsa divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider